Klasszikus

Rakovszky Zsuzsa kapja az idei AEGON Művészeti Díjat

2007.04.04. 00:00
Ajánlom
A költő és műfordító Visszaút az időben című verseskötetéért veheti át a rangos elismerést, amelyet ma este adnak át az AEGON Magyarország székházában. Tavaly ezt a díjat Spiró György kapta Fogság című regényéért, a társdíjas Jeney Zoltán volt.

Az elismerést tavaly adták át először, így idén már nagy várakozás kísérte az idei díjazott nevének bejelentését. Az AEGON Magyarország Zrt. azzal a céllal hozta létre a díjat, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A díjat élő magyar író kaphatja az előző évben napvilágot látott, kiemelkedő magyar szépirodalmi kötetéért. A zsűriben idén Babarczy Eszter kultúrtörténész és publicista, Széchenyi Ágnes irodalomtörténész, kritikus, Lévai Balázs a Magyar Televízió szerkesztője, rendező-műsorvezetője, Margócsy István irodalomtörténész, kritikus, az ELTE-BTK 18-19. századi magyar irodalomtörténeti tanszékének tanszékvezető egyetemi docense és Radnóti Sándor Széchenyi-díjas esztéta, kritikus, egyetemi tanár, a Holmi társszerkesztője ült.

Rakovszky Zsuzsa nevét Margócsy István jelentette be tegnap az AEGON sajtótájékoztatóján. Mint elmondta, 2006-ban sokkal több nagyrabecsülendő mű jelent meg, mint két évvel ezelőtt. Radnóti Sándor hozzátette, hogy míg két éve két nagyregény uralta az irodalmi életet, addig tavaly helyreállt az egyensúly. Az idei jelöltek között volt Barnás Ferenc: A kilencedik, Békés Pál: Csikágó – gangregény, Garaczi László: Metaxa, Ficsku Pál: Gyerekgyár, Háy János: Házasságon innen és túl, Kemény István: Élőbeszéd, Kovács András Ferenc: Hazatérés Hellaszból – Kavafisz-átiratok, Kőrösi Zoltán: Milyen egy női mell? – Hazánk szíve, Parti Nagy Lajos: A fagyott kutya lába, Rakovszky Zsuzsa: Visszaút az időben, Sándor Iván: Követés, Szabó T. Anna: Elhagy, Térey János: Ultra és Tóth Krisztina: Vonalkód című alkotása.

A díjhoz egy társdíj is tartozik az AEGON Művészeti Társdíj, amelyet a már díjazott író jelölhet meg más kortárs magyar művészeti ágak képviselői közül. Az alapító társaság csak annyit kér, hogy a díjazott író tartson laudációt a jelöltjéről, azaz indokolja meg a döntését. Spiró György javaslatára az első AEGON Művészeti Társdíjat Jeney Zoltán zeneszerző vehette át Halotti szertartás című zeneművéért. Az idei társdíj átadása szeptemberben lesz.

Rakovszky Zsuzsa Sopronban élő költő és műfordító, aki Visszaút az időben című művét összegyűjtött versekként határozta meg. A cím megegyezik a kötetben szereplő egyik vers címével is. Rakovszky Zsuzsa 1950. dec. 4-én született Sopronban. 1970-75 között az ELTE magyar-angol szakára járt, majd 1975-82-ig a Gorkij Könyvtár, 1978-tól az ELTE angol tanszékének könyvtárosa lett. 1982-86-ig a Helikon Kiadó szerkesztőjeként, 1986-tól szabadfoglalkozású költő és műfordítóként dolgozik. 1988 és 89 között a Soros Alapítvány költészeti ösztöndíjasa volt Londonban. 1990-ben az Iowai Nemzetközi Írókongresszus, 1994-ben pedig a Poetry International vendége volt. Elnyerte a Graves-díjat (1980), a Déry Tibor-díjat (1986, 1991), a József Attila-díjat (1988), Az Év Könyve jutalmat (1989), a Soros Életműdíjat (1992), a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja-díját (1997), a Magyar Irodalmi Díjat (2003) és a Márai-díjat (2003) is.

Az AEGON Művészeti Díjat (az első fotón a nagyobb méretű szobrocska) és Társdíjat (az első fotón a kisebb méretű alkotás) Molnár Levente szobrász készítette. A mai ünnepélyes díjátadón köszöntőt mond Dr. Kepecs Gábor, az AEGON Zrt. elnök-vezérigazgatója, az AEGON Közép-Kelet-Európai régiójának igazgatója. A zsűritagok nevében laudációt mond Margócsy István irodalomtörténész. Közreműködik a Sopianae vonósnégyes és Bertalan Ágnes színművész, aki a Visszaút az időből című verseskötetből fog előadni részleteket, az est házigazdája Lévai Balázs lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Komolyan kellett volna venni, amiről a Joker szólt

Thomas Wayne-nek nem kell félnie, hogy orrba vágja Arthur Flecket, hiszen pénze van. A Joker kivételes, egymilliárd dolláros közönségsikere és a jelenlegi amerikai zavargások egy narratívában illeszthetők. Vélemény.
Klasszikus

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Könyv

Istencsapás, embercsapás

Vámos e hónapban is megmondja, mit érdemes elolvasni. Most értelemszerűen a karanténból, online.
Színház

86 éves korában elhunyt Földi Teri

A Jászai Mari-díjas színművész halálhíréről egykori színháza, a Vígszínház számolt be.
Vizuál

Morgan Freeman 83 éves

Morgan Freeman nem átlagos karriert futott be, 50 éves volt amikor a filmszakma igazán felfigyelt rá, azóta viszont több mint kilencven filmet forgatott és ma 83 éves.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.