Klasszikus

Prunyi Ilona, Fenyő László és Banda Ádám kamaraestje a Zeneakadémián

2016.05.09. 12:55
Ajánlom
Május 18-án három kivételes tehetségű művész előadásában szólalnak meg a 19. század remekművei a Zeneakadémia Solti Termében.

„Kevesen tudják, hogy a szólista pályám valójában igen későn indult. Harminc évesen adtam az első szólókoncertemet, majd harminchat éves koromban volt az első zenekari estem.” – nyilatkozta néhány éve egy interjúban Prunyi Ilona. Azt pedig már csak mi tesszük hozzá: amilyen lassan indult be a zongoraművész szólista karrierje, épp olyan lendületes lett a folytatás. A legendás Fischer Annie Prunyi Ilonát a magyar zenei élet kimagasló tehetségének nevezte, aki páratlan virtuóz képességekkel bír. Ám nemcsak játéka árulkodik kivételes érzékenységéről: neki köszönhetően került ismét az őt megillető helyre a sokáig méltatlanul elhanyagolt magyar zeneszerző, Dohnányi Ernő életműve is.

Prunyi Ilona

Prunyi Ilona

A zongoraművész gazdag – hétszáz műnél is többet tartalmazó – repertoárjából ezúttal három romantikus darab lesz hallható a Zeneakadémián. A két Beethoven opus előadásában az a Fenyő László lesz segítségére, aki csellistaként korábban elnyerte a kronbergi Nemzetközi Pablo Casals Gordonkaverseny első díját, majd közel egy évtizeden keresztül a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának szólócsellistájaként dolgozott. Összeszokott duójuk az est második felében a többszörösen díjnyertes Banda Ádám hegedűművésszel egészül majd ki, akivel közösen Mendelssohn 1845-ben komponált gyönyörű c-moll trióját adják elő.

A koncertre a Zeneakadémia Kamarazene karnyújtásnyira elnevezésű sorozatának keretében kerül sor, amely a 2013-ban újranyitott Solti Teremben ad otthont a klasszikus zenei hagyomány talán legintimebb, legszemélyesebb ágának, a kamarazenének. Ugyan a sorozat idei évada a május 18-i koncerttel lezárul, ősztől újabb világhírű fellépők adnak meghitt koncerteket az egykori kisteremben, amelyekre ide kattintva most akár bérletet is válthat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.