Klasszikus

Pünkösdi koncert

2007.04.11. 00:00
Ajánlom
Május 27-én, pünkösd vasárnapján a fertődi Esterházy-kastély dísztermében az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar ad koncertet. A Fischer Ádám vezette együttes utoljára tíz évvel ezelőtt koncertezett itt.

Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar majdnem napra pontosan húsz évvel a megalakulásuk után, hagyományteremtő szándékkal játszik Fertődön. A mostani program két legfontosabb darabja Haydn f-moll és G-dúr szimfóniája. Másnap délelőtt az együttes három tagjából alakult trió - Horváth János, Zsoldos János és Granik Anna - ad kávékoncertet Haydn és Mozart műveiből. A koncert gazdája Malina János, a tavaly létrehozott "Haydn-Eszterháza 2009" programiroda vezetője. A programiroda a jövőben fesztivállá alakítaná a pünkösdi hétvégét, előkészítve ezzel a Haydn halálának 200. évfordulóján, 2009. május 31-én tartandó nagyszabású koncertsorozatot. A bicentenáriumi ünnepség megszervezésében osztrák partnerekre is számítanak, legfőképpen Walter Reichertre, az eisenstadti (kismartoni) Haydn-fesztiválok és a doborjáni Liszt-programok irányítójára.

Közben folyamatosan zajlik a fertődi Esterházy-kastély kulturális-turisztikai fejlesztését célzó program megvalósítása. Csányi Éva, a Műemlékek Állami Gondnokságának igazgatója szerint a kastélyfejlesztés mellett szükség van térségfejlesztési projektekre is, így például az elkerülő utak megépítésére és a kastélypark felújítására. Idény nyárra elkészül a kastély dísztermének renoválása, és mihamarabb szeretnék befejezni a homlokzat felújítását és a környező, egykor a kastélyhoz tartozó épületek visszakapcsolását. Továbbá szerepel a programban egy interaktív kiállítás megszervezése, mely a 2009-es Haydn-évfordulóra készülne el. A projektekre szükséges pénz egy részét önerőből teremtené meg a Műemlékek Állami Gondnoksága, a hiányzó összegeket uniós alapokból pótolnák.

(2007. május 27. 19:00 Esterházy-kastély (Fertőd) - Az Osztrák-Magyar Haydn Zenekar koncertje Joseph Haydn zenekari műveiből; km.: Raffaella Milanesi (szoprán), vez.: Fisher Ádám)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Elhunyt Szentandrássy István festőművész

A 62 éves korában elhunyt művész 2012-ben kapott Kossuth-díjat a cigányság ősi, balladisztikus hagyományait és alakjait ábrázoló műveiért.
Könyv

Láttad már Ady vasúti bérletét vagy az önéletrajzát?

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az Országos Széchényi Könyvtárban micsoda kincsek rejtőznek. Az OSZK kamarakiállításokkal igyekszik ezeket a kuriózumokat látogatóival is megosztani.
Plusz

Kettős vezetése lesz a Szabad Tér Színháznak

A Margitszigeti Szabadtéri Színpadot Bán Teodóra, a Városmajori Szabadtéri Színpadot Benkő Nóra irányítja a jövőben a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint.
Klasszikus

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Színház

„Egy színház akkor működik jól, ha együtt fejlődik a nézőkkel”

Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművésznő, Magyarország Kiváló és Érdemes Művésze, az MMA rendes tagja idén ünnepli 60. születésnapját. A Nemzeti Színház Stúdiójáról, a vidéki színházak feladatairól és fővárosi megjelenési lehetőségeikről beszélgettünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Sosztakovics-szimfónia hazai bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar

Sosztakovics IV. szimfóniájának magyarországi bemutatójára készül az Óbudai Danubia Zenekar Hámori Máté vezényletével február 28-án pénteken a budapesti Zeneakadémián.
Klasszikus ajánló

Húszállomásos Kárpát-medencei turnéra indul Bogányi Gergely

Útjára indul Bogányi Gergely 2020-as koncertturnéja, a zongoraművész 20 koncerten 20 különböző műsort ad elő szerte a Kárpát-medencében.
Klasszikus ajánló

Fiatal lengyel ugrik be a koronavírus miatt Olaszországban ragadt zongoraművész helyett

Piotr Pawlak nyitja meg a március 1-én induló Chopin Fesztivált az Óbudai Társaskörben, miután Alberto Nosé a koronavírus-járvány olaszországi terjedése miatt nem tud eljönni Budapestre.
Klasszikus ajánló

A Ránki-család koncertjével várja fiatalok jelentkezését a kőszegi Altalena Nyári Akadémia

Augusztus elején rendezik meg Kőszegen a BMFest Altalena Nyári Akadémiáját, amelyre 14-32 év közötti fiatal zenészek jelentkezését várják. Vendégei között a Ránki-család, Fejérvári Zoltán, Bősze Ádám, a Berecz-család és Dukay Barnabás.
Klasszikus ajánló

Országos programot indít az ifjúsági kóruséneklésért a KÓTA

Országos programsorozat indult Hangról hangra... az ifjúsági kóruséneklésért címmel az idén 50 éves Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége (KÓTA) szervezésében.