Klasszikus

Rakovszky Zsuzsa kapja az idei AEGON Művészeti Díjat

2007.04.04. 00:00
Ajánlom
A költő és műfordító Visszaút az időben című verseskötetéért veheti át a rangos elismerést, amelyet ma este adnak át az AEGON Magyarország székházában. Tavaly ezt a díjat Spiró György kapta Fogság című regényéért, a társdíjas Jeney Zoltán volt.

Az elismerést tavaly adták át először, így idén már nagy várakozás kísérte az idei díjazott nevének bejelentését. Az AEGON Magyarország Zrt. azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért. A zsűriben idén Babarczy Eszter kultúrtörténész és publicista, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE-BTK 18-19. századi magyar irodalomtörténeti tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, kritikus, egyetemi tanár, a Holmi társszerkesztője ült.

Rakovszky Zsuzsa nevét Margócsy István jelentette be tegnap az AEGON sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, 2006-ban sokkal több nagyrabecsülendő mű jelent meg, mint két évvel ezelőtt. Radnóti Sándor hozzátette, hogy míg két éve két nagyregény uralta az irodalmi életet, addig tavaly helyreállt az egyensúly. Az idei jelöltek között volt Barnás Ferenc: A kilencedik, Békés Pál: Csikágó – gangregény, Garaczi László: Metaxa, Ficsku Pál: Gyerekgyár, Háy János: Házasságon innen és túl, Kemény István: Élőbeszéd, Kovács András Ferenc: Hazatérés Hellaszból – Kavafisz-átiratok, Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? – Hazánk szíve, Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába, Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben, Sándor Iván: Követés, Szabó T. Anna: Elhagy, Térey János: Ultra és Tóth Krisztina: Vonalkód című alkotása.

A díjhoz egy társdíj is tartozik az AEGON Művészeti Társdíj, amelyet a már díjazott író jelölhet meg más kortárs magyar művészeti ágak képviselői közül. Az alapító társaság csak annyit kér, hogy a díjazott író tartson laudációt a jelöltjéről, azaz indokolja meg a döntését. Spiró György javaslatára az első AEGON Művészeti Társdíjat Jeney Zoltán zeneszerző vehette át Halotti szertartás című zeneművéért. Az idei társdíj átadása szeptemberben lesz.

Rakovszky Zsuzsa Sopronban élő költő és műfordító, aki Visszaút az időben című művét összegyűjtött versekként határozta meg. A cím megegyezik a kötetben szereplő egyik vers címével is. Rakovszky Zsuzsa 1950. dec. 4-én született Sopronban. 1970-75 között az ELTE magyar-angol szakára járt, majd 1975-82-ig a Gorkij Könyvtár, 1978-tól az ELTE angol tanszékének könyvtárosa lett. 1982-86-ig a Helikon Kiadó szerkesztőjeként, 1986-tól szabadfoglalkozású költő és műfordítóként dolgozik. 1988 és 89 között a Soros Alapítvány költészeti ösztöndíjasa volt Londonban. 1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, 1994-ben pedig a Poetry International vendége volt. Elnyerte a Graves-díjat (1980), a Déry Tibor-díjat (1986, 1991), a József Attila-díjat (1988), Az Év Könyve jutalmat (1989), a Soros Életműdíjat (1992), a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díját (1997), a Magyar Irodalmi Díjat (2003) és a Márai-díjat (2003) is.

Az AEGON Művészeti Díjat (az első fotón a nagyobb méretű szobrocska) és Társdíjat (az első fotón a kisebb méretű alkotás) Molnár Levente szobrász készítette. A mai ünnepélyes díjátadón köszöntőt mond Dr. Kepecs Gábor, az AEGON Zrt. elnök-vezérigazgatója, az AEGON Közép-Kelet-Európai régiójának igazgatója. A zsűritagok nevében laudációt mond Margócsy István irodalomtörténész. Közreműködik a Sopianae vonósnégyes és Bertalan Ágnes színművész, aki a Visszaút az időből című verseskötetből fog előadni részleteket, az est házigazdája Lévai Balázs lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Rófusz Ferenc: „Ma Európában a klasszikus kultúra és a keresztény üzenet is érdektelenné válik”

Negyven év várakozás után elkészült Rófusz Ferenc festményfilmje, Az utolsó vacsora. Leonardo da Vinci világhírű freskója tizenegyperces animációs filmben elevenedik meg, szerdától Kecskeméten, a KAFF versenyprogramjában látható.
Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Zenés színház

Olyan ez, mint egy jókedvű sütés-főzés

Opera és festői nyáreste Szentendrén – 100 százalék élmény! Megadja a kulturális nyár alaphangját a június 29-ei szentendrei Operagála.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.
Klasszikus hír

André Rieu hangszerekkel segített egy fogyatékkal élőkből álló zenekaron

A holland hegedűművész a reggeli hírekben olvasta, hogy egy tolvaj meglovasította a rézfúvós zenekar hangszereit, úgy döntött, hogy segít.
Klasszikus fesztivál

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.