Klasszikus

Pünkösdi koncert

2007.04.11. 00:00
Ajánlom
Május 27-én, pünkösd vasárnapján a fertődi Esterházy-kastély dísztermében az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar ad koncertet. A Fischer Ádám vezette együttes utoljára tíz évvel ezelőtt koncertezett itt.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar majdnem napra pontosan húsz évvel a megalakulásuk után, hagyományteremtő szándékkal játszik Fertődön. A mostani program két legfontosabb darabja Haydn f-moll és G-dúr szimfóniája. Másnap délelőtt az együttes három tagjából alakult trió - Horváth János, Zsoldos János és Granik Anna - ad kávékoncertet Haydn és Mozart műveiből. A koncert gazdája Malina János, a tavaly létrehozott "Haydn-Eszterháza 2009" programiroda vezetője. A programiroda a jövőben fesztivállá alakítaná a pünkösdi hétvégét, előkészítve ezzel a Haydn halálának 200. évfordulóján, 2009. május 31-én tartandó nagyszabású koncertsorozatot. A bicentenáriumi ünnepség megszervezésében osztrák partnerekre is számítanak, legfőképpen Walter Reichertre, az eisenstadti (kismartoni) Haydn-fesztiválok és a doborjáni Liszt-programok irányítójára.

Közben folyamatosan zajlik a fertődi Esterházy-kastély kulturális-turisztikai fejlesztését célzó program megvalósítása. Csányi Éva, a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatója szerint a kastélyfejlesztés mellett szükség van térségfejlesztési projektekre is, így például az elkerülő utak megépítésére és a kastélypark felújítására. Idény nyárra elkészül a kastély dísztermének renoválása, és mihamarabb szeretnék befejezni a homlokzat felújítását és a környező, egykor a kastélyhoz tartozó épületek visszakapcsolását. Továbbá szerepel a programban egy interaktív kiállítás megszervezése, mely a 2009-es Haydn-évfordulóra készülne el. A projektekre szükséges pénz egy részét önerőből teremtené meg a Műemlékek Állami Gondnoksága, a hiányzó összegeket uniós alapokból pótolnák.

(2007. május 27. 19:00 Esterházy-kastély (Fertőd) - Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje Joseph Haydn zenekari műveiből; km.: Raffaella Milanesi (szoprán), vez.: Fisher Ádám)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Ez a kedvenc pályázatunk egy „zöld”, környezetbarát Notre Dame megépítésére

Futurisztikus üvegtorony, napenergia és városi farm a rászorulóknak – ilyen lehetne a Notre Dame egy, az újjáépítésre pályázó mérnöki iroda szerint.
Klasszikus

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Könyv

Pakold meg magad könyvekkel a Líra raktárában pár száz forintért!

Mi már tudjuk az igazi könyvmolyok szombati programját. Raktárvásár lesz a Lírában.
Színház

Operagála köszönti az 50 éves Szentendrei Teátrumot

Öt saját bemutatót és számos előadást kínál új évadában a Szentendrei Teátrum, amely idén ünnepli ötvenéves fennállását. A születésnapi operagálát Szentendre főterén rendezik meg, az évad háziasszonya Gubik Petra.
Klasszikus

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Klasszikus interjú

Mikołaj Górecki: „Nem vagyok zeneszerző, csak egy fickó, aki komponál”

Egy ismert komponista gyermekének lenni nem mindig kiváltság, különösen ha a gyermek a szülői pályát kívánja követni. Mikołaj Górecki egyik művét a Liszt Ferenc Kamarazenekar előadásában hallhatja majd a közönség május 25-én. Ennek kapcsán tettünk fel néhány kérdést az Amerikában élő lengyel komponistának.
Klasszikus kritika

Ilyen volt: Baráti Kristóffal zenélt a Kodály Filharmonikusok a reptéren

A négy őselem, a tűz, a víz, a föld és a levegő szolgált mottóként a debreceni Kodály Filharmonikusok nagyszerű koncertjének műsorában. Kritika.
Klasszikus ajánló

Fassang László templomépítésért koncertezik

A Liszt Ferenc-díjas művész jótékonysági orgonaestjét május 19-én tartják a Deák téri evangélikus templomban. A befolyt összeggel a budakeszi evangélikus templom építését támogatják.
Klasszikus ajánló

Még májusban lehet jelentkezni a Crescendo Nyári Akadémiára

Immár 16. alkalommal rendezik meg a nemzetközi komolyzenei mesterkurzust és fesztivált 2019. július 24. és augusztus 5. között Tokajban.