Klasszikus

Proust és a zene – indul a Kamara.hu fesztivál

2021.11.15. 14:40
Ajánlom
November 18-21. között összesen hat koncertet tekinthet meg a közönség a Kamara.hu fesztivál kereteiben. Az idei év Az eltűnt idő nyomában címet kapta, Marcel Proust regényének zenei vonatkozásaiból bontakozott ki a program.

Marcel Proust regényfolyama, Az eltűnt idő nyomában a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi műve, az emberi észlelés és emlékezés folyamatait korábban egyetlen művészeti alkotás sem dolgozta fel hasonló alapossággal. A szerzőre erősen hatott Bergson filozófiája, a mérhető, illetve szubjektív idő különbségéről vallott felfogása. Az utókor számára hasonlóképpen érdekesek a regényben megjelenő műalkotások, például Vermeer Delft látképe című képe.

A világ legszebb festménye

– mondta róla Proust, kiemelve “egy kis sárga falmezőt”, melyet azóta is keresnek az író és a kép csodálói.

Vermeer-view-of-delft-135337.jpg

Vermeer: Delft látképe (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Hasonlóan rejtélyes alkotás az első kötetben szereplő zenemű, Vinteuil fiktív zeneszerző hegedű-zongora szonátája, mely a kötet egyik főszereplőjére, Charles Swannra gyakorol rendkívül erős hatást. A férfiban a zene gyújtja fel a szerelmet egy félvilági nő, Odette de Crécy iránt, annyira hasonlónak találja érzelmeit kedvese iránt, és azokat, melyeket a műalkotás gyakorol rá.

És most, alig pár perccel később, hogy a kis zongoraművész játszani kezdett Verdurinéknél, hirtelen, egy sokáig, két ütemen át kitartott magas hang után megint közeledni látta, kizökkenve e kitartott s feszült zengzetességből, mint egy zengő függöny mögül, amely keletkezése titkát rejtegette

– felismerte ezt a titkos, zsibongó és megszokott, ezt a légi, illatos és annyira szeretett dallamtöredéket. S oly különös volt, oly egyéni bájú, olyan hasonlíthatatlan, hogy Swann szinte olyasmit érzett,

mintha egy baráti társaságban olyan nővel találkozna, akit megcsodált az utcán, de akiről eleve és véglegesen lemondott már.

Amikor végre eltávolodott, integetve, szaporán, saját külön illatának szétszóródó fuvalmai között, mosolyának visszfényét otthagyta a Swann arcán. Most aztán megkérdezhette végre ismeretlenjének a nevét (azt mondták, hogy az andante volt, Vinteuil-nek egy hegedűre és zongorára írt szonátájából), megtarthatja, magához veheti, ahányszor csak akarja, nekifoghat, hogy kitanulja a nyelvét és titkait."

(Proust: Az eltűnt idő nyomában)

Nem véletlen, hogy a zenekedvelők már Proust életében megpróbálták megfejteni, milyen valós mű lehetett a szonáta modellje. Az író levelezésében azt írta, több darab is járt a fejében írás közben, Saint-Saëns, Franck, Fauré, Wagner, Schubert műveit említve. A kíváncsiskodók persze ennyivel nem érik be, úgyhogy újabb és újabb találgatások születnek, a Milstein Duo például kiadott egy lemezt Vinteuil-szonáta címmel,

melyen egy alig ismert művet, Gabriel Pierné d-moll szonátáját is beemelték a lehetséges források közé.

Proust eltűnt dallamának nyomában

Kapcsolódó

Proust eltűnt dallamának nyomában

Egy zenész testvérpár megtalálta azt a zeneművet, amelyet Marcel Proust leír Az eltűnt idő nyomában című regényében. Ismerős önnek Gabriel Pierné neve?

Az idei Kamara.hu fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes a Proustot inspiráló szerzők több művét is műsorra tűzték, köztük az egyik lehetséges Vinteuil-szonátát, César Franck A-dúr hegedű-zongora szonátáját. A programon szereplő más művek inkább az idő és az emlékezés motívuma felől kapcsolódnak a regényhez, például Messiaen Kvartett az idők végezetére című alkotása, mely a második napon hangzik el.

Kortárs magyar ősbemutatókat is hallhat a közönség, Kurtág György szintén múltba tekintő alkotása, a Devich Sándor emlékezete a kiváló hegedűművész alakját idézi fel,

és ugyancsak először hangzik el Perényi Miklós Zongoraötöse is. A múlt mellett a jövő felé is pillanthat tehát a közönség, ha részt vesz ezen a különleges zenei utazáson.

Kamara.hu – Az eltűnt idő nyomában

Időpont: november 18-21.
Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Simon Izabella és Várjon Dénes (fotó: Posztós János / Zeneakadémia)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Könyv

„Tökéletlen csaknem az alapjaiig” – Könyvek, amelyeket megbántak íróik

Kit kellett megölnie Sir Arthur Conan Doyle-nak, hogy végre nyugodtan írhasson? Miért tagadta meg főműveit Lev Tolsztoj? Mitől borzong Krasznahorkai László?
Vizuál

Látványos magyar sci-fi érkezik a mozikba márciusban

A 129 című film történelmet ír azzal, hogy az első olyan magyar sci-fi , amelynek szinte minden jelenetében látványos CGI elemeket láthatunk, kizárólag magyar szakemberek munkája nyomán. A neves színészgárdával készült alkotás március elején debütál.
Tánc

Ifjú tehetségek nyertek felvételt a Magyar Táncművészeti Egyetemre

Több mint 90 gyermek és szüleik részvételével zajlott januárban a Magyar Táncművészeti Egyetem felvételije a felsőfokú táncművészképzés előkészítőjére klasszikus balettművész, valamint a moderntánc és színházi tánc szakirányra.
Színház

Tabudöngető előadások érkeznek Szabadkáról a Bethlen Téri Színházba

A Kosztolányi Dezső Színház két Urbán András-rendezést és egy friss Hegymegi Máté-előadást hoz magával a VII. kerületi teátrum 11. Vendégváró Fesztiváljára. A felkavarónak ígérkező produkciókat február 17-19. között láthatják az érdeklődők.
Színház

Szabálytalan utak szabadsága – beszélgetés Pelsőczy Rékával és Vajdai Vilmossal

Pelsőczy Réka és Vajdai Vilmos pályájuk kezdete óta, megszakítás nélkül a Katona József Színház tagjai, akiket rendezőként és színművészként is, egyaránt jegyez a szakma és a nagyközönség. A két művésszel a Katona első évtizede kapcsán beszélgettünk.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Dekonstruált dalok

Két egymás utáni napon, január 20-án és 21-én is olyan koncertre került sor a BMC Könyvtárában, amely a dal műfajának modern-kortárs utóéletével, feldolgozásaival foglalkozott.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kertész Lajos zongoraművész

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézetének tanárát, Kertész Lajos zongoraművészt, református teológust életének 98. évében érte a halál.
Klasszikus hír

Visszavon egy zeneelméleti könyvet az MMA Kiadó a fordítási hibák miatt

Roger Scruton A zenéről című kötetének fordításáról Tornyai Péter zeneszerző közölt kritikát, az észrevételek hatására a kiadó visszavonja és felülvizsgálja a kötetet.
Klasszikus magazin

A játéktól az áhítatig – Francis Poulencre emlékezünk

Hatvan éve hunyt el Francis Poulenc zeneszerző, a Hatok csoport tagja, aki sokáig vidám, szellemes vagy éppen frivol műveivel hívta fel magára a figyelmet, ám pályája második szakaszában a vallási témájú alkotások váltak uralkodóvá.
Klasszikus ajánló

Túlvilági utazás a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával

Három 19. századi zenemű szerepel a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának és vezető karmesterüknek, Riccardo Frizzának február 8-i koncertműsorán, melyek mindegyike gyönyörű dallamokkal szól az elmúlásról.