Klasszikus

Rajka Imola kapta az idei Ferencsik-díjat

2012.01.29. 11:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház szólamvezető hegedűművésze a zenekarban végzett közel húsz éves szakmai munkájával érdemelte ki az elismerést.

A január 26-i díjátadó rendezvényen Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója tüntette ki Rajka Imolát. A hegedűművésznő a Ferencsik-díj átvételekor mindazoknak köszönetet mondott, akik a szakmai és a magánéletben segítették pályafutását, továbbá kifejezte háláját a dalszínház zenei vezetésének az iránta tanúsított bizalomért. Rajka Imola Erdélyben egy Maros-menti faluban született, ahonnan elmondása szerint a munka szeretetét hozta magával legfontosabb útravalóként. Hegedűtanulmányait nyolcévesen Marosvásárhelyen kezdte, majd tizennégy évesen Kolozsváron folytatta. Magyarországra 1988-ban települt át, felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol művészdiplomáját szerezte. Mestere Komlós Péter, Bánfalvi Béla és Gulyás Márta volt. Már zeneakadémiai tanulmányai első évében, próbajáték után a Magyar Állami Operaház zenekarába kapott szerződést. 1993 óta a prím szólam vezetője. Operaházi munkája mellett rendszeres közreműködő a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyein, és kamaramuzsikusként is széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik.

Ferencsik János emlékére Forgách József hozott létre alapítványt 1986-ban. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (mai nevén Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy-egy olyan művésze vehette át, aki a kuratórium döntése alapján az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly által tervezett emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok; 2004-től minden esztendőben az Operaház zenekarának egy művésze részesül Ferencsik-emlékdíjban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nem adják fel a várat a színművészetisek, megtelt a Vas utca támogatókkal

Nem sikerült kiüríttetnie az egyetemi épületeket Szarkáéknak, sőt, a diákok visszafoglalták az Ódry Színpadot is. Pénteken este megtelt a Vas utca az egyetemfoglalókat támogató szimpatizánsokkal.
Klasszikus

Fiatal karmester áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére

A legfiatalabb Junior Príma-díjas karmester, Rajna Martin magyar szerzők műveit dirigálja az együttes élén vasárnap este a Müpában.
Jazz/World

10 lemez Londonból, ami után mást fogsz gondolni a jazzről

Az Egyesült Királyságban reneszánszát éli a jazz. Ahogy az lenni szokott, a műfaj időről időre kidugja a fejét az ágyásból, felbukkan itt-ott, néhány éve pedig szárnyakat kapott az olyan könnyebb műfajoktól, mint a hiphop, a dub, a techno és a trance. Összeszedtem azokat az albumokat, amiket hallanod kell, ha London és a jazz új arcára vagy kíváncsi.
Színház

Lábnyomot kaptak a Halhatatlanok Társulatának új tagjai

Szombat délelőtt újabb lábnyomokkal gazdagodott a Pesti Broadway az Operettszínház előtt. Az 1996-ban alapított Halhatatlanok Társulata öt év kihagyás után választott új tagokat még májusban, most pedig ünnepélyes keretek között avatták fel a díj részeként fémbe öntött lábnyomokat.
Vizuál

Egy aszfaltpattanás is lehet műtárgy – A Fiat 500 a képzőművészetben

Olaszországban a mobilitást jelentette a nagy tömegek számára – voltak, akik egyenesen úgy fogalmaztak, hogy „ez volt az autó, mely a volán mögé ültette Itáliát”. Magyarországon az első nyugati autóként jelent meg a 60-as évek végén. Hangos volt, pici és a motorja is csak valamivel erősebb, mint egy robogónak, mégis a legtöbb tulajdonos számára feledhetetlen emlékek sora kötődött a mára már kultikus ikonná vált Fiat 500-hoz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Márta emlékére játszik Kurtág György

Az új felvételen Mozart-mű hallható.
Klasszikus videó

Lebombázott örmény templomban játszik ez a fiatal csellista

Puska helyett hangszert vett a kezébe Sevak Avanesyan, hogy a békét hirdesse a Kaukázus puskaporos hordójában.
Klasszikus ajánló

Ennyire bizarr tárgyakat még biztosan nem hallott!

Kondor Ádám darabjait mutatja be a Metrum Ensemble a BMC-ben. A cím – Bizarr tárgyak – egy pszichoanalitikus szakkifejezés.
Klasszikus ajánló

Interaktív hangszerkiállítást és konferenciát rendeznek Budapesten

Hangforrás címmel interaktív zenei és hangszertörténeti fesztivált, kiállítást és konferenciát rendeznek a budapesti Benczúr Házban november 13. és 15. között.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmester áll a Nemzeti Filharmonikus Zenekar élére

A legfiatalabb Junior Príma-díjas karmester, Rajna Martin magyar szerzők műveit dirigálja az együttes élén vasárnap este a Müpában.