Klasszikus

Rácsodálkozni a mindenségre

2017.05.10. 15:40
Ajánlom
A viola da gamba és a lant párbeszédéről szól Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba koncertje a BMC-ben május 13-án. A gambaművész mesterkurzust is tart a napokban, melyre elmondása szerint hatalmas szükség van a hazai zenei életben.

Mit, mikor, hol?

Barokk melakólia

Május 13. 18:00 Budapest Music Center. A belépés ingyenes.

Mesterkurzus május 12-13. között, melyre a BMC oldalán lehet jelentkezni.

1992-ben a Minden áldott reggel című film hatására kezdtél el gambázni, és több külföldi mesterkurzuson is részt vettél, hogy a gambajáték csínját megtanuld. Milyen lehetősége van most egy fiatalnak?

Eltelt néhány év, bővültek a lehetőségek, de ma sem rózsás a helyzet. Mi a középoktatásban tanítunk régizenét, de ha valaki egyetemi szinten akar régizenét tanulni, ahhoz külföldre kell mennie. Ami egyébként nem tragédia, sőt, hasznos, ha megismerik a nagyobb világot kis országunkon kívül. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy a zenék nagy része úgyis külföldön fellelhető. Ez országunk történelmének hozadéka: miközben Nyugat-Európában virágozhatott a kultúra, mi az életünkért küzdöttünk a 16. századtól. Amikor Lipcsében töltöttem egy évet, tapasztaltam ezt a különbséget. Fantasztikus könyvtára volt az ottani egyetemnek, rengeteg régizenei kottát csak le kellett emelni a polcról.

Szászvárosi Sándor

Szászvárosi Sándor (Fotó/Forrás: BMC)

A régizene-játszás szinte elválaszhatatlan a tudós munkától. Te mennyire vagy tudós zenész?

Inkább aktív zenész vagyok, ha szabad ilyet mondani. Persze ez nem jelenti azt, hogy semminek nem nézek utána, és csak a kotta alapján játszom. Érdekel, hogy mi lehetett a szerző szándéka, mi lehetett az attitűd, amivel komponált, és amivel aztán megszólalt a mű. Szintén lipcsei élményt említenék: az ottani tanárom megkérdezte, hogy hogyan szeretném játszani. Most nem az az érdekes, feleltem, arra vagyok kíváncsi, hogy itt Lipcsében máshogy játsszák-e Bach zenéjét.

Nagy Csaba

Nagy Csaba (Fotó/Forrás: Holló Zsuzsa)

Mit játszotok május 13-án a BMC-ben?

Nagy Csaba lantművésszel felvettünk egy lemezt, amely még gyártásban van. Ennek az anyagát hallhatja a közönség. A Barokk melankólia cím nem a szomorúságot jelenti, hanem azt az érzést, amellyel egyébként az Erzsébet-kori Angliát jellemezték: ez a mindenségre való csendes, elmélyült rácsodálkozás. Fogunk játszani ismert és ismeretlen szerzőtől, többek között Matteistől, Ortiztól és Dowlandtól.

Hallgassa meg a két művész játékát! Rognoni Ancor che col partire című művét játsszák a felsőörsi műemléktemplomban.

Olvasson tovább! Márciusban a Recercare Régizenei Műhelyről írtunk, melyet másokkal együtt Nagy Csaba alapított.
A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Kapcsolódó

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Néhány zenetanár és zenész régizenei együttest alapított a Balaton északi partján. Nincsen fotósuk, nincsen PR-menedzserük, de már négyszer rendeztek fesztivált Veszprémben, és folyamatosan koncerteznek. Az eredmény a korrumpálatlan, hamisítatlan zenei élmény. Hamvas Béla születésnapján végre fővárosi Nádor-teremben is felléphet a Recercare Régizenei Műhely.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Plusz

Hatezer műsort tesz közzé ingyenesen az MTVA

A NAVA, a Rádióarchívum és az M3 is ingyenessé tette tartalmainak egy részét, hogy komolyzene, hangoskönyvek, tévéfilmek és sorozatok által biztosítsák az igényes otthoni szórakozást.
Vizuál

Rosszkedvű? – Vígjátékok karantén idejére

Nem a valóság elől menekülünk, egyszerűen csak szeretnénk egy kicsit jobban érezni magunkat. Ezért nézünk vígjátékokat és ezért ajánljuk őket. Szubjektív filmajánlónkban az HBO Go klasszikus és közelmúltbeli vígjátékaiból válogattunk.
Színház

A Színházi világnapon indult az Ülj mellém! beszélgetéssorozat

A kultúra és a sport tehetségeit ülteti egy asztal mellé Fodor Annamária színművész és a Molnár Andrea táncművész új online beszélgetéssorozata. Az Ülj mellém! első adásában Udvaros Dorottya, Miklós Edit és Bercsényi Péter beszélgetnek. 
Színház

Molnár Piroska: „A színházak nem köthetnek ki végleg az online térben”

A Kossuth-díjas színművész, a Nemzet Színésze azt mondja, hogy most is minden nap körbetelefonálják egymást Pogány Judittal és Csomós Marival, ki hogy van. Bizakodnak. Molnár Piroska arról is beszél, hogy ez a rendkívüli helyzet komoly lelki és szellemi erőpróba is, egy mentális maraton, ezért óvatosan kell bánnunk az energiáinkkal. Ő türelmes, de azért már nagyon hiányoznak neki a kollégák.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

6 zenemű, amely kapudrog lehet Krzysztof Pendereckihez

86 éves korában elhunyt Krzysztof Penderecki, akit kétségkívül a II. világháború utáni zeneszerzők élvonalában kell emlegetnünk. Sokan talán hallották már a nevét, de kevesebben ismerik a zenéjét – számukra ismert és kevéssé ismert, hosszabb és rövidebb művekből válogattunk.
Klasszikus hír

26 fiatal nyert állami zenei ösztöndíjat

Három állami zenei ösztöndíj biztosít szakmai előrelépési lehetőséget a pályakezdő művészek számára. A rendszeres pénzbeli támogatáson és a fellépési lehetőségeken túl az ösztöndíjak segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában.
Klasszikus ajánló

Orvosok, rendőrök, pedagógusok tiszteletére koncertezik a járvány után a Concerto Budapest

A zenekar reméli, hogy a nyár végén, az ősz elején már múlt időben beszélhetünk a járványról. Koncertjeikre meghívják az egészségügyi dolgozókat, a rendőröket, mentősöket, pedagógusokat.
Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.