Klasszikus

Rakovszky Zsuzsa kapja az idei AEGON Művészeti Díjat

2007.04.04. 00:00
Ajánlom
A költő és műfordító Visszaút az időben című verseskötetéért veheti át a rangos elismerést, amelyet ma este adnak át az AEGON Magyarország székházában. Tavaly ezt a díjat Spiró György kapta Fogság című regényéért, a társdíjas Jeney Zoltán volt.

Az elismerést tavaly adták át először, így idén már nagy várakozás kísérte az idei díjazott nevének bejelentését. Az AEGON Magyarország Zrt. azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért. A zsűriben idén Babarczy Eszter kultúrtörténész és publicista, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE-BTK 18-19. századi magyar irodalomtörténeti tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, kritikus, egyetemi tanár, a Holmi társszerkesztője ült.

Rakovszky Zsuzsa nevét Margócsy István jelentette be tegnap az AEGON sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, 2006-ban sokkal több nagyrabecsülendő mű jelent meg, mint két évvel ezelőtt. Radnóti Sándor hozzátette, hogy míg két éve két nagyregény uralta az irodalmi életet, addig tavaly helyreállt az egyensúly. Az idei jelöltek között volt Barnás Ferenc: A kilencedik, Békés Pál: Csikágó – gangregény, Garaczi László: Metaxa, Ficsku Pál: Gyerekgyár, Háy János: Házasságon innen és túl, Kemény István: Élőbeszéd, Kovács András Ferenc: Hazatérés Hellaszból – Kavafisz-átiratok, Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? – Hazánk szíve, Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába, Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben, Sándor Iván: Követés, Szabó T. Anna: Elhagy, Térey János: Ultra és Tóth Krisztina: Vonalkód című alkotása.

A díjhoz egy társdíj is tartozik az AEGON Művészeti Társdíj, amelyet a már díjazott író jelölhet meg más kortárs magyar művészeti ágak képviselői közül. Az alapító társaság csak annyit kér, hogy a díjazott író tartson laudációt a jelöltjéről, azaz indokolja meg a döntését. Spiró György javaslatára az első AEGON Művészeti Társdíjat Jeney Zoltán zeneszerző vehette át Halotti szertartás című zeneművéért. Az idei társdíj átadása szeptemberben lesz.

Rakovszky Zsuzsa Sopronban élő költő és műfordító, aki Visszaút az időben című művét összegyűjtött versekként határozta meg. A cím megegyezik a kötetben szereplő egyik vers címével is. Rakovszky Zsuzsa 1950. dec. 4-én született Sopronban. 1970-75 között az ELTE magyar-angol szakára járt, majd 1975-82-ig a Gorkij Könyvtár, 1978-tól az ELTE angol tanszékének könyvtárosa lett. 1982-86-ig a Helikon Kiadó szerkesztőjeként, 1986-tól szabadfoglalkozású költő és műfordítóként dolgozik. 1988 és 89 között a Soros Alapítvány költészeti ösztöndíjasa volt Londonban. 1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, 1994-ben pedig a Poetry International vendége volt. Elnyerte a Graves-díjat (1980), a Déry Tibor-díjat (1986, 1991), a József Attila-díjat (1988), Az Év Könyve jutalmat (1989), a Soros Életműdíjat (1992), a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díját (1997), a Magyar Irodalmi Díjat (2003) és a Márai-díjat (2003) is.

Az AEGON Művészeti Díjat (az első fotón a nagyobb méretű szobrocska) és Társdíjat (az első fotón a kisebb méretű alkotás) Molnár Levente szobrász készítette. A mai ünnepélyes díjátadón köszöntőt mond Dr. Kepecs Gábor, az AEGON Zrt. elnök-vezérigazgatója, az AEGON Közép-Kelet-Európai régiójának igazgatója. A zsűritagok nevében laudációt mond Margócsy István irodalomtörténész. Közreműködik a Sopianae vonósnégyes és Bertalan Ágnes színművész, aki a Visszaút az időből című verseskötetből fog előadni részleteket, az est házigazdája Lévai Balázs lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Vizuál

Elzavarták a Szent Márk térről a festményeit áruló Banksy-t

A Biennále miatt május eleje óta az egész művészvilág Velencére figyel, mégis mindenki elsiklott az ismert street artist felbukkanása felett. Pontosabban elsétált mellette, ahogy ez a most posztolt videójából kiderül.
Vizuál

13 éves magyar fiú nyert díjat Cannes-ban

Százados Ábel mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért nyerte el a Legígéretesebb Fiatal Filmes díját a rangos francia filmfesztiválon.
Tánc

„Ha valaki harisnyában is férfi tud maradni, az igazán férfi”

Balázsi Gergő Ármin, a Magyar Nemzeti Balett szólistája kapta a Tánc Világnapján Az évad legjobb férfi balettművésze-díjat. Ennek apropóján kérdeztük őt hivatásról, szerepálmokról, stresszkezelésről.
Színház

Tiltakozik a Kritikus Céh az állami támogatások elosztása miatt, veszélyben az Átrium

A Katona és az Örkény Színház nem ad be pályázatot idén az NKA-hoz új produkció létrehozására, hogy ezzel segítse a független és befogadó színházak pénzhez jutását. Közben a Színházi Kritikusok Céhe arról ír, mind a szakma, mind a közönség lehetőségei kárt szenved a pénzosztók döntése nyomán. - CIKKÜNK FRISSÜLT!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.