Klasszikus

Rameau Szentendrén

2004.06.29. 00:00
Ajánlom
Különleges események ígérkezik a szentendrei Művészetmalomban július 2-án, pénteken és 3-án, szombaton Artemis diadala címen bemutatásra kerülő előadás. A cím valójában Jean-Philippe Rameau első operáját, az Hippolyte et Aricie-t takarja, melynek Prológusában és öt felvonásában a Liszt Ferenc Zeneakadémia opera szakos hallgatói s velük a nézők a Művészetmalom épületének különböző tereit fogják bejárni, a mitikus történettel összhangban a pokol hűvösétől az ég melegéig. (Ajánlatos meleg ruhát hozni!)

Az est legfőbb különlegessége mégsem Kovalik Balázs eredetinek ígérkező rendezése vagy a Varga Judit tollából származó meglepő hangszerelés lesz, hanem maga a darabválasztás, hiszen nem túlzás állítani, hogy a francia barokk opera ismeretlen jelenség Magyarországon. Pedig a valódi zenés színház talán egyik legsikeresebb formája alakult ki a 17-18. század Párizsában. Ez a fajta színház nem a sztárénekes igénytelen magamutogatásáról szól, hanem a katarzisról, melynek szolgálatában a történet, a dramaturgia, a látványos gépezetek és táncok mellett immár a zene is meghatározó szerepet játszik.

A kezdetben elméletírásairól – méltán – elhíresült Rameau meglehetősen későn, 50 éves korában hódította meg az akkor már nagy múlttal bíró francia operaszínpadot, és Hippolyte et Aricie című tragédiájával azonnal a zenei élet középpontjába került. Konzervatív és féltékeny kollégái támadásba lendültek, a kor haladó szellemű zenészei mellé álltak: amiben azonban a két tábor tökéletesen egyetértett, hogy Rameau személye ettől kezdve megkerülhetetlen. A kortársak egy része Rameau művészetét mesterkéltnek és tudálékosnak tartotta – feltehetően nem tudták feldolgozni, hogy színre lépett egy operaszerző, aki jónéhány elméleti munkával a háta mögött, pontosan tudja, hogy mit csinál. Az utókor számára aztán éppen a mű természetessége válik fontossá, az a hallatlan kifejezőerő, amellyel a jól ismert Phaedra-történetet feldolgozza Rameau, ahogy máig hatóan fogalmazza zenévé az emberi természet alapvető jellegzetességeit, a bosszúvágyat, a féltékenységet, a gyűlöletet, s persze a mindent elsöprő, halálos szerelmet.

(2004. július 2-3. 20:30, Művészetmalom, Szentendre, Bogdányi út 32. ARTEMIS DIADALA; km.: a Zeneakadémia operaszakos hallgatói és hangszereseiből alakult kamarazenekar; rend.: Kovalik Balázs)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.