Klasszikus

Rahmanyinov-est az Óbudai Társaskörben

2013.11.04. 16:04
Ajánlom
A koncert különlegessége Lermontov A szikla című költeményére 1893-ban komponált szimfonikus fantázia négykezes változata lesz.

Szergej Rahmanyinov 1873. április 1-jén született Oroszország novgorodi kormányzóságában, és hetven éve, 1943. március 28-án halt meg Kaliforniában. Az orosz arisztokrata család gyermeke 1882-ben lett a szentpétervári Konzervatórium majd a moszkvai Konzervatórium növendéke. 1892-ben Aleko című operájával az Akadémia nagy aranyérmét nyerte el. Bár zeneszerzőként való elismerése váratott magára, zongoraművészi teljesítményével, legendás technikai tudásával hamar tekintélyt szerzett magának. Nemzedéke legnagyobb zongoristája volt. Főleg Liszt, Chopin, Szkrjabin alkotásait adta elő. Művei többsége Csajkovszkijéval rokon, késő romantikus hangvételű. Konzervatív stílusa szemben állt az orosz Ötök törekvéseivel, vagy Szkrjabin irányával. 1909-ben turnézott először Amerikában, 1917-ben a forradalom kitörésekor végleg elhagyta Oroszországot. Párizsban, Svájcban élt, majd az Egyesült Államokban telepedett le, és amerikai állampolgár lett.

Kompozíciói mélyen érzelmesek és oroszos hangvételűek. A műsorban szereplő darabokban hallunk orosz népdalt, balalajka zenét, illetve felismerhetjük a Slava (Üdv) című tételben azt a híres, cárt dicsőítő éneket, melyet Muszorgszkij is megzenésített a Borisz Godunov című operájában. Az Óbudai Társaskör estjén Bozay Melinda és Körmendi Klára összeszokott zongorajátékához - az 1901-ben keletkezett g-moll szonáta előadására - Pólus László gordonkaművész csatlakozik. Az est támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Összeköt és feszültséget teremt – Dejcsics Konrád bencés szerzetes az Arcus Temporum csendjéről 

Egy pillanatnyi csendre hív meg a művészet és az élet forgatagában az Arcus Temporum művészeti fesztivál augusztus 23. és 25. között Pannonhalmán. Dejcsics Konrád fesztiváligazgatóval beszélgettünk a Főapátság és a kortárs kultúra kapcsolatáról, és a fesztivál eszmeiségéről.
Zenés színház

Ügy lett a Soharóza kórus szerepléséből a Szigeten – Galéria!

A Soharóza Ügy című előadása megjárta a Szigetet, a backstage-ben és a próbán pedig fotósorozat készült. Ezt a galériát mutatjuk meg most Önöknek.
Színház

Tompos Kátya énekli a Színházak Éjszakája „himnuszát” - Klippremier

Tompos Kátya dalos játékra hívta kollégáit, többek közt Udvaros Dorottyát, Vecsei H. Miklóst és Mucsi Zoltánt. Hangulatos videoklip készült a Színházak Éjszakája idei „himnuszához”, melyet Hrutka Róbert és a népszerű színésznő közösen jegyeznek.
Tánc

Sosztakovics titkos szerelme egy balerina volt

Kalapács alá került a zeneszerző tíz szerelmeslevele, amit a Bolsoj egykori balerinájának, Nina Pavlova Ivanovának írt 1935. és 1939. között. A titkos románcról és a szerelmeslevelekről eddig a zenetörténészek sem tudtak.
Vizuál

Kulisszatitkok: így készült a Brian élete

A hetvenes években egy filmes stáb Tunéziába utazott, hogy leforgassa Jézus életének történetét a születésétől a kereszthalálig (Názáreti Jézus - 1977). A nyomukban pedig – sokszor ugyanazokon a helyszíneken és statisztákkal - egy hatfős angol csapat elkészítette a saját verzióját. A negyven éve bemutatott film a Pythonok szerint is legjobb közös munkájuk, amelyben gyakorlatilag az élet minden helyzetére megtalálható a válasz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Nagyon dübörög a zongorapiac Kínában

Mintegy 40-50 millió kínai gyerek tanul zongorázni, az országban gyártott hangszerek alig tíz százaléka kerül exportra. Kínában van kiknek zongorát gyártani.
Klasszikus évad

Köszönjük, hogy velünk töltötték a nyári estéket!

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is számos programmal várta az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje a vendégeket. Július 1. és augusztus 5. között klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenei stand up, opera és színházi előadás közül válogathattak az érdeklődők.
Klasszikus ajánló

Hangversenyek hegyek között – Börzsöny Barokk Napok

Tizenhatodik alkalommal csendül fel augusztusban a régi korok muzsikája a Börzsöny és a Dunakanyar hegyei között. A Börzsöny Barokk Napok idén is különleges, több évszázad zenéjét bemutató műsorral és a szokásos gyönyörű helyszínekkel várja visszatérő és új vendégeit.
Klasszikus beszámoló

„Atyaúristen” – Ilyen volt nekem idén Kaposfest

„Atyaúristen” – nyögte a templomi csöndben egy hölgy két tétel között. Ugyanis jó zenét hallott, meg én is, sokat. Naplószerűség Kaposfest első két napjáról.
Klasszikus érdekesség

Mégis, hogy írjuk Sztravinszkij nevét? Akarom mondani, Stravinskyét...

Fél hajkoronámat elvesztettem már a kérdés felett töprengve, és a legrosszabb, hogy a másik fele beleőszül. Szerencsére Bárdos Lajos kisegít.