Klasszikus

Rachmaninov zongoraversenyeivel nyílt meg újra a Zeneakadémia

2020.08.23. 09:40
Ajánlom
A napokban pedig már zajlik a Fesztivál Akadémia a Liszt Ferenc téri hangversenyteremben. Balázs János augusztus 18-án és 19-én két koncerten adta elő Rachmaninov öt zongoraversenyét, ami erős kezdést jelentett a pandémia okozta kényszerbezárás után.

„»Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek.« Valahogy ez a Beethoven-idézet jutott eszembe a Rachmaninov-sorozat után!” – írta Balázs János a koncert után a közösségi médiában. Mint beszámolt róla: „Elképesztő lelki mélységeket, fizikai és mentális korlátok átlépését igényelte ez a két nap (és előtte négy nap, amikor több órát próbáltunk a zenekarral). A főpróbákat is beleértve két nap alatt mindegyik versenyművet két alkalommal játszottuk el, így 48 órába 10 zongoraversenyt sűrítettünk bele.”

118108818_4536197229738844_630658275875268212_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A zongoraművész megköszönte a közönségének, hogy vele együtt élte meg „az élet és a zene keresztjeit”, egyben megköszönte a Nemzeti Filharmonikusoknak és Charles Olivieri-Munroe karmesternek a kitartást és a szakmaiságot, és köszönetét fejezte ki feleségének, Besszer Szilvia koncertszervezőnek is, hogy „adott erőt és kitartást” ahhoz, hogy az öt Rachmaninov versenyművet eljátszhassa.

117810523_4536198966405337_5226627146290358099_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az öt versenymű egyenként is a nehéz koncertek közé tartozik, együtt azonban valóban herkulesi kihívás. „Hatalmas fizikai és agyi igénybevételt jelent, de mikor, ha nem most, 32 évesen próbáljam meg, amikor erőm teljében vagyok?” – nyilatkozott előzetesen Balázs János. A III. zongoraversenyt például sokáig nem akadt, aki eljátssza, egészen Vladimir Horowitzig, aki viszont olyan jól interpretálta, hogy maga a szerző nem is tűzte a műsorára utána. Jól ismert a II. zongoraverseny is, elsősorban lassú tétele folytán, amely volt filmzene és ihletett popdalt is. Rachmaninov egyébként legendásan nagy akkordokat és nehéz futamokat komponált ezekbe a versenyművekbe.

„Kellenek hozzá a megfelelő adottságok. Akinek nem megfelelő erejű és flexibilitású a keze, nem tud hozzákezdeni” – mondta Balázs János.

A koncerten a járványügyi szabályoknak megfelelően nem minden ülésre kaptak jegyet a hallgatók, ez a fotókon is jól látszik.

Rach-190411.jpg

Rachmaninov zongoraversenyei a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

118213519_4536200489738518_7217750603208314331_o-190040.jpg

Rachmaninov összes zongoraversenye a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az első koncertet (I., II. zongoraverseny, Paganini-variációk) itt lehet visszahallgatni.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Jazz/World

Gryllus Samu hangszerelte át Gryllus Dániel Weöres Sándor prózájára komponált dalsorozatát

Weöres Sándor költői prózájának, az 1945-ben publikált A teljesség felének sorai közmondásként ma is köztünk élnek. Ezeket a gondolatokat ültette át a zene nyelvére Gryllus Dániel csaknem 40 évvel ezelőtt, most pedig fia hangszerelésében lesznek hallhatóak február 5-én, a Magyar Zene Házában.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Színház

Az eltűnt idő nyomába ered Hajduk Károly

Jancsó Júlia fordítása nyomán elevenedik meg Marcel Proust kultikus műve, Az eltűnt idő nyomában Fischer Iván Lakásszínházában, február 5-én.
Könyv

A sors kövei – 140 éve született Virginia Woolf

A modern angol próza és lélektani regény egyik megteremtőjeként is ismert Virginia Woolf a 20. század egyik legnagyobb hatású irodalmi alkotója, aki bár sikeres írói karriert tudhat maga mögött, az életében elszenvedett traumákat sosem tudta feldolgozni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Klasszikus ajánló

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Klasszikus interjú

„Minden művészet a káoszból épül fel” – Beszélgetés a Chaos String Quartet tagjaival

Második helyezést ért el a tavaly ősszel tartott Bartók Világversenyen, és a Fidelio különdíjával is gazdagodott a bécsi központú, de különböző nemzetiségű fiatalokból álló Chaos String Quartet. A vonósnégyes két hegedűse, Susanne Schäffer és Kruchió Eszter mesélt együttesükről, a versenyen szerzett élményekről és arról, hogy milyen különleges helyszíneken léptek már fel.