Klasszikus

Próbákra kész a palota

2004.12.23. 00:00
Ajánlom
Januártól kísérleti közönség a Duna-parti koncertteremben Magyarországon még soha enynyit nem költött egyszerre kultúrára az állam. A jövõ március 15-re elkészülõ Mûvészetek Palotája csaknem százmilliárdba kerül majd, igaz, harminc év alatt fizetjük ki. Aki látni akarja, annak a Vágóhíd megállónál kell leszállnia a pesti 2-es villamosról.

Az ünnepélyes megnyitó csak március 14-én lesz a dél-pesti Lágymányosi híd mellett felépült Művészetek Palotájában, de az első, még nem hivatalos hangversenyt már szerda este megtartják az egyedülálló technikával fölszerelt koncertteremben. Január 8-án aztán elkezdődik a próbaüzem: két és fél hónapon át vendégzenekarokat és előadókat fogad a ház, a közönség pedig nemcsak műélvező, hanem kísérleti alany is lesz. Az emberek jelenléte, sőt olykori mozgása is szükséges ugyanis ahhoz, hogy a monumentális zengőkamrák és a mennyezeten elhelyezett hangvető ernyő segítségével "be lehessen hangolni" a termet. A teljes folyamat két évig is eltart majd, de a végeredmény egy olyan rendszer lesz, amelyben a koncert körülményeit ismerve - annak tudatában tehát, hogy hány fős zenekar mit, milyen hőfokú teremben játszik, hány ember előtt - számítógép-vezérléssel lehet majd kialakítani az ideális hangzást.

Ezekben a napokban elképesztő nyüzsgés fogadja a látogatót a Nemzeti Színház mellett álló hatalmas épülettömbben. Szerelők, asztalosok és burkolók egész hadserege sürög-forog a házban, van, ahol vezetékkígyókon kell átlábalni, máshol éppen elkészült a világos parketta, legfeljebb mamuszban lehetne rálépni. Az épületet ismerők otthonosan kanyarognak a folyosókon, az idegen meg igyekszik tájékozódni: merre a koncertterem, merre a fesztiválszínház, hol lesz a Ludwig Múzeum. Lenyűgöző zsinórpadlást látunk, nézőtereket és rendkívül korszerűen berendezett színpadokat, félkész büféket, könyvesboltot, konferenciatermet, világszínvonalú technikát képviselő stúdiókat. Mutatják az épülő orgonát - nyolcezer sípja közül az utolsó két év múlva kerül majd a helyére. Van, ahol az a látvány, hogy nincs látvány: a koncerttermet például húsz centi vastag légrés veszi körül. Odalent, a mélyben gumipaplanon, afféle rugókon áll az építmény, a bravúros megoldás nemcsak a HÉV és a híd rezgését, de a zajokat is kívül tartja.

Magyarország legnagyobb, egyben legellentmondásosabb történetű kulturális beruházása közeledik most a befejezéséhez. A dolog úgy kezdődött, hogy a TriGránit cégcsoport a kilencvenes évek végén az egykori expótelkeken szeretett volna felépíteni egy konferencia-központot és egy hozzá kapcsolódó új városnegyedet, szállodákkal, lakóépületekkel, fürdővel, kulturális létesítményekkel. Aztán Demján Sándor felajánlotta az Orbán-kormánynak, hogy itt valósítja meg a Nemzeti Színházat, a hálás kabinet pedig megrendelt tőle egy kulturális központot is. A feltételek csak az adott pillanatban voltak kedvezők: a beruházás 54 milliárdos összegét tíz év alatt ígérte visszafizetni a magánbefektetőnek az állam. Mivel ez az összeg a kulturális tárca teljes beruházási keretét egy teljes évtizedre előre elvinné, a törlesztés az idén nem is indult meg. Emiatt jó néhány hónapon keresztül az építkezés is szinte teljesen állt. Nemrégiben viszont módosították a szerződést: harminc évig fizet majd az állam, összesen majdnem százmilliárd forintot.

Más is változott az elmúlt két és fél évben. A Zoboki, Demeter és Társaik építésziroda által tervezett házban mára csak a koncertterem maradt meg az eredeti elképzelésekből. A Medgyessy-kormány előbb az új modern művészeti múzeum létesítéséről mondott le, és úgy döntött, hogy ide helyezi át a Várból a Ludwig-gyűjteményt. A múzeum márciusban egy kétszintes állandó kiállítással, valamint egy vendégtárlattal nyit: a párizsi Pompidou-központ modern nemzetközi anyagából hoznak el egy válogatást.

A Hagyományok Háza vezetői viszont maguk döntöttek úgy, hogy mégsem költöznek az épületbe. Színháztermük Fesztiválszínház néven tánc- és színpadi előadásoknak ad majd otthont, táncházi termükből elegáns, színházi vacsorákra ideális étterem lesz. Hogy milyen váratlanul érte az építőket az új helyzet, azt jól mutatja a Hagyományok Háza számára tervezett könyvtár sorsa. Egy harmincezer kötet befogadására alkalmas, katalógusszekrényekkel, bútorokkal teli teremsor áll kompletten az épületben. Most keresik az alkalmas bibliotékát, amely elfoglalhatná.

Ha volna itt egy vonzó könyvtár, sokat segíthetne az épület üzemeltetésével foglalkozók gondjain. Mert hiába a múzeum, hiába a tanácskozásokra és a legkülönfélébb programokra alkalmas helyiségek sora, hiába az öt büfé és étterem, a helyzet mégiscsak az, hogy a monumentális épület, akárcsak a Nemzeti Színház, a préri közepén áll. Hiányzik mellőle az, amiért az egész ötlet megszületett: a konferencia-központ. Demján Sándor az elmúlt években hiába kért a kormánytól pénzt - hárommilliárd forintot - a megvalósításra. Így ma sivár placc árválkodik a városrész szívében, semmi sem tompítja a habos-díszes színház és a már-már puritánul modern, szögletes, belül viszont színes és mozgalmas kulturális központ feleselését.

Ezen legfeljebb az változtathat, hogy értesüléseink szerint a kormány jövőre pályázatot hirdet egy ötezer fős konferencia-központra, amely állami beruházásban vagy PPP-rendszerben valósulna meg. A TriGránit cégcsoport ezen a pályázaton a Soroksári úti telekkel indul.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Színház

Kurázsi mama a Jurányiban küzd a túlélésért

A Narratíva társulat 2019-ben bemutatott előadása, a Kurázsi és gyerekei október 26-án látható a Jurányi Házban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.