Klasszikus

Rahmanyinov-est az Óbudai Társaskörben

2013.11.04. 16:04
Ajánlom
A koncert különlegessége Lermontov A szikla című költeményére 1893-ban komponált szimfonikus fantázia négykezes változata lesz.

Szergej Rahmanyinov 1873. április 1-jén született Oroszország novgorodi kormányzóságában, és hetven éve, 1943. március 28-án halt meg Kaliforniában. Az orosz arisztokrata család gyermeke 1882-ben lett a szentpétervári Konzervatórium majd a moszkvai Konzervatórium növendéke. 1892-ben Aleko című operájával az Akadémia nagy aranyérmét nyerte el. Bár zeneszerzőként való elismerése váratott magára, zongoraművészi teljesítményével, legendás technikai tudásával hamar tekintélyt szerzett magának. Nemzedéke legnagyobb zongoristája volt. Főleg Liszt, Chopin, Szkrjabin alkotásait adta elő. Művei többsége Csajkovszkijéval rokon, késő romantikus hangvételű. Konzervatív stílusa szemben állt az orosz Ötök törekvéseivel, vagy Szkrjabin irányával. 1909-ben turnézott először Amerikában, 1917-ben a forradalom kitörésekor végleg elhagyta Oroszországot. Párizsban, Svájcban élt, majd az Egyesült Államokban telepedett le, és amerikai állampolgár lett.

Kompozíciói mélyen érzelmesek és oroszos hangvételűek. A műsorban szereplő darabokban hallunk orosz népdalt, balalajka zenét, illetve felismerhetjük a Slava (Üdv) című tételben azt a híres, cárt dicsőítő éneket, melyet Muszorgszkij is megzenésített a Borisz Godunov című operájában. Az Óbudai Társaskör estjén Bozay Melinda és Körmendi Klára összeszokott zongorajátékához - az 1901-ben keletkezett g-moll szonáta előadására - Pólus László gordonkaművész csatlakozik. Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Simon Rattle elbúcsúzott a Berlini Filharmonikusoktól

Utoljára vezénylete zeneigazgatóként a Berlini Filharmonikusokat vasárnap este Simon Rattle, a teltházas szabadtéri búcsúkoncerttel lezárult a karmester 16 éves pályafutása a zenekar élén.
Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!