Klasszikus

Rangos elismerést söpört be Kurtág György

2015.02.10. 16:01
Ajánlom
A BBVA spanyol bankcsoport alapítványa által évente odaítélt, 400 ezer euróval járó rangos nemzetközi díjat kapott Kurtág György zeneszerző.

A kétezres évek óta Franciaországban élő Kurtág Györgynek - aki február 19-én ünnepelheti 89. születésnapját - a Zeneakadémia és a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia jelölése nyomán ítélték oda a BBVA Foundation Frontiers of Knowledge Award (A Tudás Határai) elnevezésű díjat kortárs zene kategóriában. A díj odaítélését február 10-én jelentette be a BBVA Alapítvány.

Kurtág Györgyöt zenéjének "egyedülálló expresszivitásáért" találta érdemesnek a díjra a nemzetközi zsűri, és az indoklásban úgy fogalmaztak, hogy "zenéjének újszerűsége és jelentősége nem a használt zenei anyagban gyökerezik, annak forrása a zeneszerző legbensőbb világa, nyelvének egyedisége, s az a szabadság, ahogy a spontaneitás és a reflexió, formálás és kifejezés közötti határokat kezeli".

A díjat - amely a komponisták számára a legmagasabban jegyzett elismerésnek számít - a kortárszenei kategóriában korábban olyan nagyságok kapták meg, mint Steve Reich vagy Pierre Boulez. "Nehéz volna Kurtág György művészetét röviden jellemezni, éppen azon tulajdonságai miatt, amelyek besorolhatatlanná teszik. Jól felismerhetők tradicionális gyökerei, amelyekkel az európai zenekultúrában kapaszkodott meg, de ugyanígy fontosak azok a szálak, amelyek a kelet-európai (a Bartók által is közvetített magyar és román) néphagyományhoz kötik. Nyomot hagytak munkásságán, zenei gondolkodásán a 20. század zenéjének nagy forradalmai és kataklizmái, de mindezeket a tapasztalatokat összegezve teljességgel egyéni stílust tudott kialakítani" - fogalmaz a jelöléshez fűzött laudációjában Wilheim András zenetudós, a Zeneakadémia tanára, a Kurtág-életmű jó ismerője. "Számára a zeneszerzés egyfajta kutatás, amelynek állandóan kell keresnie a választ a korábbi kérdésekre is, a részeredmények után pedig törekednie kell az újabb kérdések megfogalmazására" - olvasható Wilheim méltatásában.

A díj ünnepélyes átadására 2015 júniusában kerül sor a BBVA Alapítvány madridi székházában. Az alapítvány honlapja szerint a díjakat 2008 óta ítélik oda 8 kategóriában, de nem minden évben osztják ki valamennyi területen. A kortárszenei kategória az egyetlen, amely a művészeteket képviseli, a többi tudományos elismerés.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.