Klasszikus

Raiffeisen Jazz Klub – évzáró koncert

2003.12.03. 00:00
Ajánlom
Louis Armstrong hajdani klarinétosa, Joe Muranyi játszik a JazzSteps kiváló magyar zenészeivel és további vendégekkel december 12-én, este fél nyolctól az International Buda Stage (IBS) színháztermében (1021 Budapest, Tárogató út 2-4.).

Joe Muranyi, a decemberi évzáró koncert sztárvendége és a JazzSteps együttes kirobbanó sikert aratott már áprilisban, a Raiffeisen Jazz Klub akkori estjén, amelyen lemezfelvétel is készült. Közkívánatra lesz ez az évzáró hangverseny, mert bár az áprilisi koncerten a sűrűn pótszékezett teremben sokan álltak, akadtak, akik így is kint rekedtek, olyan sokan akarták hallani az élő dzsesszlegendát. Ezúttal az elkészült album anyagát hallhatjuk – további sztárvendégek fellépésével – a sorozat állandó helyszínén, az IBS-ben.

Joe Muranyi, az autentikus New Orleans-i zenei világ egyik első magyar származású szereplője. Ma már önmagában a neve is egész zenei intézményt fémjelez. A remek klarinétos négy éven át volt Louis Armstrong zenekarának egyetlen fehér muzsikusa. Joe Muranyi magyar szülők fiaként született 1929-ben az Egyesült Államokban, így elsősorban amerikai zenésznek tartja magát, de mindig büszkén vállalta európai származását, jól beszél magyarul és számtalan alkalommal adott már csodálatos hangulatú koncerteket Magyarországon, elsősorban vidéken.

Zenei fejlődését, harmóniaérzékét saját megvallása szerint azok a magyar gyökerű, népies műdalok alapozták meg, amelyeket otthonában, a magyar kolónia összejövetelein számtalanszor hallott gyermekévei során. Emellett később meghatározóak voltak a rádió aranykorában szerzett élményei: Bing Crosby zenés adásainak hatására döntötte el végleg, hogy zenei pályára lép. Választott hangszere, a klarinét mellett Benny Goodman felvételeit hallgatva döntött. Technikáját, későbbi zenekarvezetői tevékenységét a halhatatlan Satchmo, azaz Louis Armstrong befolyása határozta meg.

Joe Muranyi először a Benkó Dixieland Band meghívására látogatott Magyarországra 1989-ben. Azóta ünnepelt vendég a különböző itthoni zenei fesztiválokon. Tervei között szerepel, hogy monográfiát ír Louis Armstrongról: a kötet nagy része a hírek szerint már elkészült. Magyar zenei gyökereit olyan felvételen szeretné bemutatni a közönségnek, amelyen a szving lüktetése találkozik a jellegzetes magyar harmóniákkal és hangszerekkel.

A JazzSteps zenekar célja a New Orleans-i zenei hagyományok – a ragtime, a dixieland és a szving – minél hitelesebb megszólaltatása Magyarországon. A fiatal zenészekből együttes vezetője Finok Zoltán (tenor szaxofon, klarinét), énekese Urbán Orsolya, trombitán Bér Zsolt játszik, Nagy Iván zongorázik, Oláh Zoltán nagybőgőzik, Boegán Péter dobol. Joe Muranyi és a Jazz Steps december 8-án Veszprémben, 9-én Vácott lép fel, a budapesti lemezbemutató koncert a Raiffeisen Jazz Klub estje lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.