Klasszikus

Rajk Judit és a Szent Efrém Férfikar

2015.03.17. 13:26
Ajánlom
A március 22-ei Kortársunk, Bizánc című hangversenyen a rajongó mély szeretetet megéneklő művekből hallhatunk reprezentatív válogatást.

A Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar, valamint Rajk Judit ének- és Palojtay János zongoraművész műsorán átszellemült szakrális és világi dallamok szerepelnek. A középkortól a kortárs zenéig ívelő koncert nemcsak a Zeneakadémia közönsége, de az énekegyüttes számára is különleges alkalomnak ígérkezik, hiszen ezúttal széles repertoárjuk minden korszakából és stílusából válogatnak. Bubnó Tamás, a férfikar vezetője a reprezentatív műsor-összeállítás kacspán megjegyezte: "a Zeneakadémia Nagyterme a világ egyik legjobb koncertterme. Szinte bármilyen műfaj előadására lehetőséget nyújt, elbírja a nagy hangerőt, de megfelel kamarazene, vagy akár templomi muzsika előadására is. Nagyon örülünk, hogy ismét itt énekelhetünk, hiszen így egy olyan repertoárt állíthattunk össze, amivel a kórus minden oldalát megmutathatjuk: szakrális és világi, szláv és magyar zenét egyaránt. A műsorral a bizánci keresztény szertartásokat szeretnénk felidézni, ahol a kórus mozgásának, a tér kihasználásának fontos szerepe van. Bízom benne, hogy ezáltal a koncerttermi környezetben is spirituális élménnyel gazdagodhatnak a jelenlévők." Az est énekes szólistája, a ruszisztikában járatos Rajk Judit és a görög-katolikus egyházzenét, illetve a magyar férfikari repertoárt kutató Bubnó Tamás a Zeneakadémia Egyházzene Tanszékén hosszú évek óta dolgoznak együtt. Mint Rajk Judit kérdésünkre elárulta, ezúttal az orosz egyházi és magyar népi dallamok mellé olyan kompozíciókat válogattak, amelyek hangzásukban vagy gondolatvilágukban a bizánci liturgikus énekek mélységét tükrözik vissza.

A koncertet egy Nektarios püspök szövegére írott ősi görög-bizánci dallam, az Ó, tiszta szűz nyitja, amit egy szintén bizánci ének görög és ó-magyar változata követ - A hitnek kánonja Bubnó Márk feldolgozásában hangzik el, Siptár Dániel nyelvész szöveg-rekonstrukciójával. "Bár ez a dallam nem maradt fenn magyarul, bizánci keresztény hitű őseink minden bizonnyal énekelték" - mondja Bubnó Tamás. Az évezredes tradicionális dallamokat egy kortárs orosz szerző, Szergej Jekimov zsoltárfeldolgozása követi, amelyben a férfikar szólistájaként Rajk Judit is színpadra lép. A koncert fénypontja minden bizonnyal Dukay Barnabás "...az enyém és értem van..." című, Keresztes Szent János szövegét megzenésítő művének ősbemutatója lesz, melyet a szerző 2014-ben komponált Rajk Judit számára. A Dukay életművében is egyedülálló darab a spanyol barokk költészet misztikus óriásának Isten iránti rajongó mély szeretetét fogalmazza újra az ősi egyházzenei dallamkincset idézve. "Különlegessége, hogy a nagyszabású művet bár egyetlen énekes adja elő, egy szál magában állva a Zeneakadémia Nagytermének pódiumán, mégis többszólamú hatást kelt, a misztikus szövegben megtapasztalható magasság és mélység, fény és sötétség ellentétpárok zenei megfogalmazása révén" - mondta el a műről a többszörös Artisjus-díjas énekművész.

Rachmaninov Vesperásának egy részlete, az Áldjad lelkem az Urat kezdetű zsoltárfeldolgozás, és egy szakrális Muszorgszkij-mű után, a koncert második felében világi kompozíciók hangzanak el. A kiváló fiatal zongoraművész, Palojtay János közreműködésével adja elő Rajk Judit Muszorgszkij Napfény nélkül című dalciklusának, illetve Bartók Kilenc román népdal című sorozatának részleteit. Az orosz dalokkal kapcsolatban Rajk Judit megjegyezte, "ugyanazt a mély rajongó szeretetet fogalmazzák meg, mint a Dukay-mű, sőt, zenei kapcsolat is kimutatható a két mű között." Mint az est szólistájától megtudtuk, a Bartók-népdalfeldolgozások is számos hasonló vonással bírnak - a műsorszámok közötti rokonság azonban csak akkor derül ki, ha egymás után, egy koncert keretében hangoznak el. A Szent Efrém Férfikar előadásában is elhangzik egy magyarországi bemutató: Prokofjev Két dala népi szövegekre, a magyar repertoárból pedig Bartók Négy régi magyar népdala. A műsor zárásaként végül egy különleges ó-szerb liturgikus darabban hallhatjuk a férfikart. Sőt, mint Bubnó Tamástól megtudtuk, az előadók arra számítanak, hogy nem csak a színpadon csendül majd fel a Dicsérjétek az Urat! kezdetű zsoltár: "reményeink szerint az utolsó szám éneklésébe közönség is bekapcsolódik majd."

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.