Klasszikus

Pro Cultura Hungarica díjat kapott Frankl Péter

2021.11.22. 16:05
Ajánlom
November 22-én Budapesten vette át a Pro Cultura Hungarica díjat Frankl Péter, Londonban élő, nemzetközi hírű zongoraművész, a méltatás szerint a magyar kultúra gyökereiből táplálkozó, az egész emberiség művészetét gyarapító munkásságáért.

Az indoklás szerint Frankl Péter zongoraművész páratlanul gazdag életművével jelentősen hozzájárult nemzetközi zenekultúránk mélyebb megismertetéséhez a világban. A világjáró művész hangversenyeivel, mesterkurzusaival és zenei felvételeivel jelentősen hozzájárult hazánk jó hírnevének öregbítéséhez a komolyzenei életben.

Világéletemben arra törekedtem külföldön, hogy a magyar kultúrát terjesszem. Leginkább arra vagyok büszke, hogy Bartók műveit, mindhárom zongoraversenyét világszerte nagyzenekarokkal, híres karmesterekkel, köztük sok magyarral adhattam elő

– mondta a Pro Cultura Hungarica díj átvételét követően a zongoraművész. Mint kifejtette, Dohnányi, Kodály, Szöllősy András, Kurtág György műveit is népszerűsítette, lemezre vette, és hálás, hogy Magyarország ezt elismerte, korábban tiszti- és középkereszttel, valamint Liszt-díjjal.

A Pro Cultura Hungarica díj a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában elévülhetetlen érdemeket szerzett magyar és külföldi állampolgárok részére adományozható.

Frankl Péter 1935-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte Hernádi Lajos, Kodály Zoltán, Weiner Leó növendékeként. 1961 óta Londonban él. Nemzetköri karrierje a hatvanas években indult. 1962-ben debütált Londonban, 1967-ben New Yorkban is bemutatkozott a Széll György által vezényelt Cleveland Orchestrával. A Frankl-Pauk-Kirschbaum Trió huszonnyolc évig működött nagy sikerrel világszerte.

Frankl Péter gyakran tart mesterkurzusokat Európában, az Egyesült Államokban és a Távol-Keleten, számos nemzetközi verseny zsűrijében vesz részt, és lemezfelvételek tucatjait készítette.

A kilencvenes években jelent meg Magyar Antológia címmel az a felvétel, amelyen Bartók, Kodály, Weiner és Kurtág darabjain kívül Szőllősy András Paesaggio con morti című, Frankl Péternek dedikált műve is szerepel. 1987 óta az Egyesült Államokbeli Yale Egyetem professzora, ahol 2015-ben, nyolcvanadik születésnapja alkalmából Stoeckel Awarddal tüntették ki. A budapesti Liszt Ferenc Egyetem tiszteletbeli tanára.

Fejléckép: Frankl Péter (Máthé Zoltán / MTI)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.