Klasszikus

Raiffeisen Jazz Klub Pege Aladár születésnapi koncertjével

2004.09.27. 00:00
Ajánlom
A nyári szünet után október 8-án, este fél nyolctól ismét lesz Raiffeisen Jazz Klub az IBS Színpadon (1021 Budapest, Tárogató u. 2-4.). Ezen a napon ünnepli 65. születésnapját Pege Aladár Kossuth-díjas nagybőgőművész, s ez alkalomból idén is neves külföldi vendégművészek közreműködésével kezdődik az őszi-téli sorozat.

Az októberi est első, klasszikus felében közreműködik Csontha András hegedű-, Rudolf András brácsa- és Mező László Kossuth-díjas csellóművész. A szünet után következik a jazz: Pege Aladárral: Karen Asatrian (zongora), Lee Harper (trombita) és Walter Grassmann (dob) játszik.

Pege Aladár 1969-ben végzett a Zeneművészeti Főiskolán, később, 1975-től ’78-ig Nyugat-Berlinben, Rainer Zepperitz professzornál tanult, aki Herbert von Karajan szólóbőgőseként játszott a Berlini Filharmonikusoknál. 1963 óta koncertezik. Igaz, akkor még a Zeneakadémián tanult, de rendszeresen fellépett az Egyetemi Színpadon, valamint vidéken. 1964 óta rendszeresen ad klasszikus zenei koncerteket is, s bő egy évtizede a dzsessz CD-k mellett klasszikus lemezeket is készít. 1978 óta a Zeneművészeti Főiskola docense, ma már a Zeneművészeti Egyetem nyugdíjas docense. 1982-ben a New York-i Carnegie Hallban vendégszólistaként játszott Herbie Hancock együttesében. 1964-ben elnyerte A prágai dzsesszfesztivál virtuóza címet, 1970-ben a montreux-i dzsesszfesztivál legjobb európai szólistája lett. Főbb hazai elismerései: 1977-ben Liszt Ferenc-díjjal tűntették ki, 1986-ban érdemes művész lett, 1999-ben Budapestért Díjat vehetett át, 2002-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el – ő a magyar jazz egyetlen Kossuth-díjasa.

Pege Aladár születésnapi koncertje után november 5-én a László Attila Band lép fel Tisza Bea énekesnő vendégszereplésével. A zenekar a műfaj örökzöld standardjeit és saját kompozíciókat is megszólaltat a Raiffeisen Jazz Klubban.

December 10-én ismét forró karibi hangulat várható az IBS színpadára. Az idén olyan kirobbanó sikert aratott a Raiffeisen Jazz Klubban Elsa Valle & The Latin Jazz Syndicate koncertje, hogy az idei évzáró esten ismét a kubai énekesnő lép fel kitűnő magyar zenésztársaival. A koncert maga azonban nem ismétlés lesz, sőt! Elsa Valle és a Latin Jazz Syndicate akkoriban veszi fel legújabb lemezét, amelyről először a Raiffeisen Jazz Klub koncertjén játszanak dalokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.