Klasszikus

Rachmaninov zongoraversenyeivel nyílt meg újra a Zeneakadémia

2020.08.23. 09:40
Ajánlom
A napokban pedig már zajlik a Fesztivál Akadémia a Liszt Ferenc téri hangversenyteremben. Balázs János augusztus 18-án és 19-én két koncerten adta elő Rachmaninov öt zongoraversenyét, ami erős kezdést jelentett a pandémia okozta kényszerbezárás után.

„»Az élet keresztjei olyanok, mint a kotta keresztjei: felemelnek.« Valahogy ez a Beethoven-idézet jutott eszembe a Rachmaninov-sorozat után!” – írta Balázs János a koncert után a közösségi médiában. Mint beszámolt róla: „Elképesztő lelki mélységeket, fizikai és mentális korlátok átlépését igényelte ez a két nap (és előtte négy nap, amikor több órát próbáltunk a zenekarral). A főpróbákat is beleértve két nap alatt mindegyik versenyművet két alkalommal játszottuk el, így 48 órába 10 zongoraversenyt sűrítettünk bele.”

118108818_4536197229738844_630658275875268212_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

A zongoraművész megköszönte a közönségének, hogy vele együtt élte meg „az élet és a zene keresztjeit”, egyben megköszönte a Nemzeti Filharmonikusoknak és Charles Olivieri-Munroe karmesternek a kitartást és a szakmaiságot, és köszönetét fejezte ki feleségének, Besszer Szilvia koncertszervezőnek is, hogy „adott erőt és kitartást” ahhoz, hogy az öt Rachmaninov versenyművet eljátszhassa.

117810523_4536198966405337_5226627146290358099_o-190040.jpg

Balázs János (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az öt versenymű egyenként is a nehéz koncertek közé tartozik, együtt azonban valóban herkulesi kihívás. „Hatalmas fizikai és agyi igénybevételt jelent, de mikor, ha nem most, 32 évesen próbáljam meg, amikor erőm teljében vagyok?” – nyilatkozott előzetesen Balázs János. A III. zongoraversenyt például sokáig nem akadt, aki eljátssza, egészen Vladimir Horowitzig, aki viszont olyan jól interpretálta, hogy maga a szerző nem is tűzte a műsorára utána. Jól ismert a II. zongoraverseny is, elsősorban lassú tétele folytán, amely volt filmzene és ihletett popdalt is. Rachmaninov egyébként legendásan nagy akkordokat és nehéz futamokat komponált ezekbe a versenyművekbe.

„Kellenek hozzá a megfelelő adottságok. Akinek nem megfelelő erejű és flexibilitású a keze, nem tud hozzákezdeni” – mondta Balázs János.

A koncerten a járványügyi szabályoknak megfelelően nem minden ülésre kaptak jegyet a hallgatók, ez a fotókon is jól látszik.

Rach-190411.jpg

Rachmaninov zongoraversenyei a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

118213519_4536200489738518_7217750603208314331_o-190040.jpg

Rachmaninov összes zongoraversenye a Zeneakadémián (Fotó/Forrás: Zeneakadémia/Felvégi Andrea)

Az első koncertet (I., II. zongoraverseny, Paganini-variációk) itt lehet visszahallgatni.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Plusz

„Vissza a pénzt a kultúrába!” – Duda Éva és Fodor Tamás felolvasta a FESZ követeléseit a Civil Sugárúton

Az 1848-as forradalom évfordulója alkalmából Civil Sugárút néven, civil szervezetek részvételével tartottak eseménysorozatot a Hősök tere és az Andrássy út között március 14-én és 15-én. Itt hangzott el a Független Előadó-művészeti Szövetség kiáltványa.
Plusz

„Nem karriert, sokkal inkább magamat próbáltam építeni” – interjú Menyhárt Jenővel, az Európa Kiadó énekes-gitárosával

„Az én fejemben is többször megfordult, hogy disszidáljak. Egyszer ténylegesen közel kerültem ahhoz, hogy meg is tegyem” – meséli az Európa Kiadó énekes-gitárosa, Menyhárt Jenő. Interjú.
Színház

Harmadszor mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház az anatevkai tejesember történetét

Király Levente és Gregor József után ezúttal Borovics Tamás bújt Tevje bőrébe a Hegedűs a háztetőn című musical szegedi előadásában. A zenés produkció márciusban három, áprilisban további két alkalommal látható a Nagyszínházban.  
Vizuál

Petőfi 200 – Vetítéssorozat indul a Toldi Moziban

Március 23. és június 8. között klasszikus filmek és szakértői beszélgetések segítségével idézhetjük meg a kétszáz éve született költő alakját, emlékezetét.
Színház

Egri Márta és Péter Kata szerepelnek a Gólem Színház új bemutatójában

Borgula András Szorítsd meg a kezem címmel Marianna D. Birnbaum önéletrajzi írásaiból rendez színdarabot: egy nő találkozik a kómában fekvő anyjával. De vajon tényleg találkoznak?

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Mindig is furcsának találtam, miért nincs magyar szín Az ember tragédiájában” – beszélgetés Gyöngyösi Leventével

Gyöngyösi Levente Tragoedia Temporis című alkotásáról beszélgettünk, mely a Müpa 2020-as Zeneműpályázatán díjat is nyert. A darab első felvonása április 12-én hallható a Müpában, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kereteiben.
Klasszikus ajánló

A mozdulatok költészete – kezdődik a Pastorale-sorozat

A Pastorale családi előadás-sorozat a 2023-as évadban is a Pesti Vigadó Dísztermében, a Szent István Filharmonikusok és a Magyar Művészeti Akadémia közös rendezésében valósul meg. A 2023-as sorozat nyitókoncertje A mozdulatok költészete címmel, a Táncművészeti Egyetem közreműködésével mutat be egy különleges zenei világot.
Klasszikus gyász

95. életévében elhunyt Párkai István kóruskarnagy

A Kossuth- és Liszt-díjas kóruskarnagy, a nemzet művésze, a Zeneakadémia karmester és karvezető tanszékének egykori tanszékvezető tanára 1963-ban alapította meg a Liszt Ferenc Kamarakórust, amelynek harminc évig vezető karnagya volt.
Klasszikus hír

Fesztivállal és versennyel emlékeznek Tallér Zsófia zeneszerzőre

Tallér Zsófia elismert zeneszerző, tanár 2021-ben hunyt el, nagy űrt hagyva maga után a magyar kulturális életben. Emlékére idén tavasszal először szervezik meg hagyományteremtő céllal a Sofianetta Fesztivált.
Klasszikus interjú

„Ha csinálsz valamit, csináld jól!” – interjú Varga Gilberttel

Varga Gilbert március 24-én a Müpában, 25-én a pécsi Kodály Központban vezényli a Pannon Filharmonikusokat. A világhírű dirigenst Franciaországban értük utol.