Klasszikus

Rácsodálkozni a mindenségre

2017.05.10. 15:40
Ajánlom
A viola da gamba és a lant párbeszédéről szól Szászvárosi Sándor és Nagy Csaba koncertje a BMC-ben május 13-án. A gambaművész mesterkurzust is tart a napokban, melyre elmondása szerint hatalmas szükség van a hazai zenei életben.

Mit, mikor, hol?

Barokk melakólia

Május 13. 18:00 Budapest Music Center. A belépés ingyenes.

Mesterkurzus május 12-13. között, melyre a BMC oldalán lehet jelentkezni.

1992-ben a Minden áldott reggel című film hatására kezdtél el gambázni, és több külföldi mesterkurzuson is részt vettél, hogy a gambajáték csínját megtanuld. Milyen lehetősége van most egy fiatalnak?

Eltelt néhány év, bővültek a lehetőségek, de ma sem rózsás a helyzet. Mi a középoktatásban tanítunk régizenét, de ha valaki egyetemi szinten akar régizenét tanulni, ahhoz külföldre kell mennie. Ami egyébként nem tragédia, sőt, hasznos, ha megismerik a nagyobb világot kis országunkon kívül. Azt is hadd tegyem hozzá, hogy a zenék nagy része úgyis külföldön fellelhető. Ez országunk történelmének hozadéka: miközben Nyugat-Európában virágozhatott a kultúra, mi az életünkért küzdöttünk a 16. századtól. Amikor Lipcsében töltöttem egy évet, tapasztaltam ezt a különbséget. Fantasztikus könyvtára volt az ottani egyetemnek, rengeteg régizenei kottát csak le kellett emelni a polcról.

Szászvárosi Sándor

Szászvárosi Sándor (Fotó/Forrás: BMC)

A régizene-játszás szinte elválaszhatatlan a tudós munkától. Te mennyire vagy tudós zenész?

Inkább aktív zenész vagyok, ha szabad ilyet mondani. Persze ez nem jelenti azt, hogy semminek nem nézek utána, és csak a kotta alapján játszom. Érdekel, hogy mi lehetett a szerző szándéka, mi lehetett az attitűd, amivel komponált, és amivel aztán megszólalt a mű. Szintén lipcsei élményt említenék: az ottani tanárom megkérdezte, hogy hogyan szeretném játszani. Most nem az az érdekes, feleltem, arra vagyok kíváncsi, hogy itt Lipcsében máshogy játsszák-e Bach zenéjét.

Nagy Csaba

Nagy Csaba (Fotó/Forrás: Holló Zsuzsa)

Mit játszotok május 13-án a BMC-ben?

Nagy Csaba lantművésszel felvettünk egy lemezt, amely még gyártásban van. Ennek az anyagát hallhatja a közönség. A Barokk melankólia cím nem a szomorúságot jelenti, hanem azt az érzést, amellyel egyébként az Erzsébet-kori Angliát jellemezték: ez a mindenségre való csendes, elmélyült rácsodálkozás. Fogunk játszani ismert és ismeretlen szerzőtől, többek között Matteistől, Ortiztól és Dowlandtól.

Hallgassa meg a két művész játékát! Rognoni Ancor che col partire című művét játsszák a felsőörsi műemléktemplomban.

Olvasson tovább! Márciusban a Recercare Régizenei Műhelyről írtunk, melyet másokkal együtt Nagy Csaba alapított.
A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Kapcsolódó

A Recercare régizenével ünnepli Hamvas Béla születésnapját

Néhány zenetanár és zenész régizenei együttest alapított a Balaton északi partján. Nincsen fotósuk, nincsen PR-menedzserük, de már négyszer rendeztek fesztivált Veszprémben, és folyamatosan koncerteznek. Az eredmény a korrumpálatlan, hamisítatlan zenei élmény. Hamvas Béla születésnapján végre fővárosi Nádor-teremben is felléphet a Recercare Régizenei Műhely.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Könyv

Radnóti üzenetet küldött a Messengeren: Vesd le ruhádat, már esik is kinn ;)

Magyar költők verseinek részletei kerülnek plakátokra. Segít vajon a modernizálás a fiatalok irodalmi érdeklődésének felkeltésében?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hírek

José Cura a Magyar Rádió Művészeti Együtteseinek állandó vendégművésze lesz

A jövő évadtól induló együttműködés részeként november 13-án Verdi Requiemjét vezényli a Müpában az argentin művész.
Klasszikus ajánló

Hogyan hangzik Jerikó lerombolása a zene nyelvén? Händel a Zeneakadémián

Händel a barokk kor monumentális komponistája, zenéjének fensége máig megőrizte fényét. A Joshua viszont még hozzá képest is grandiózus.
Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.