Klasszikus

Prímás primissima

2004.12.16. 00:00
Ajánlom
Akárhogy töröm a fejemet, képtelen vagyok felidézni híres japán cigányprímásokat. De alighanem így van ezzel a Bihari zenekar valamennyi tagja. Sõt. Ha valaki néhány évvel ezelõtt azt jósolja a sokat próbált roma muzsikusoknak, hogy egyszer japán prímást kísérnek majd, aki ráadásul nõ, a zenészek alighanem vitamindús táplálkozást, sok pihenést és egy pszichiátert ajánlottak volna neki.

Erre mi történik? Kedd este a Kongresszusi Központban a Bihari János Koncert Cigányzenekar kisegyüttese a 2004-es Vonópárbaj Nemzetközi Prímásverseny döntõjén mások mellett a japán Yukako Furudate kisasszonyt kíséri; mit mondjak: a dolog meglehetõsen látomásszerû.

Utoljára 1984-ben, éppen húsz éve rendeztek prímásversenyt Magyarországon, akkor több száz fiatal jelentkezett, és a zenészek úgy gondolták: az országos figyelemmel kísért prímásrandevú a cigányzenét is a helyére teszi majd. Nem így történt. A zenés szórakozóhelyek többsége azóta bezárt, számtalan cigányzenész állás nélkül maradt.

Húsz év után, ebben az esztendőben a Bihari János Koncert Cigányzenekar, az Országos Szórakoztatózenei Központ, valamint a Rajkó zenekar szervezte meg a fiatal prímások nemzetközi versenyét, amelyre közel száz hegedűs jelentkezett. A döntőbe kilencen jutottak, őket várjuk most a Kongresszusi Központban.

Az első, ami feltűnik, a zsűri összetétele, amelyben ezúttal nem hivatásos charmeur-ök, a médiából ismert szerencselovagok és az úgynevezett társasági élet semmirekellői kaptak helyet. Ebben a zsűriben ott találhatók a legjobb magyar prímások, köztük Déki Lakatos Sándor, a húsz évvel ezelőtti prímásverseny győztese, Puka Károly, és persze az idős Boros Lajos, akit prímáskirályként szoktak emlegetni, de nem ám a mindent felfelé torzító bulvárlapok, hanem maguk a muzsikusok. És ott vannak híres hangszerkészítő mesterek, közöttük Semmelweis Tibor hangszerész, a Hangszerészeti Kamara nyugalmazott elnöke, és ott vannak Kossuth-díjas hegedűművészek is.

Miközben a színfalak mögött a versenyzők bemelegítésképpen skálák, ezerszer elpróbált futamok tucatjait masszírozzák elő a hangszerből, Yukako Furudate elmeséli, hogy ötéves kora óta hegedül, és huszonnyolc volt, amikor először hallott cigányzenét a Japánban turnézó Berki László zenekarától. Arra gondolt akkor, milyen kár, hogy nem magyarnak született. Később tanult Boros Lajostól is, ma már egy tokiói magyar étteremben játszik. Talán csak a versenyzőket kísérő zenekar tagjai nyugodtak, pedig alig másfél órát tudtak próbálni a fellépőkkel.

- Lehet, hogy a szemünk fog kiesni, úgy lessük, mit akarnak a prímások, de ha minden összejön, talán nem lesz baj - mosolyog a bőgős.

És igaza van. Amikor Göncz Kinga, az egyébként komoly díjakat is felajánló Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium első emberének megnyitó szavai után jó háromnegyed ház előtt végre megkezdődik a versenyszerű huzavona, a kevésbé hozzáértőknek néha olybá tűnik, mintha a fiatal prímások némelyike saját zenekarával játszana. A versenyzők között pedig nincs rossz meg jó, csak kitűnőek vannak, meg olyanok, akik egy kicsit még náluk is jobbak. Mindenki egy kötelező darabot és egy szabadon választott zenecsokrot ad elő. A hangok néha nyájasan vonulnak föl-alá, máskor a cigányzene természete szerint érzelmesen omlanak ide-oda, olykor fékezhetetlenül nyargalnak, viháncolnak. A prímások alaposan megmotozzák a hegedűk nyakát, némelyikük gyorsabb, mint egy Kalasnyikov, emellett érzékenyek és muzikálisak. Igaza van Boros Lajosnak, aki arra a kérdésre, hogy mi kell a jó prímásnak a hegedűn kívül, azt válaszolja: vonó és szív.

Vonó és szív. Erről szól az este. Nincs különleges fénytechnika, műfüst meg csillagszórós bevonulás. Még a zsűri is egyszerű nyeles táblákon mutatja fel a pontszámokat, pontosan úgy, mint a hatvanas évek műkorcsolyaversenyein. Ezen az estén nem kell a tudást tűzijátékkal meg technikai csodákkal helyettesíteni. Itt a csoda a fellépő fiatal prímások játéka. Akik közül az igen impulzív Horváth Gyula lett az első, így ő kapta meg a fődíjat, az egymillió forintot érő hegedűt (Rácz Pál mesterhegedű-készítő felajánlása), az elegánsan muzsikáló Rácz Lajos végzett a második helyen, ő félmillió forintot érő vonót kapott (Barcza Horváth József vonókészítő munkája), a harmadik helyen a virtuóz Johan János végzett (őt az ifjabb Boros Mátyás által készített hegedűvel jutalmazták). Meglepetésre a japán hölgy is jól szerepelt: a kilenc döntős között ötödik lett, és maga mögé utasított olyan muzsikusokat, akiknek már a felmenői is tudták, hogy nem csak a jó ebédhez szól a nóta.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.