Klasszikus

Prokofjev és Sosztakovics

2014.11.25. 15:10
Ajánlom
Az Óbudai Danubia Zenekar december 2-i koncertjén a XX. század két meghatározó orosz zeneszerzőjének műveit hallhatják, Héja Domonkos tolmácsolásában.

Shakespeare tragédiájára írott táncjátékát Prokofjev a moszkvai Nagy Színház együttesének szánta. A színpadi bemutató előtt hangversenyen mutatta be a moszkvai közönségnek 1935-ben a mű zenéjét. A darabból két hangversenyszvitet állított össze, az elsőt 1936-ban Moszkvában, a másodikat 1937-ben Leningrádban mutatták be. Bár a zene a bemutató idején sok vitát váltott ki, és maga a balett, melyhez a kísérőzene készült, még évekig nem kerülhetett bemutatásra a Szovjetunióban, azóta egyike Prokofjev legnépszerűbb kompozícióinak.

Érzelmi heve, áradó lírája a modern zene legbensőségesebb alkotásai egyikévé avatja. A mű némelyik motívuma a zeneszerző legismertebb témái közé tartozik. Rögtön a Montague és a Capulet családok közti ellentétet baljóslatú, sokszor disszonáns akkordokkal megfestő bevezető után felcsendül az a szilaj, erősen pontozott hangokból összeálló téma, amit ha egyszer meghallottunk, többé vélhetően sosem felejtünk el. Ebben sokat segíthet, hogy a külföldön „Lovagok tánca"-ként is ismert tételt többek között számos dokumentumfilm aláfestéseként hallhattuk, sőt, egy időben a Deep Purple is felhasználta koncertjei felvezető zenéjeként.

Sosztakovics utolsó szimfóniája, az 1971-ben, néhány hét alatt komponált XV. szimfónia a szerző leginkább zavarba ejtő zenekari műve. A gyermeki ártatlanságtól az agyafúrt iróniáig, a megindító pátosztól a hidegfejű szerkesztésig a legkülönfélébb karakterek és technikák kavarognak, nem beszélve a különböző zenei idézetektől Rossinitől Wagneren át Rahmanyinovig. A darab különös, befelé forduló lezárása mintha egyetlen nagy kérdőjel volna: mi végre volt ez az egész?

„Döbbenetes és titokzatos mű ez az 1971-ben, nagybetegen papírra vetett utolsó szimfónia. Csupa frivol, szarkasztikus vicc és csupa mélységes szomorúság. Talán azoknak is igazuk van, akik egyfajta zenében elmondott önéletrajznak értelmezik. Az első tétel volna az ifjúság zenéje. A tragikus hangulatú második a sztálinizmus éveié. A harmadik, a Scherzo nevetné ki a hruscsovi-brezsnyevi időket. És a negyedik volna a búcsú. Brünnhilde jelenik meg Siegmundnak: mint a halál hírnöke. S a Trisztán motívuma tűnik fel A walkür-idézet után, hogy a harmadik hang után furcsán-lemondóan kifacsarodjék. Nincs többé szerelem, nincs többé vágy. Távolról visszhangzanak még az ifjúság dallamai, de a mű vége monoton ütőzakatolás. Feloldódás a csendes-egyenletes, könyörtelen ritmusban." (Kovács Sándor: Új Zenei Újság, 2004.03.27.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.