Klasszikus

Rameau Szentendrén

2004.06.29. 00:00
Ajánlom
Különleges események ígérkezik a szentendrei Művészetmalomban július 2-án, pénteken és 3-án, szombaton Artemis diadala címen bemutatásra kerülő előadás. A cím valójában Jean-Philippe Rameau első operáját, az Hippolyte et Aricie-t takarja, melynek Prológusában és öt felvonásában a Liszt Ferenc Zeneakadémia opera szakos hallgatói s velük a nézők a Művészetmalom épületének különböző tereit fogják bejárni, a mitikus történettel összhangban a pokol hűvösétől az ég melegéig. (Ajánlatos meleg ruhát hozni!)

Az est legfőbb különlegessége mégsem Kovalik Balázs eredetinek ígérkező rendezése vagy a Varga Judit tollából származó meglepő hangszerelés lesz, hanem maga a darabválasztás, hiszen nem túlzás állítani, hogy a francia barokk opera ismeretlen jelenség Magyarországon. Pedig a valódi zenés színház talán egyik legsikeresebb formája alakult ki a 17-18. század Párizsában. Ez a fajta színház nem a sztárénekes igénytelen magamutogatásáról szól, hanem a katarzisról, melynek szolgálatában a történet, a dramaturgia, a látványos gépezetek és táncok mellett immár a zene is meghatározó szerepet játszik.

A kezdetben elméletírásairól – méltán – elhíresült Rameau meglehetősen későn, 50 éves korában hódította meg az akkor már nagy múlttal bíró francia operaszínpadot, és Hippolyte et Aricie című tragédiájával azonnal a zenei élet középpontjába került. Konzervatív és féltékeny kollégái támadásba lendültek, a kor haladó szellemű zenészei mellé álltak: amiben azonban a két tábor tökéletesen egyetértett, hogy Rameau személye ettől kezdve megkerülhetetlen. A kortársak egy része Rameau művészetét mesterkéltnek és tudálékosnak tartotta – feltehetően nem tudták feldolgozni, hogy színre lépett egy operaszerző, aki jónéhány elméleti munkával a háta mögött, pontosan tudja, hogy mit csinál. Az utókor számára aztán éppen a mű természetessége válik fontossá, az a hallatlan kifejezőerő, amellyel a jól ismert Phaedra-történetet feldolgozza Rameau, ahogy máig hatóan fogalmazza zenévé az emberi természet alapvető jellegzetességeit, a bosszúvágyat, a féltékenységet, a gyűlöletet, s persze a mindent elsöprő, halálos szerelmet.

(2004. július 2-3. 20:30, Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi út 32. ARTEMIS DIADALA; km.: a Zeneakadémia operaszakos hallgatói és hangszereseiből alakult kamarazenekar; rend.: Kovalik Balázs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.