Klasszikus

Prokofjev és Sosztakovics

2014.11.25. 15:10
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar december 2-i koncertjén a XX. század két meghatározó orosz zeneszerzőjének műveit hallhatják, Héja Domonkos tolmácsolásában.

Shakespeare tragédiájára írott táncjátékát Prokofjev a moszkvai Nagy Színház együttesének szánta. A színpadi bemutató előtt hangversenyen mutatta be a moszkvai közönségnek 1935-ben a mű zenéjét. A darabból két hangversenyszvitet állított össze, az elsőt 1936-ban Moszkvában, a másodikat 1937-ben Leningrádban mutatták be. Bár a zene a bemutató idején sok vitát váltott ki, és maga a balett, melyhez a kísérőzene készült, még évekig nem kerülhetett bemutatásra a Szovjetunióban, azóta egyike Prokofjev legnépszerűbb kompozícióinak.

Érzelmi heve, áradó lírája a modern zene legbensőségesebb alkotásai egyikévé avatja. A mű némelyik motívuma a zeneszerző legismertebb témái közé tartozik. Rögtön a Montague és a Capulet családok közti ellentétet baljóslatú, sokszor disszonáns akkordokkal megfestő bevezető után felcsendül az a szilaj, erősen pontozott hangokból összeálló téma, amit ha egyszer meghallottunk, többé vélhetően sosem felejtünk el. Ebben sokat segíthet, hogy a külföldön „Lovagok tánca"-ként is ismert tételt többek között számos dokumentumfilm aláfestéseként hallhattuk, sőt, egy időben a Deep Purple is felhasználta koncertjei felvezető zenéjeként.

Sosztakovics utolsó szimfóniája, az 1971-ben, néhány hét alatt komponált XV. szimfónia a szerző leginkább zavarba ejtő zenekari műve. A gyermeki ártatlanságtól az agyafúrt iróniáig, a megindító pátosztól a hidegfejű szerkesztésig a legkülönfélébb karakterek és technikák kavarognak, nem beszélve a különböző zenei idézetektől Rossinitől Wagneren át Rahmanyinovig. A darab különös, befelé forduló lezárása mintha egyetlen nagy kérdőjel volna: mi végre volt ez az egész?

„Döbbenetes és titokzatos mű ez az 1971-ben, nagybetegen papírra vetett utolsó szimfónia. Csupa frivol, szarkasztikus vicc és csupa mélységes szomorúság. Talán azoknak is igazuk van, akik egyfajta zenében elmondott önéletrajznak értelmezik. Az első tétel volna az ifjúság zenéje. A tragikus hangulatú második a sztálinizmus éveié. A harmadik, a Scherzo nevetné ki a hruscsovi-brezsnyevi időket. És a negyedik volna a búcsú. Brünnhilde jelenik meg Siegmundnak: mint a halál hírnöke. S a Trisztán motívuma tűnik fel A walkür-idézet után, hogy a harmadik hang után furcsán-lemondóan kifacsarodjék. Nincs többé szerelem, nincs többé vágy. Távolról visszhangzanak még az ifjúság dallamai, de a mű vége monoton ütőzakatolás. Feloldódás a csendes-egyenletes, könyörtelen ritmusban." (Kovács Sándor: Új Zenei Újság, 2004.03.27.)

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Vizuál

75 év után újra Magyarországon Courbet festménye

Magyar magángyűjtő vásárolta meg, így 75 év után újra Magyarországra került az egykori Hatvany-gyűjtemény jeles darabja, Gustave Courbet Fürdőzők az erdőben című festménye. Rövidesen a magyar közönség is láthatja az értékes alkotást.
Jazz/World

Kizökkenés a mából – Megjelent Orbán Bori első albuma

A Kaláka Kiadó gondozásában látott napvilágot Orbán Bori első lemeze Ma chanson címmel. Az album készüléséről, terveiről és vágyairól faggattuk a fiatal énekesnőt.
Plusz

A nyugalom fesztiválja vár a Káli-medencében

Pál István Szalonna és Bandája, Nagy Feró, Ferenczi György és a Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Fonó zenekar, de Pély Barna is ott lesz a Kőfeszten, aminek idén is a Káli-medence ad otthont augusztus 4. és 8. között. A fesztivál tíz településen, ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.
Klasszikus

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.
Klasszikus videó

Itt a titokzatos, első dal iamyank új lemezéről

A titokzatos Sarah megszületése vezeti fel az iamyank Live Ensemble új, július 28-án érkező stúdióalbumát és annak lemezbemutatóját. Ehhez a dalhoz készült a most megjelent videó. Mutatjuk.