Klasszikus

Rachmaninov zongoraversenyeivel nyílt meg újra a Zeneakadémia

2020.08.23. 09:40
Ajánlom
A napokban pedig már zajlik a Fesztivál Akadémia a Liszt Ferenc téri hangversenyteremben. Balázs János augusztus 18-án és 19-én két koncerten adta elő Rachmaninov öt zongoraversenyét, ami erős kezdést jelentett a pandémia okozta kényszerbezárás után.

„»Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek.« Valahogy ez a Beethoven-idézet jutott eszembe a Rachmaninov-sorozat után!” – írta Balázs János a koncert után a közösségi médiában. Mint beszámolt róla: „Elképesztő lelki mélységeket, fizikai és mentális korlátok átlépését igényelte ez a két nap (és előtte négy nap, amikor több órát próbáltunk a zenekarral). A főpróbákat is beleértve két nap alatt mindegyik versenyművet két alkalommal játszottuk el, így 48 órába 10 zongoraversenyt sűrítettünk bele.”

118108818_4536197229738844_630658275875268212_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A zongoraművész megköszönte a közönségének, hogy vele együtt élte meg „az élet és a zene keresztjeit”, egyben megköszönte a Nemzeti Filharmonikusoknak és Charles Olivieri-Munroe karmesternek a kitartást és a szakmaiságot, és köszönetét fejezte ki feleségének, Besszer Szilvia koncertszervezőnek is, hogy „adott erőt és kitartást” ahhoz, hogy az öt Rachmaninov versenyművet eljátszhassa.

117810523_4536198966405337_5226627146290358099_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az öt versenymű egyenként is a nehéz koncertek közé tartozik, együtt azonban valóban herkulesi kihívás. „Hatalmas fizikai és agyi igénybevételt jelent, de mikor, ha nem most, 32 évesen próbáljam meg, amikor erőm teljében vagyok?” – nyilatkozott előzetesen Balázs János. A III. zongoraversenyt például sokáig nem akadt, aki eljátssza, egészen Vladimir Horowitzig, aki viszont olyan jól interpretálta, hogy maga a szerző nem is tűzte a műsorára utána. Jól ismert a II. zongoraverseny is, elsősorban lassú tétele folytán, amely volt filmzene és ihletett popdalt is. Rachmaninov egyébként legendásan nagy akkordokat és nehéz futamokat komponált ezekbe a versenyművekbe.

„Kellenek hozzá a megfelelő adottságok. Akinek nem megfelelő erejű és flexibilitású a keze, nem tud hozzákezdeni” – mondta Balázs János.

A koncerten a járványügyi szabályoknak megfelelően nem minden ülésre kaptak jegyet a hallgatók, ez a fotókon is jól látszik.

Rach-190411.jpg

Rachmaninov zongoraversenyei a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

118213519_4536200489738518_7217750603208314331_o-190040.jpg

Rachmaninov összes zongoraversenye a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az első koncertet (I., II. zongoraverseny, Paganini-variációk) itt lehet visszahallgatni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.
Klasszikus ajánló

Betiltott művek csendülnek fel a MÁV Szimfonikus Zenekar koncertjén

Június 7-én A megrendülés hangjai címmel a Budapest Music Centerben ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar, az együttest Amaury du Closel dirigálja, az esten közreműködik Korcsolán Orsolya hegedűművész.