Klasszikus

Raiffeisen Jazz Klub – évzáró koncert

2003.12.03. 00:00
Ajánlom
Louis Armstrong hajdani klarinétosa, Joe Muranyi játszik a JazzSteps kiváló magyar zenészeivel és további vendégekkel december 12-én, este fél nyolctól az International Buda Stage (IBS) színháztermében (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.).

Joe Muranyi, a decemberi évzáró koncert sztárvendége és a JazzSteps együttes kirobbanó sikert aratott már áprilisban, a Raiffeisen Jazz Klub akkori estjén, amelyen lemezfelvétel is készült. Közkívánatra lesz ez az évzáró hangverseny, mert bár az áprilisi koncerten a sűrűn pótszékezett teremben sokan álltak, akadtak, akik így is kint rekedtek, olyan sokan akarták hallani az élő dzsesszlegendát. Ezúttal az elkészült album anyagát hallhatjuk – további sztárvendégek fellépésével – a sorozat állandó helyszínén, az IBS-ben.

Joe Muranyi, az autentikus New Orleans-i zenei világ egyik első magyar származású szereplője. Ma már önmagában a neve is egész zenei intézményt fémjelez. A remek klarinétos négy éven át volt Louis Armstrong zenekarának egyetlen fehér muzsikusa. Joe Muranyi magyar szülők fiaként született 1929-ben az Egyesült Államokban, így elsősorban amerikai zenésznek tartja magát, de mindig büszkén vállalta európai származását, jól beszél magyarul és számtalan alkalommal adott már csodálatos hangulatú koncerteket Magyarországon, elsősorban vidéken.

Zenei fejlődését, harmóniaérzékét saját megvallása szerint azok a magyar gyökerű, népies műdalok alapozták meg, amelyeket otthonában, a magyar kolónia összejövetelein számtalanszor hallott gyermekévei során. Emellett később meghatározóak voltak a rádió aranykorában szerzett élményei: Bing Crosby zenés adásainak hatására döntötte el végleg, hogy zenei pályára lép. Választott hangszere, a klarinét mellett Benny Goodman felvételeit hallgatva döntött. Technikáját, későbbi zenekarvezetői tevékenységét a halhatatlan Satchmo, azaz Louis Armstrong befolyása határozta meg.

Joe Muranyi először a Benkó Dixieland Band meghívására látogatott Magyarországra 1989-ben. Azóta ünnepelt vendég a különböző itthoni zenei fesztiválokon. Tervei között szerepel, hogy monográfiát ír Louis Armstrongról: a kötet nagy része a hírek szerint már elkészült. Magyar zenei gyökereit olyan felvételen szeretné bemutatni a közönségnek, amelyen a szving lüktetése találkozik a jellegzetes magyar harmóniákkal és hangszerekkel.

A JazzSteps zenekar célja a New Orleans-i zenei hagyományok – a ragtime, a dixieland és a szving – minél hitelesebb megszólaltatása Magyarországon. A fiatal zenészekből együttes vezetője Finok Zoltán (tenor szaxofon, klarinét), énekese Urbán Orsolya, trombitán Bér Zsolt játszik, Nagy Iván zongorázik, Oláh Zoltán nagybőgőzik, Boegán Péter dobol. Joe Muranyi és a Jazz Steps december 8-án Veszprémben, 9-én Vácott lép fel, a budapesti lemezbemutató koncert a Raiffeisen Jazz Klub estje lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.