Klasszikus

Rahmanyinov egyenes derékkal

2004.11.03. 00:00
Ajánlom
Rahmanyinov III. Zongoraversenyében rengeteg hang van. De nem csak ezért nem tartozik a hazai koncertélet gyakran hallható művei közé. A lírai gyengédségű, bájosan népies és sodróan szenvedélyes zenei anyagok kontrasztba állítása, az érzelmek széles skálájának színes megjelenítése, a helyes arányok megtalálása nagy feladatot jelent elsősorban a szólista, de a zenekar számára is ebben a tartalmas, hosszú és teljes koncentrációt igénylő darabban.

A 22 éves Benabdallah Marouan, aki II. díjat kapott a Magyar Rádió Zongoraversenyén, elfogadta a versenymű kihívásait 2004. október 26-án a Zeneakadémia Nagytermében. A Zeneakadémia III. éves hallgatója telt ház előtt játszotta Rahmanyinov III. Zongoraversenyét a MÁV Szimfonikus Zenekar és Gál Tamás kíséretével.

Maruouan legnagyobb erényei közé tartozik a derű és a kiegyensúlyozottság. Semmi görcsöt, túlfeszítettséget vagy lámpalázat nem érzékelt a közönség. Azonban már ahogy a színpadra lépett, szinte tapintható volt a belőle sugárzó bizalom: a műben, amivel biztos, hogy nagyon sokat dolgozott, a zenekari muzsikusokban és a karmesterben, akikre támaszkodhatott és természetesen önmagában. E nélkül talán nem is lehetett volna olyan átütő erővel játszani ezt a félelmetes darabot, ahogyan Marouan tette.

Már a zongora első megjelenése is megnyerő volt: jó kedvűen, csengő hangon szólalt meg a nyitótétel szlávos főtémája. Később aztán egyre jobban megtetszett a fiatal zongoraművész játéka. Végletes indulatok és jól elkülöníthető hangszínek jelentek meg a zongorán – és csak a zongorán! Vannak muzsikusok, akiknél néha az arcmimika, a hajlongás és a kezek patetikus emelgetése is szükséges ahhoz, hogy megértsük, mit szeretnének a darabban hangsúlyozni, ezek nélkül jószerével értelmezhetetlen az előadásuk. Megjegyzem, ezekkel együtt meg gyakran élvezhetetlen. Marouan egyenes derékkal, grimaszok és felesleges gesztusok nélkül hódította meg Rahmanyinov III. Zongoraversenyének extatikus pillanatait. Mindazt az energiát, amit mások az átélés külső jegyeire szórnak szét, ő a tiszta zenébe sűrítette.

Döbbenetes sikert ért el vele! A versenymű utolsó hangját követő, szinte őrjöngésbe torkolló taps bebizonyította: a közönségnek nem kellenek a sallangok. A fergeteges virtuozitás és az izzó expresszivitás akkor is átjön, ha nem kísérik fintorok és kézlengetések. Sőt, így talán még jobban!

Ebben a helyzetben még feltűnőbb volt, amikor, legelőször a második tételben egy ütemegy súlyát lábdobbantással erősítette meg Benabdallah Marouan. S nem sokkal később elszakadt a zongora egyik húrja. Pedig a fiatal zongoraművész nem játszott durván, csak erőteljesen. Elképesztő az a lélekjelenlét, ahogyan Marouan befejezte a frázist, higgadtan felállt, megkereste a bűnös húrt, szép nyugodtan arrébb tette, hogy ne zavarja az ép húrokat a rezgésben, visszaült, majd folytatta. Mintha mi sem történt volna. És sokat mond előadásáról, hogy noha ehhez hasonló különös eset nem mindennap történik meg a Nagyteremben, a szünetben mégsem ez volt a közönség beszédtémája az aulában. Hanem az, hogy erről a fiúról még sokat fogunk hallani.

A koncert második felében a zongoraversenyt egy „mindenhangszer verseny” követte. Muszorgszkij: Egy kiállítás képei című darabja Ravel hangszerelésében. A zenekar színesen és megbízhatóan játszott. Feltűnt, hogy a zenészek nagyon figyelnek karmesterükre, Gál Tamásra. Ennek meg is volt az eredménye: ritkán hallatszott lötyögés vagy szétszólás ebben a népszerű, ám néhol igen kényes darabban. Kimondottan jó előadásban hallhattuk Muszorgszkij szerzeményét, de ez mégsem tudta felülírni az est első felének hihetetlen élményeit.

(2004. október 26. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem – A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye; Rahmanyinov: III. Zongoraverseny; Muszorgszkij-Ravel: Egy kiállítás képei; km.: Benabdallah Marouan (zongora); vez.: Gál Tamás )

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Mezítláb vagy sportcipőben a színpadon – Kaposfest-napló

A Kaposfest harmadik napján egy különleges Martinů-kvartett, egy Sosztakovics-szonáta, illetve Schumann, Brahms és Dietrich közös alkotása örvendeztette meg a fesztivál közönségét. Kritikai beszámoló.
Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.
Tánc

A tánc az emberi faj lételeme, mondják az antropológusok

Azt gondolhatjuk, a tánc csak szórakozás és nem tartozik az emberi faj legfontosabb létfunkciói közé. Az antropológia azonban mást mond. VIDEÓ!
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.
Klasszikus életrajz

Magyarul is megjelenik Fischer Ádám életrajzi könyve

A karmester 70. születésnapjára jelenik meg Oplatka András életrajzi könyve szeptember elején. Természetesen német nyelven is kiadják.