Klasszikus

Rangos elismerést söpört be Kurtág György

2015.02.10. 16:01
Ajánlom
A BBVA spanyol bankcsoport alapítványa által évente odaítélt, 400 ezer euróval járó rangos nemzetközi díjat kapott Kurtág György zeneszerző.

A kétezres évek óta Franciaországban élő Kurtág Györgynek - aki február 19-én ünnepelheti 89. születésnapját - a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése nyomán ítélték oda a BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (A Tudás Határai) elnevezésű díjat kortárs zene kategóriában. A díj odaítélését február 10-én jelentette be a BBVA Alapítvány.

Kurtág Györgyöt zenéjének "egyedülálló expresszivitásáért" találta érdemesnek a díjra a nemzetközi zsűri, és az indoklásban úgy fogalmaztak, hogy "zenéjének újszerűsége és jelentősége nem a használt zenei anyagban gyökerezik, annak forrása a zeneszerző legbensőbb világa, nyelvének egyedisége, s az a szabadság, ahogy a spontaneitás és a reflexió, formálás és kifejezés közötti határokat kezeli".

A díjat - amely a komponisták számára a legmagasabban jegyzett elismerésnek számít - a kortárszenei kategóriában korábban olyan nagyságok kapták meg, mint Steve Reich vagy Pierre Boulez. "Nehéz volna Kurtág György művészetét röviden jellemezni, éppen azon tulajdonságai miatt, amelyek besorolhatatlanná teszik. Jól felismerhetők tradicionális gyökerei, amelyekkel az európai zenekultúrában kapaszkodott meg, de ugyanígy fontosak azok a szálak, amelyek a kelet-európai (a Bartók által is közvetített magyar és román) néphagyományhoz kötik. Nyomot hagytak munkásságán, zenei gondolkodásán a 20. század zenéjének nagy forradalmai és kataklizmái, de mindezeket a tapasztalatokat összegezve teljességgel egyéni stílust tudott kialakítani" - fogalmaz a jelöléshez fűzött laudációjában Wilheim András zenetudós, a Zeneakadémia tanára, a Kurtág-életmű jó ismerője. "Számára a zeneszerzés egyfajta kutatás, amelynek állandóan kell keresnie a választ a korábbi kérdésekre is, a részeredmények után pedig törekednie kell az újabb kérdések megfogalmazására" - olvasható Wilheim méltatásában.

A díj ünnepélyes átadására 2015 júniusában kerül sor a BBVA Alapítvány madridi székházában. Az alapítvány honlapja szerint a díjakat 2008 óta ítélik oda 8 kategóriában, de nem minden évben osztják ki valamennyi területen. A kortárszenei kategória az egyetlen, amely a művészeteket képviseli, a többi tudományos elismerés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.