Klasszikus

Rajk Judit és a Szent Efrém Férfikar

2015.03.17. 13:26
Ajánlom
A március 22-ei Kortársunk, Bizánc című hangversenyen a rajongó mély szeretetet megéneklő művekből hallhatunk reprezentatív válogatást.

A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar, valamint Rajk Judit ének- és Palojtay János zongoraművész műsorán átszellemült szakrális és világi dallamok szerepelnek. A középkortól a kortárs zenéig ívelő koncert nemcsak a Zeneakadémia közönsége, de az énekegyüttes számára is különleges alkalomnak ígérkezik, hiszen ezúttal széles repertoárjuk minden korszakából és stílusából válogatnak. Bubnó Tamás, a férfikar vezetője a reprezentatív műsor-összeállítás kacspán megjegyezte: "a Zeneakadémia Nagyterme a világ egyik legjobb koncertterme. Szinte bármilyen műfaj előadására lehetőséget nyújt, elbírja a nagy hangerőt, de megfelel kamarazene, vagy akár templomi muzsika előadására is. Nagyon örülünk, hogy ismét itt énekelhetünk, hiszen így egy olyan repertoárt állíthattunk össze, amivel a kórus minden oldalát megmutathatjuk: szakrális és világi, szláv és magyar zenét egyaránt. A műsorral a bizánci keresztény szertartásokat szeretnénk felidézni, ahol a kórus mozgásának, a tér kihasználásának fontos szerepe van. Bízom benne, hogy ezáltal a koncerttermi környezetben is spirituális élménnyel gazdagodhatnak a jelenlévők." Az est énekes szólistája, a ruszisztikában járatos Rajk Judit és a görög-katolikus egyházzenét, illetve a magyar férfikari repertoárt kutató Bubnó Tamás a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékén hosszú évek óta dolgoznak együtt. Mint Rajk Judit kérdésünkre elárulta, ezúttal az orosz egyházi és magyar népi dallamok mellé olyan kompozíciókat válogattak, amelyek hangzásukban vagy gondolatvilágukban a bizánci liturgikus énekek mélységét tükrözik vissza.

A koncertet egy Nektarios püspök szövegére írott ősi görög-bizánci dallam, az Ó, tiszta szűz nyitja, amit egy szintén bizánci ének görög és ó-magyar változata követ - A hitnek kánonja Bubnó Márk feldolgozásában hangzik el, Siptár Dániel nyelvész szöveg-rekonstrukciójával. "Bár ez a dallam nem maradt fenn magyarul, bizánci keresztény hitű őseink minden bizonnyal énekelték" - mondja Bubnó Tamás. Az évezredes tradicionális dallamokat egy kortárs orosz szerző, Szergej Jekimov zsoltárfeldolgozása követi, amelyben a férfikar szólistájaként Rajk Judit is színpadra lép. A koncert fénypontja minden bizonnyal Dukay Barnabás "...az enyém és értem van..." című, Keresztes Szent János szövegét megzenésítő művének ősbemutatója lesz, melyet a szerző 2014-ben komponált Rajk Judit számára. A Dukay életművében is egyedülálló darab a spanyol barokk költészet misztikus óriásának Isten iránti rajongó mély szeretetét fogalmazza újra az ősi egyházzenei dallamkincset idézve. "Különlegessége, hogy a nagyszabású művet bár egyetlen énekes adja elő, egy szál magában állva a Zeneakadémia Nagytermének pódiumán, mégis többszólamú hatást kelt, a misztikus szövegben megtapasztalható magasság és mélység, fény és sötétség ellentétpárok zenei megfogalmazása révén" - mondta el a műről a többszörös Artisjus-díjas énekművész.

Rachmaninov Vesperásának egy részlete, az Áldjad lelkem az Urat kezdetű zsoltárfeldolgozás, és egy szakrális Muszorgszkij-mű után, a koncert második felében világi kompozíciók hangzanak el. A kiváló fiatal zongoraművész, Palojtay János közreműködésével adja elő Rajk Judit Muszorgszkij Napfény nélkül című dalciklusának, illetve Bartók Kilenc román népdal című sorozatának részleteit. Az orosz dalokkal kapcsolatban Rajk Judit megjegyezte, "ugyanazt a mély rajongó szeretetet fogalmazzák meg, mint a Dukay-mű, sőt, zenei kapcsolat is kimutatható a két mű között." Mint az est szólistájától megtudtuk, a Bartók-népdalfeldolgozások is számos hasonló vonással bírnak - a műsorszámok közötti rokonság azonban csak akkor derül ki, ha egymás után, egy koncert keretében hangoznak el. A Szent Efrém Férfikar előadásában is elhangzik egy magyarországi bemutató: Prokofjev Két dala népi szövegekre, a magyar repertoárból pedig Bartók Négy régi magyar népdala. A műsor zárásaként végül egy különleges ó-szerb liturgikus darabban hallhatjuk a férfikart. Sőt, mint Bubnó Tamástól megtudtuk, az előadók arra számítanak, hogy nem csak a színpadon csendül majd fel a Dicsérjétek az Urat! kezdetű zsoltár: "reményeink szerint az utolsó szám éneklésébe közönség is bekapcsolódik majd."

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Modigliani napi száz rajzot is készített, de ugyanilyen tempóban meg is semmisítette műveit

1920. január 24-én, alig 36 évesen hunyt el Amedeo Modigliani olasz festő, szobrász. A szegénységben élő művész jellegzetes elnyújtott alakjai ma már csillagászati összegekért kelnek el az árveréseken.
Vizuál

Az első önarckép, amely tükrözte Van Gogh elmeállapotát

Vincent Van Gogh munkásságának vezető szakértői igazolták, hogy az oslói Nemzeti Múzeum gyűjteményében található önarcképet valóban a holland mester festette. A különleges alkotás 1889-ben készült, mikor a művész pszichózisa miatt többször is kezelésre szorult.
Klasszikus

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.
Zenés színház

Világhírű baritonunk – 80 éves Miller Lajos

A hetvenes években aratta első komoly sikereit az Operaház színpadán, és baritonszerepekben sokak szívébe belopta magát. Európa és Amerika legrangosabb operaházaiban énekelt, az utóbbi években pedig a magyar vidéken szervezett koncerteket. Miller Lajost köszöntjük.
Könyv

Bartis Attilának adják a Bartók Imre által visszautasított Térey-díjat

Ezzel az író lesz a 45. Térey-ösztöndíjas, miután Bartók nem kívánt élni az ösztöndíj kínálta lehetőséggel - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) szerdán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.
Klasszikus hír

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Klasszikus hír

Tabea Zimmermann brácsaművész az idei Siemens-díj nyertese

Az elismerés nem csekély, negyedmillió eurós pénzjutalommal is jár.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kraszna László klarinétművész, tanár

Halálhírét a Snétberger Zenei Tehetség Központ közölte, ahol az utóbbi években tanított. Korábban az Állami Hangversenyzenekar művésze volt, ő alapított a Budapesti Klarinétegyüttest.
Klasszikus Nők a zenében

Egy nő nem csupán a gitárját tudja behangolni, hanem akár zenét is írhat

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a nők legalább annyira értenek a zenéhez, mint a férfiak. De milyenek a lehetőségeik, és mennyi terük van alkotni? Erről kérdeztük Barna Emília szociológust.