Klasszikus

Producerek: új zenés szatíra a Madách Színházban

2005.09.13. 00:00
Ajánlom
A Madách Színház az idei színházi évad dobásának Mel Brooks és Thomas Meehan: Producerek című musicaljének bemutatását szánja 2006 júniusában. Brooks 1968-as Gene Wilder és Zero Mostel főszereplésével játszott filmje alapján készített zenés színpadi változatot a Producerekből, melyet 2001-ben mutattak be a Broadway-n tavaly pedig londoni West End-en volt a premierje.

Nálunk Szirtes Tamás rendezi az Erzsébet körúton. A Madách Színház igazgatója a tegnapi sajtóbeszélgetésen elmondta, Brooks és Meehan musicalje egy ironikus maró szatíra a színházi világról. A direktor lapunk kérdésére megjegyezte, hogy az új darab esetében nem hirdettek meghallgatást a színészek körében, hiszen Az Operaház fantomja és a Volt egyszer egy csapat című Webber-musicalek kapcsán kilalakult a színház körül egyfajta művészi holdudvar és erre nyugodtan támaszkodhattak. Egyes szerepeknél Szirtes úgynevezett négyszemközti meghallgatást tartott, más esetben pedig úgymond szűkkörű meghívásos meghallgatás előzte meg a szereposztásról való döntést. Emellett Szirtes hangsúlyozta, hogy sikerült ismert, kiváló színészeket megnyerni a bemutatóhoz. A Producereket hármas szereposztásban játsszák majd, a főszerepet Gálvölgyi János, Haumann Péter és Szerednyey Béla alakítja majd. A fiatalokat többek közt Nagy Sándor, Sándor Dávid, Szente Vajk, Gallusz Nikolett, Ladinek Judit és Oroszlán Szonja képviseli. Tizenöt év után újra játszik a Madách-ban zenés darabban Paudits Béla, aki az elmúlt évadban egy sikeres önálló esttel tért vissza a színházhoz. Újdonságnak számít viszont, hogy a Producerekben Alföldi Róbert is elvállalt egy szerepet. A darab szövegét Galambos Attila fordítja, a koreográfus Tihanyi Ákos, a jelmezeket Vágó Nelly tervezi, a zenei vezető Kocsák Tibor lesz, a díszlettervező pedig Kentaur.

A Madách két prózai bemutatót is tervez a stúdióban Shakespeare Hamletjét Kerényi Imre rendezi, T.S. Eliot Koktél hatkor című tragikomédiáját pedig Ács János viszi színre. A Tolnay Szalonban Színészünnep címmel indul új sorozat, melyben nagyrészt önálló estek kapnak helyet, elsőként Hűvösvölgyi Ildikó és Cseke Péter estje látható majd októberben.

A Madách egyébként az évadban kilencven estén a prózai repertoárjának egy részét a Vidám Színpadon játssza.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mi az a tritónusz, és miért nevezték az ördög hangközének?

Schiff András egy interjúban nemrégen a tritónusz hangközével jellemezte Magyarországot. De vajon tudjuk, mi ez? És tényleg be volt tiltva a középkorban?
Klasszikus

A zene olyan, mint a pszichoanalízis

Fejérvári Zoltán november 20-án, illetve a rá következő két estén a Budapesti Fesztiválzenekarral lép pódiumra a Müpában. A külföldön is sikeres zongoraművész beszélgetésünkben elmondta, hogy miért jó egyedül zenélni, miért jó kamarázni, és mi köze mind ennek a pszichoterápiához.
Zenés színház

Először csendült fel az Egyesült Államokban a Bánk bán

Tizenötezer néző volt kíváncsi a magyar kultúrát népszerűsítő, vasárnap zárult kéthetes rendezvénysorozat előadásaira New Yorkban.
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus

Elkápráztatnak új Rameau-lemezükkel Vashegyi György együttesei

Vashegyi György együttesei, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar lemezre vették Rameau ma már ritkaságnak számító operáját, a Naïst, és a kritika elismerését is kivívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus kult50

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Klasszikus hír

Draskóczky Gábort díjazta az Amerikai Hegedűtársaság

A clevelandi hangszertársaság minden évben díjakat ad át a legjobb vonós hangszerek és vonók készítőinek.