Klasszikus

Radnóti-emlékhangverseny

2014.10.28. 10:29
Ajánlom
Radnóti Miklós halálának 70. évfordulója alkalmából november 9-én a Pannon Filharmonikusok emlékhangversennyel hajt fejet a költő életműve előtt.

A koncert műsorát a holokauszt során elhunyt Nádor Mihály hosszú évtizedekre eltemetett, nemrég fellelt Hegedűversenye nyitja. A New York-i Carnegie Hallban másfél évvel ezelőtt bemutatott versenymű tavasszal érkezett Magyarországra, akkor a budapesti Zeneakadémia zárkörű koncertjén tűzte műsorra. Európában és Magyarországon a versenymű első nyilvános előadására a Pannon Filharmonikusok produkciójában kerül sor, a Kodály Központ Hangversenytermében. A szólista - akárcsak New Yorkban - Kelemen Barnabás hegedűvirtuóz.

Az este középpontjában Vajda János À la recherche... című zeneművének ősbemutatója áll, melyet Radnóti Miklós naplórészletei és utolsó versei ihlettek. A narrátorra (Rátóti Zoltán) és zenekarra írt szimfonikus költeményt a szerző kifejezetten ez alkalomra, a Pannon Filharmonikusok felkérésére komponálta. Az emlékhangverseny műsorát Karl Amadeus Hartmann német szerző I. szimfóniája zárja, mely a holokauszt áldozatainak emlékét idézi meg. A Holokauszt Emlékév keretében megvalósuló koncertet egész napos rendezvénysorozat kíséri. A zenekar a Kodály Központban tematikus tárlatokkal, irodalmi pódiumbeszélgetéssel, hegedűjátékkal kísért versfelolvasással és filmvetítéssel idézi meg a tragikus sorsú költő emlékét.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Színház

Székely Krisztát, Kováts Adélt és a kolozsvári társulatot is díjazta a POSZT

A XVIII. Pécsi Országos Színházi Találkozó szakmai, színész- és közönségzsűrije idén is döntött a fesztivál díjairól. A Kolozsvári Állami Magyar Színházé a legjobb előadásnak járó elismerés, a Fidelio támogatásával átadott legjobb 30 év alatti színésznőnek járó díjat Szakács Hajnalka vehette át. Íme a díjazottak listája!
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.