Klasszikus

Pro Cultura Hungarica díjátadás Londonban

2007.02.25. 00:00
Ajánlom
A kis bronz emlékplakettet és a díjat a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában érdemeket szerzett külföldi állampolgárok kaphatják. E lista bővül a héten a brit fővárosban 3 díjazottal.

A díjat - amely az első oldalán pannon tájat, a magvető ember alakját, és a zeniten álló napot ábrázolja - a korábbiakban olyanok kapták meg, mint Sri Chinmoy, a Békefutás mozgalom elindítója, Rév Lívia zongoraművész, Csingiz Ajtmatov, kirgiz író, vagy Koidzumi Hirosi, aki Örkény István Tóték című darabját fordította japánra. Az elismerést évente többen, lényegében időponthoz nem kötötten kaphatják meg, de mivel nagy a világ és a kultúra is széles területeket ölel fel, komoly elismerésnek számít. Az idén januárban volt már Pro Cultura Hungarica díjátadás, Bogyay Katalin, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára Zushou Zhunak (Cu Sou-csu), a Kínai Népköztársaság hazatérő nagykövetének adott át emlékplakettet. Most pedig két londoni ünnepi eseményt kötöttek össze 2007. február 19-én. Egyrészt a Londoni Magyar Kulturális Központban átadtak három újabb Pro Cultura Hungarica díjat, - mégpedig Lilly Sigallnek, Kőry Ágnesnek és Eric Abrahamnek - másrészt Bogyay Katalin és David Green, a British Council vezérigazgatója szándéknyilatkozatot írt alá az oktatás és kultúra területén történő együttműködés bővítése érdekében.

A három díjazott közül Lilly Sigall fiatal magyar énekművészeket, elsősorban operaénekeseket támogat a Londoni Magyar Kulturális Központ megalakulása óta. Kőry Ágnes a Bartók Béla Zenei Központ elnöke, magyar és külföldi fiatalokat tanít a Kodály-módszerre és Bartók zenéjére. PhD-jét is Bartók munkásságáról írta. Nemzetközi hírű zenetudós. Kettőjüknek van erős kötődése a zenéhez, míg Eric Abraham filmproducerként, mellesleg Oscar-díjasként lett díjatott. Konkrétan annak köszönheti az elismerést, hogy Márai A gyertyák csonkig égnek ("Embers") című darab West End-i producere, valamint a könyvből készült film producere.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.