Klasszikus

Rajka Imola kapta az idei Ferencsik-díjat

2012.01.29. 11:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház szólamvezető hegedűművésze a zenekarban végzett közel húsz éves szakmai munkájával érdemelte ki az elismerést.

A január 26-i díjátadó rendezvényen Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója tüntette ki Rajka Imolát. A hegedűművésznő a Ferencsik-díj átvételekor mindazoknak köszönetet mondott, akik a szakmai és a magánéletben segítették pályafutását, továbbá kifejezte háláját a dalszínház zenei vezetésének az iránta tanúsított bizalomért. Rajka Imola Erdélyben egy Maros-menti faluban született, ahonnan elmondása szerint a munka szeretetét hozta magával legfontosabb útravalóként. Hegedűtanulmányait nyolcévesen Marosvásárhelyen kezdte, majd tizennégy évesen Kolozsváron folytatta. Magyarországra 1988-ban települt át, felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol művészdiplomáját szerezte. Mestere Komlós Péter, Bánfalvi Béla és Gulyás Márta volt. Már zeneakadémiai tanulmányai első évében, próbajáték után a Magyar Állami Operaház zenekarába kapott szerződést. 1993 óta a prím szólam vezetője. Operaházi munkája mellett rendszeres közreműködő a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyein, és kamaramuzsikusként is széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik.

Ferencsik János emlékére Forgách József hozott létre alapítványt 1986-ban. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (mai nevén Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy-egy olyan művésze vehette át, aki a kuratórium döntése alapján az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly által tervezett emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok; 2004-től minden esztendőben az Operaház zenekarának egy művésze részesül Ferencsik-emlékdíjban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Vizuál

Elhunyt Reigl Judit festőművész

Kilencvenhét éves korában pénteken elhunyt Reigl Judit Franciaországban élő Kossuth-díjas festőművész, az európai absztrakt expresszionizmus jelentős képviselője.
Zenés színház

Csábító francia dallamok a Benczúr Kertben

Három fiatal, de a startvonalon már túl járó művész, madarak kórusától kísért estjét élvezhetik augusztus 16-án a lombok alatt. Offenbachtól Delibes-ig, a zenés színházi irodalom legjavából válogatva tíz népszerű operaária, illetve duett szólal meg Horti Lilla és Lusine Sahakyan előadásában.
Fidelio Tours

Tudod, hol áll Petőfi, Erkel és Anne Frank fája?

Naponta sétálunk el óriási törzsű, sokat megélt fák mellett, ám szinte sosem gondolunk bele, hogy mennyi történetet, mennyi legendát hordozhatnak magukban. Ha a fák mesélni tudnának, talán többet mondanának, mint a legtöbbet megélt nagyszülők. Most összegyűjtöttünk 8 híres fát, amelyeknek érdemes megismerni a történetét.
Plusz

Fáy Miklós: Férfias erények

Fáy Miklós kritikus ezúttal a Robert Capa Központ új kiállításával, a Zeneakadémia szeptemberi Bartók-hangversenyével, Az öreg halász és a tenger új kiadásával, valamint egy Maria João Pires összkiadással foglalkozik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.
Klasszikus hír

Különleges koncertpárral indítja új évadát a Zeneakadémia

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közös hangversenyén a Kossuth-díjas Balázs János szólójával hallható Rahmanyinov összes zongoraversenye és a virtuóz Paganini-variációk augusztus 18-án és 19-én a Nagyteremben. A vendégkarmester a kanadai Charles Olivieri-Munroe lesz.
Klasszikus ajánló

Fesztivál egy nappali szobában – Kezdődik az Altalena Zenei Fesztivál

Szerdától hamisítatlan szalonhangulattal és a klasszikus zenei élet legkiválóbb előadóival várja közönségét az Altalena Zenei Fesztivál. A kamarazenéé és a szólóhangszereké a főszerep, de a programban néptáncos-népzenés est és zenés beszélgetések is helyet kapnak.