Klasszikus

Rálik Szilvia, az év hangja

2004.02.20. 00:00
Ajánlom
Nincs oka panaszra. Azzal foglalkozik, amit igazán szeret, gyönyörű feladatokat kap. Rálik Szilvia operaénekesnő, a T-Systems által meghirdetett Az év hangja énekverseny 2004-es győztese mielőtt énekelni kezdett, öt évig hegedülni tanult.

- Miért az éneklést választotta?

- A hangomat a nagyapámtól és az édesapámtól örököltem. Már az általános iskolai kórusban is szólóztam, majd a tanárnőm biztatására elkezdtem komolyabban énekelni. Jelentkeztem a békéscsabai zeneművészeti szakközépiskolába, azután a szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolára kerültem, ahol magán-énektanári diplomát szereztem. Később Gyulán tanítottam egy zeneiskolában. Utána döntöttem úgy, hogy elvégzem az egyetemi kiegészítő szakot Szegeden, ahol Temesi Mária növendékeként végeztem 2000-ben.

- Jelenleg is vannak tanítványai?

- Érdeklődők vannak, de nehéz az éneklést és a tanítást együtt csinálni.

- Szigorú tanár volt? Szigorú önmagához?

- Magamhoz talán túlságosan is. A tanításban próbáltam kevésbé szigorú lenni, mert énekelni csak görcs nélkül, belső lazasággal lehet. Soha nem szidtam le senkit, igaz, nem is dicsértem feleslegesen.

- Mely városok voltak meghatározók eddig pályáján?

- Turnéztam Ausztriában, Svájcban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Dániában, de sehol sem tartózkodtam hosszabb ideig. Kedves emlékem, amikor 2002 decemberében Prágában be kellett ugranom Lady Macbeth szerepébe.

- A Ladyn kívül énekelte egyebek mellett a Simon Boccanegra Ameliáját, a Pikk dáma Lizáját, a Vérnász Menyasszonyát és Normát is. Eddigi szerepei közül melyik a legkedvesebb, a legnehezebb, a legizgalmasabb?

- Mindegyik egyformán izgalmas, de a Lady a szívem csücske, áriáit már az egyetemi évek alatt megtanultam. Ezek az előtanulmányok sokat jelentettek. Jelenlegi tanárom, Misura Zsuzsa szokta mondani, hogy az csak jót tesz, ha egy megtanult szerepet elteszünk egy kis időre, állni hagyjuk, és később újra elővesszük. A Ladynél így volt: megtanultam, két évig nem énekeltem, aztán - amikor Győriványi Ráth György kiválasztott rá - elővettem. Minden szempontból bonyolult karakter ez, de valamiért közel áll hozzám, élmény énekelni. Egyébként minden szerep idővel nagyon hozzám nő.

- Többféle rendezéssel találkozott már. A hagyományosakat vagy a moderneket szereti jobban?

- Számomra az a legfontosabb, hogy a miértekre és a hogyanokra tudjam a választ. Például arra, hogy miért kúszok a földön, vagy éppen miért állok fejen. A Vérnász volt az első opera az életemben, Szegeden. Kovalik Balázzsal fantasztikus volt együtt dolgozni, mert pontosan tudta, hogy mit, miért és hogyan akar, és ezt mindenkivel meg is értette. Így nem esett nehezemre, hogy éneklés közben a legfurcsább mozdulatokat végezzem. A Macbethnél ugyanez volt a helyzet. Fontos, hogy az érzéseimen kívül a rendező gondolatai által is váljon sajátommá a figura, ne csak utánozni akarjam azt, amit ő szeretne. Ehhez megfelelő kommunikáció, megértés és összhang kell.

- Mi a következő feladat?

- Júniusban Salomeként lépek színpadra. Nehéz, fantasztikus szerep. Zeneileg is teljesen más, mint az eddigiek.

- Salome szintén gonosz, őrült nő. Vonzódik hozzájuk?

- Nem tudom megmagyarázni az okát, de vonzanak ezek a harcos női típusok. Minél nagyobbak az érzelmek, minél izgalmasabb a zene, a rendezés, annál jobban érzem magam a színpadon.

- Utasított már vissza felkérést?

- Nemrég a Bánk bánra hívtak Szegedre, de úgy éreztem, hogy a Lady és Salome között nem lenne szerencsés Melindát énekelni. A Turandotra és a nagy Wagner-szerepekre is azt mondtam, hogy még nem jött el az idejük. Okosan kell felépíteni a pályát - ami rettentő nehéz -, és tudni kell néha nemet mondani, még akkor is, ha hízelgő, csalogató a felkérés.

- Ha újra választhatna pályát, ugyanígy döntene?

- Egy kollégám mondta, hogy ez a pálya olyan, mint a kábítószer, ha egyszer belekóstolsz, nem tudod abbahagyni. Igaza volt.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.