Klasszikus

Rahmanyinov-est az Óbudai Társaskörben

2013.11.04. 16:04
Ajánlom
A koncert különlegessége Lermontov A szikla című költeményére 1893-ban komponált szimfonikus fantázia négykezes változata lesz.

Szergej Rahmanyinov 1873. április 1-jén született Oroszország novgorodi kormányzóságában, és hetven éve, 1943. március 28-án halt meg Kaliforniában. Az orosz arisztokrata család gyermeke 1882-ben lett a szentpétervári Konzervatórium majd a moszkvai Konzervatórium növendéke. 1892-ben Aleko című operájával az Akadémia nagy aranyérmét nyerte el. Bár zeneszerzőként való elismerése váratott magára, zongoraművészi teljesítményével, legendás technikai tudásával hamar tekintélyt szerzett magának. Nemzedéke legnagyobb zongoristája volt. Főleg Liszt, Chopin, Szkrjabin alkotásait adta elő. Művei többsége Csajkovszkijéval rokon, késő romantikus hangvételű. Konzervatív stílusa szemben állt az orosz Ötök törekvéseivel, vagy Szkrjabin irányával. 1909-ben turnézott először Amerikában, 1917-ben a forradalom kitörésekor végleg elhagyta Oroszországot. Párizsban, Svájcban élt, majd az Egyesült Államokban telepedett le, és amerikai állampolgár lett.

Kompozíciói mélyen érzelmesek és oroszos hangvételűek. A műsorban szereplő darabokban hallunk orosz népdalt, balalajka zenét, illetve felismerhetjük a Slava (Üdv) című tételben azt a híres, cárt dicsőítő éneket, melyet Muszorgszkij is megzenésített a Borisz Godunov című operájában. Az Óbudai Társaskör estjén Bozay Melinda és Körmendi Klára összeszokott zongorajátékához - az 1901-ben keletkezett g-moll szonáta előadására - Pólus László gordonkaművész csatlakozik. Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.