Klasszikus

Pusztamámor: a Bor és a Zene napjai

2003.08.29. 00:00
Ajánlom
Krajcsovics János fogadótulajdonos, a rendezvény házigazdája és Fellegi Balázs operaénekes, a rendezvény művészeti vezetője ötlete nyomán kerül megrendezésre a „Pusztamámor” elnevezésű ötnapos program, amelynek célja, hogy a nagyközönséget annak a pillanatnak tegye részesévé, amelyben a minőségi borkultúra találkozóra hívja Magyarország páratlanul sokszínű, tehetségben bővelkedő zenei világát.

A helyszín mindehhez a Budapesttől 20 kilométernyire, az Etyeki-dombság lankáinak festői környezetében található pusztazámori kastély, amelynek nagy stiláris műgonddal felújított termei mellett a gyönyörű kastélypark szolgál a koncertek, előadások helyszínéül. A programsorozat másik nélkülözhetetlen részét képezik az itt felvonuló, a magyar borászat csúcsát képviselő pincészetek, amelyek az aktuális programokra való ráhangolódással állítják össze napi borkínálatukat, az asztali boroktól egészen a különleges ritkaságokig.

A délutánokat az örömzenélés jellemzi, a muzsikálást műfaj virtuóz szólista-képviselői kezdik, esténként a parkban a hazai etno-, világ-, popzenei spektrum legjelesebbjei lépnek fel (Budapest Klezmer Band, Besh o Drom, Eclectic Gipsy Band, Hot Jazz Band), majd a kastélyteremben – éjfél körül, gyertyafénynél – egy-egy klasszikus kamarazenei koncert vagy jazzelőadás hallható. A rendezvénysorozat színességét tovább fokozza két színházi esemény: a teraszon előadásra kerülő örökzöld barokk opera (Pergolesi: Úrhatnám Szolgáló) historikus hangszerek kíséretében, valamint a friss Jászai-díjas Pintér Béla társulatának az elmúlt évadban nagy sikerrel játszott darabja, a Parasztopera szabadtéri változata. A program másik különleges színfoltját az éjszakai némafilm-vetítések jelentik a park ősfái alatt (a Magyar Filmarchívum jóvoltából) mozizongorista közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Vizuál

Tíz új európai filmet kínál az ArteKino Filmfesztivál az interneten

December 31-ig tart az ArteKino Filmfesztivál, amely tíz új európai filmhez biztosít ingyenes, online hozzáférést. A filmbarátok kényeztetésére minden filmet magyar felirattal láttak el, sőt rendezői nyilatkozatot, szinopszist és filmajánlót is mellékeltek hozzájuk. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.