Klasszikus

Rácsodálkozni a mindenségre

2017.05.10. 15:40
Ajánlom
A viola da gamba és a lant párbeszédéről szól Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba koncertje a BMC-ben május 13-án. A gambaművész mesterkurzust is tart a napokban, melyre elmondása szerint hatalmas szükség van a hazai zenei életben.

Mit, mikor, hol?

Barokk melakólia

Május 13. 18:00 Budapest Music Center. A belépés ingyenes.

Mesterkurzus május 12-13. között, melyre a BMC oldalán lehet jelentkezni.

1992-ben a Minden áldott reggel című film hatására kezdtél el gambázni, és több külföldi mesterkurzuson is részt vettél, hogy a gambajáték csínját megtanuld. Milyen lehetősége van most egy fiatalnak?

Eltelt néhány év, bővültek a lehetőségek, de ma sem rózsás a helyzet. Mi a középoktatásban tanítunk régizenét, de ha valaki egyetemi szinten akar régizenét tanulni, ahhoz külföldre kell mennie. Ami egyébként nem tragédia, sőt, hasznos, ha megismerik a nagyobb világot kis országunkon kívül. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy a zenék nagy része úgyis külföldön fellelhető. Ez országunk történelmének hozadéka: miközben Nyugat-Európában virágozhatott a kultúra, mi az életünkért küzdöttünk a 16. századtól. Amikor Lipcsében töltöttem egy évet, tapasztaltam ezt a különbséget. Fantasztikus könyvtára volt az ottani egyetemnek, rengeteg régizenei kottát csak le kellett emelni a polcról.

Szászvárosi Sándor

Szászvárosi Sándor (Fotó/Forrás: BMC)

A régizene-játszás szinte elválaszhatatlan a tudós munkától. Te mennyire vagy tudós zenész?

Inkább aktív zenész vagyok, ha szabad ilyet mondani. Persze ez nem jelenti azt, hogy semminek nem nézek utána, és csak a kotta alapján játszom. Érdekel, hogy mi lehetett a szerző szándéka, mi lehetett az attitűd, amivel komponált, és amivel aztán megszólalt a mű. Szintén lipcsei élményt említenék: az ottani tanárom megkérdezte, hogy hogyan szeretném játszani. Most nem az az érdekes, feleltem, arra vagyok kíváncsi, hogy itt Lipcsében máshogy játsszák-e Bach zenéjét.

Nagy Csaba

Nagy Csaba (Fotó/Forrás: Holló Zsuzsa)

Mit játszotok május 13-án a BMC-ben?

Nagy Csaba lantművésszel felvettünk egy lemezt, amely még gyártásban van. Ennek az anyagát hallhatja a közönség. A Barokk melankólia cím nem a szomorúságot jelenti, hanem azt az érzést, amellyel egyébként az Erzsébet-kori Angliát jellemezték: ez a mindenségre való csendes, elmélyült rácsodálkozás. Fogunk játszani ismert és ismeretlen szerzőtől, többek között Matteistől, Ortiztól és Dowlandtól.

Hallgassa meg a két művész játékát! Rognoni Ancor che col partire című művét játsszák a felsőörsi műemléktemplomban.

Olvasson tovább! Márciusban a Recercare Régizenei Műhelyről írtunk, melyet másokkal együtt Nagy Csaba alapított.
A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Kapcsolódó

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Néhány zenetanár és zenész régizenei együttest alapított a Balaton északi partján. Nincsen fotósuk, nincsen PR-menedzserük, de már négyszer rendeztek fesztivált Veszprémben, és folyamatosan koncerteznek. Az eredmény a korrumpálatlan, hamisítatlan zenei élmény. Hamvas Béla születésnapján végre fővárosi Nádor-teremben is felléphet a Recercare Régizenei Műhely.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.