Klasszikus

Proust és a zene – indul a Kamara.hu fesztivál

2021.11.15. 14:40
Ajánlom
November 18-21. között összesen hat koncertet tekinthet meg a közönség a Kamara.hu fesztivál kereteiben. Az idei év Az eltűnt idő nyomában címet kapta, Marcel Proust regényének zenei vonatkozásaiból bontakozott ki a program.

Marcel Proust regényfolyama, Az eltűnt idő nyomában a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi műve, az emberi észlelés és emlékezés folyamatait korábban egyetlen művészeti alkotás sem dolgozta fel hasonló alapossággal. A szerzőre erősen hatott Bergson filozófiája, a mérhető, illetve szubjektív idő különbségéről vallott felfogása. Az utókor számára hasonlóképpen érdekesek a regényben megjelenő műalkotások, például Vermeer Delft látképe című képe.

A világ legszebb festménye

– mondta róla Proust, kiemelve “egy kis sárga falmezőt”, melyet azóta is keresnek az író és a kép csodálói.

Vermeer-view-of-delft-135337.jpg

Vermeer: Delft látképe (Fotó/Forrás: Wikipedia)

Hasonlóan rejtélyes alkotás az első kötetben szereplő zenemű, Vinteuil fiktív zeneszerző hegedű-zongora szonátája, mely a kötet egyik főszereplőjére, Charles Swannra gyakorol rendkívül erős hatást. A férfiban a zene gyújtja fel a szerelmet egy félvilági nő, Odette de Crécy iránt, annyira hasonlónak találja érzelmeit kedvese iránt, és azokat, melyeket a műalkotás gyakorol rá.

És most, alig pár perccel később, hogy a kis zongoraművész játszani kezdett Verdurinéknél, hirtelen, egy sokáig, két ütemen át kitartott magas hang után megint közeledni látta, kizökkenve e kitartott s feszült zengzetességből, mint egy zengő függöny mögül, amely keletkezése titkát rejtegette

– felismerte ezt a titkos, zsibongó és megszokott, ezt a légi, illatos és annyira szeretett dallamtöredéket. S oly különös volt, oly egyéni bájú, olyan hasonlíthatatlan, hogy Swann szinte olyasmit érzett,

mintha egy baráti társaságban olyan nővel találkozna, akit megcsodált az utcán, de akiről eleve és véglegesen lemondott már.

Amikor végre eltávolodott, integetve, szaporán, saját külön illatának szétszóródó fuvalmai között, mosolyának visszfényét otthagyta a Swann arcán. Most aztán megkérdezhette végre ismeretlenjének a nevét (azt mondták, hogy az andante volt, Vinteuil-nek egy hegedűre és zongorára írt szonátájából), megtarthatja, magához veheti, ahányszor csak akarja, nekifoghat, hogy kitanulja a nyelvét és titkait."

(Proust: Az eltűnt idő nyomában)

Nem véletlen, hogy a zenekedvelők már Proust életében megpróbálták megfejteni, milyen valós mű lehetett a szonáta modellje. Az író levelezésében azt írta, több darab is járt a fejében írás közben, Saint-Saëns, Franck, Fauré, Wagner, Schubert műveit említve. A kíváncsiskodók persze ennyivel nem érik be, úgyhogy újabb és újabb találgatások születnek, a Milstein Duo például kiadott egy lemezt Vinteuil-szonáta címmel,

melyen egy alig ismert művet, Gabriel Pierné d-moll szonátáját is beemelték a lehetséges források közé.

Proust eltűnt dallamának nyomában

Kapcsolódó

Proust eltűnt dallamának nyomában

Egy zenész testvérpár megtalálta azt a zeneművet, amelyet Marcel Proust leír Az eltűnt idő nyomában című regényében. Ismerős önnek Gabriel Pierné neve?

Az idei Kamara.hu fesztivál művészeti vezetői, Simon Izabella és Várjon Dénes a Proustot inspiráló szerzők több művét is műsorra tűzték, köztük az egyik lehetséges Vinteuil-szonátát, César Franck A-dúr hegedű-zongora szonátáját. A programon szereplő más művek inkább az idő és az emlékezés motívuma felől kapcsolódnak a regényhez, például Messiaen Kvartett az idők végezetére című alkotása, mely a második napon hangzik el.

Kortárs magyar ősbemutatókat is hallhat a közönség, Kurtág György szintén múltba tekintő alkotása, a Devich Sándor emlékezete a kiváló hegedűművész alakját idézi fel,

és ugyancsak először hangzik el Perényi Miklós Zongoraötöse is. A múlt mellett a jövő felé is pillanthat tehát a közönség, ha részt vesz ezen a különleges zenei utazáson.

Kamara.hu – Az eltűnt idő nyomában

Időpont: november 18-21.
Helyszín: Zeneakadémia

Fejléckép: Simon Izabella és Várjon Dénes (fotó: Posztós János / Zeneakadémia)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Vezető karmesterként folytatja a munkát Vajda Gergely az Ensemble Ars Novával

A neves zeneszerző-karmester három éven át volt a francia kortárs zenei együttes rezidens művésze, ám a sikeres közös projekteknek köszönhetően a zenekar továbbra is együtt kíván dolgozni vele.
Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.