Klasszikus

Rajka Imola kapta az idei Ferencsik-díjat

2012.01.29. 11:00
Ajánlom
A Magyar Állami Operaház szólamvezető hegedűművésze a zenekarban végzett közel húsz éves szakmai munkájával érdemelte ki az elismerést.

A január 26-i díjátadó rendezvényen Héja Domonkos, az Operaház főzeneigazgatója tüntette ki Rajka Imolát. A hegedűművésznő a Ferencsik-díj átvételekor mindazoknak köszönetet mondott, akik a szakmai és a magánéletben segítették pályafutását, továbbá kifejezte háláját a dalszínház zenei vezetésének az iránta tanúsított bizalomért. Rajka Imola Erdélyben egy Maros-menti faluban született, ahonnan elmondása szerint a munka szeretetét hozta magával legfontosabb útravalóként. Hegedűtanulmányait nyolcévesen Marosvásárhelyen kezdte, majd tizennégy évesen Kolozsváron folytatta. Magyarországra 1988-ban települt át, felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol művészdiplomáját szerezte. Mestere Komlós Péter, Bánfalvi Béla és Gulyás Márta volt. Már zeneakadémiai tanulmányai első évében, próbajáték után a Magyar Állami Operaház zenekarába kapott szerződést. 1993 óta a prím szólam vezetője. Operaházi munkája mellett rendszeres közreműködő a Budapesti Fesztiválzenekar és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának hangversenyein, és kamaramuzsikusként is széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik.

Ferencsik János emlékére Forgách József hozott létre alapítványt 1986-ban. Korábban a Ferencsik-emlékdíjat páratlan évben az Állami Hangversenyzenekar (mai nevén Nemzeti Filharmonikusok), páros esztendőben pedig a Magyar Állami Operaház Zenekarának egy-egy olyan művésze vehette át, aki a kuratórium döntése alapján az évad legjobb művészi produkcióját nyújtotta. Az emlékdíjat első alkalommal Ferencsik János születésének 80. évfordulóján, 1987. január 18-án adták át. A Reich Károly által tervezett emléklapot kiemelkedő művészi munkájukért vehetik át a muzsikusok; 2004-től minden esztendőben az Operaház zenekarának egy művésze részesül Ferencsik-emlékdíjban.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Izgalmas utazás nézőnek és alkotónak egyaránt – Bűn és bűnhődés premier

Závada Pál a székesfehérvári Vörösmarty színház felkérésére írt új színpadi adaptációt Dosztojevszkij világhírű regényéből, a Bűn és bűnhődésből, amelynek bemutatója október 16-án volt a Kozák András Stúdióban. Hargitai Iván rendezésének köszönhetően a különleges előadás tapintás-közelbe hozza egy „társadalomellenes” tett természetrajzát.
Színház

To be, or not to be - Benedict Cumberbatch Hamletként tér vissza az Urániába

Decemberben újra látható az Uránia történetének egyik legnépszerűbb színházi közvetítése, a londoni Barbican Színház Hamlet előadása, főszerepben Benedict Cumberbatch-al. 
Könyv

Valamirevaló szerző előbb-utóbb szentel regényt a szüleinek

Vámos Miklós ismét megmondja, mit érdemes elolvasni. Ezúttal George Szirtes Előhívás – Anyám regénye című (ön)életrajzi ténykönyvét mutatja be.
Vizuál

Rekordok dőltek a Virág Judit Galéria árverésén

Kádár Béla Concertina című festménye 110, valamint Schönberger Armand Abszintivók című festménye 85 millió forintos eladási árával életműrekordot döntött a Virág Judit Galéria őszi árverésén.
Klasszikus

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

„Igazi Angyal volt” – Emlékezések Kurtág Mártára

Fischer Iván és Keller András a Slipped Disc hasábjain búcsúztak a múlt héten elhunyt zongoraművésznőtől, Kurtág György alkotótársától.
Klasszikus magazin

Tudta? Nemessányi-hangszeren játszik az Operaház koncertmestere, Kállai Ernő

Nagyszerű lehetőségként egy Nemessányi-hegedű került az Opera birtokába tavasszal, amely hangszer ebben az évadban fog igazán szerephez jutni, mégpedig Kállai Ernő koncertmester játékán keresztül. De nézzük, miben is áll ennek a jelentősége.
Klasszikus ajánló

Hangverseny Kocsis Zoltán emlékére

Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok.
Klasszikus ajánló

Novemberi kínálat az Óbudai Társaskörben

Felolvasószínház borkóstolóval, Seress Rezső-est, születésnapi és kortárszenei koncertek az Óbudai Társaskör novemberi programkínálatában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Kurtág Márta

Kurtág György felesége és ihletőtársa, Kurtág Márta zongoraművész 92 éves volt. A hírt az Editio Musica Budapest és a Slipped Disc tette közzé, továbbá a Budapest Music Center Információs Központjának oldalán is megjelent az elhalálozás dátuma.