Klasszikus

Rachmaninov zongoraversenyeivel nyílt meg újra a Zeneakadémia

2020.08.23. 09:40
Ajánlom
A napokban pedig már zajlik a Fesztivál Akadémia a Liszt Ferenc téri hangversenyteremben. Balázs János augusztus 18-án és 19-én két koncerten adta elő Rachmaninov öt zongoraversenyét, ami erős kezdést jelentett a pandémia okozta kényszerbezárás után.

„»Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek.« Valahogy ez a Beethoven-idézet jutott eszembe a Rachmaninov-sorozat után!” – írta Balázs János a koncert után a közösségi médiában. Mint beszámolt róla: „Elképesztő lelki mélységeket, fizikai és mentális korlátok átlépését igényelte ez a két nap (és előtte négy nap, amikor több órát próbáltunk a zenekarral). A főpróbákat is beleértve két nap alatt mindegyik versenyművet két alkalommal játszottuk el, így 48 órába 10 zongoraversenyt sűrítettünk bele.”

118108818_4536197229738844_630658275875268212_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A zongoraművész megköszönte a közönségének, hogy vele együtt élte meg „az élet és a zene keresztjeit”, egyben megköszönte a Nemzeti Filharmonikusoknak és Charles Olivieri-Munroe karmesternek a kitartást és a szakmaiságot, és köszönetét fejezte ki feleségének, Besszer Szilvia koncertszervezőnek is, hogy „adott erőt és kitartást” ahhoz, hogy az öt Rachmaninov versenyművet eljátszhassa.

117810523_4536198966405337_5226627146290358099_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az öt versenymű egyenként is a nehéz koncertek közé tartozik, együtt azonban valóban herkulesi kihívás. „Hatalmas fizikai és agyi igénybevételt jelent, de mikor, ha nem most, 32 évesen próbáljam meg, amikor erőm teljében vagyok?” – nyilatkozott előzetesen Balázs János. A III. zongoraversenyt például sokáig nem akadt, aki eljátssza, egészen Vladimir Horowitzig, aki viszont olyan jól interpretálta, hogy maga a szerző nem is tűzte a műsorára utána. Jól ismert a II. zongoraverseny is, elsősorban lassú tétele folytán, amely volt filmzene és ihletett popdalt is. Rachmaninov egyébként legendásan nagy akkordokat és nehéz futamokat komponált ezekbe a versenyművekbe.

„Kellenek hozzá a megfelelő adottságok. Akinek nem megfelelő erejű és flexibilitású a keze, nem tud hozzákezdeni” – mondta Balázs János.

A koncerten a járványügyi szabályoknak megfelelően nem minden ülésre kaptak jegyet a hallgatók, ez a fotókon is jól látszik.

Rach-190411.jpg

Rachmaninov zongoraversenyei a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

118213519_4536200489738518_7217750603208314331_o-190040.jpg

Rachmaninov összes zongoraversenye a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az első koncertet (I., II. zongoraverseny, Paganini-variációk) itt lehet visszahallgatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.