Klasszikus

Pünkösdi koncert

2007.04.11. 00:00
Ajánlom
Május 27-én, pünkösd vasárnapján a fertődi Esterházy-kastély dísztermében az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar ad koncertet. A Fischer Ádám vezette együttes utoljára tíz évvel ezelőtt koncertezett itt.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar majdnem napra pontosan húsz évvel a megalakulásuk után, hagyományteremtő szándékkal játszik Fertődön. A mostani program két legfontosabb darabja Haydn f-moll és G-dúr szimfóniája. Másnap délelőtt az együttes három tagjából alakult trió - Horváth János, Zsoldos János és Granik Anna - ad kávékoncertet Haydn és Mozart műveiből. A koncert gazdája Malina János, a tavaly létrehozott "Haydn-Eszterháza 2009" programiroda vezetője. A programiroda a jövőben fesztivállá alakítaná a pünkösdi hétvégét, előkészítve ezzel a Haydn halálának 200. évfordulóján, 2009. május 31-én tartandó nagyszabású koncertsorozatot. A bicentenáriumi ünnepség megszervezésében osztrák partnerekre is számítanak, legfőképpen Walter Reichertre, az eisenstadti (kismartoni) Haydn-fesztiválok és a doborjáni Liszt-programok irányítójára.

Közben folyamatosan zajlik a fertődi Esterházy-kastély kulturális-turisztikai fejlesztését célzó program megvalósítása. Csányi Éva, a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatója szerint a kastélyfejlesztés mellett szükség van térségfejlesztési projektekre is, így például az elkerülő utak megépítésére és a kastélypark felújítására. Idény nyárra elkészül a kastély dísztermének renoválása, és mihamarabb szeretnék befejezni a homlokzat felújítását és a környező, egykor a kastélyhoz tartozó épületek visszakapcsolását. Továbbá szerepel a programban egy interaktív kiállítás megszervezése, mely a 2009-es Haydn-évfordulóra készülne el. A projektekre szükséges pénz egy részét önerőből teremtené meg a Műemlékek Állami Gondnoksága, a hiányzó összegeket uniós alapokból pótolnák.

(2007. május 27. 19:00 Esterházy-kastély (Fertőd) - Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje Joseph Haydn zenekari műveiből; km.: Raffaella Milanesi (szoprán), vez.: Fisher Ádám)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.