Klasszikus

Prunyi Ilona, Fenyő László és Banda Ádám kamaraestje a Zeneakadémián

2016.05.09. 12:55
Ajánlom
Május 18-án három kivételes tehetségű művész előadásában szólalnak meg a 19. század remekművei a Zeneakadémia Solti Termében.

„Kevesen tudják, hogy a szólista pályám valójában igen későn indult. Harminc évesen adtam az első szólókoncertemet, majd harminchat éves koromban volt az első zenekari estem.” – nyilatkozta néhány éve egy interjúban Prunyi Ilona. Azt pedig már csak mi tesszük hozzá: amilyen lassan indult be a zongoraművész szólista karrierje, épp olyan lendületes lett a folytatás. A legendás Fischer Annie Prunyi Ilonát a magyar zenei élet kimagasló tehetségének nevezte, aki páratlan virtuóz képességekkel bír. Ám nemcsak játéka árulkodik kivételes érzékenységéről: neki köszönhetően került ismét az őt megillető helyre a sokáig méltatlanul elhanyagolt magyar zeneszerző, Dohnányi Ernő életműve is.

Prunyi Ilona

Prunyi Ilona

A zongoraművész gazdag – hétszáz műnél is többet tartalmazó – repertoárjából ezúttal három romantikus darab lesz hallható a Zeneakadémián. A két Beethoven opus előadásában az a Fenyő László lesz segítségére, aki csellistaként korábban elnyerte a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny első díját, majd közel egy évtizeden keresztül a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szólócsellistájaként dolgozott. Összeszokott duójuk az est második felében a többszörösen díjnyertes Banda Ádám hegedűművésszel egészül majd ki, akivel közösen Mendelssohn 1845-ben komponált gyönyörű c-moll trióját adják elő.

A koncertre a Zeneakadémia Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű sorozatának keretében kerül sor, amely a 2013-ban újranyitott Solti Teremben ad otthont a klasszikus zenei hagyomány talán legintimebb, legszemélyesebb ágának, a kamarazenének. Ugyan a sorozat idei évada a május 18-i koncerttel lezárul, ősztől újabb világhírű fellépők adnak meghitt koncerteket az egykori kisteremben, amelyekre ide kattintva most akár bérletet is válthat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.