Klasszikus

Pro Európa díjakat adtak át Budapesten

2004.04.03. 00:00
Ajánlom
Egy hónap múlva olyan Európához tartozunk, amely értéknek tartja a kulturális sokszínűséget. Nemzeti kultúránk nem beolvad az egészbe, hanem gazdagítja azt - mondta Mádl Ferenc köztársasági elnök, amikor megnyitotta a budapesti Nemzeti Galériában az Európai Kulturális Díjkiosztó Ünnepséget.

Az elismeréseket odaítélő Pro Európa Alapítvány védnökei az unió vezető tisztségviselői.

„Budapestet választotta idén az alapítvány elnöksége, mert Magyarország négy hét múlva az unió tagja lesz és világossá akartuk tenni, milyen fontos ez, az unió vezetői pedig egyetértettek velünk. A magyar Soros György sokat tett a demokráciáért és a fejlődésért mindenütt, 50 országban működik alapítványa. Eötvös Péter zeneszerző ismert magyar Németországban és Franciaországban tanít is, Eszterházy Péter európai léptékű nagy író, akiről ha díjat adunk nem lehet megfeledkezni. Díjazzuk a Kodály kórusiskola lánykarát és négy fiatal muzsikusnak adunk európai ösztöndíjat” - mondta az ünnepség előtt az Európáért Alapítvány elnöke. Göncz Árpád így méltatta a kulturális díjjal jutalmazott Soros Györgyöt: modern kori Robin Hood, aki a gazdag országok tőzsdéin keresett jövedelmét osztja szét a világ szegényei között.

- Van benne valami - mondta Soros György -, mert tényleg sokat kerestem és én azt tényleg el is osztom. Tulajdonképpen a kultúra terén befejeztük a tevékenységünket ebben a térségben. Magyarország csatlakozott Európához, most már helyi mecénások vannak. Magyarország Európa tagja, gyorsabb fog még fejlődni, hogy behozza a nívódifferenciát. A világgazdaság most jó, mert felpumpálták a választásokra Amerikában, de lesz egy árnyoldala utána, szóval szerintem 2005 gyengébb lesz, mint 2004 mindenféle szempontból.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.