Klasszikus

Rangos francia állami díjat kapott Vashegyi György

2022.02.11. 09:30
Ajánlom
A Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar alapító karmestere, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a francia Művészeti és Irodalmi Érdemrend lovagi fokozatát vette át.

2021. július 22-én kelt oklevelében Roselyne Bachelot-Narquin, francia kultuszminiszter asszony a Chevalier L'Ordre des Arts et des Lettres, azaz „a Művészetek és Irodalom Érdemrendjének lovagja" címet adományozta Vashegyi György számára – számolt be az MMA. A karmester ezt a kitüntetést vehette át személyesen február 9-én Őexc. Pascale Andréani nagykövet asszonytól a Francia Nagykövetség Rezidenciáján

a francia barokk operairodalom kutatásáért, a művek újrafelfedezéséért és bemutatásáért folytatott munkája elismeréseképpen.

Vashegyi György az elmúlt évtizedben francia állami és privát zenei intézményekkel – a Versailles-i Barokk Zenei Központtal és a Palazzetto Bru Zane alapítvánnyal – közösen végzett nemzetközi tevékenysége eredményeképpen eddig

12 teljes operát szólaltatott meg és vett lemezre a budapesti Purcell Kórussal és az Orfeo Zenekarral közösen. E lemezfelvételek komoly nemzetközi sikereket arattak,

több alkalommal elnyerték a Német Hanglemezdíjat (Preis der deutschen Schallplattenkritik), az Arany Hangvilla (Diapason d'Or) díjat és a Párizsi Opera Magazin Gyémánt (Diamant de l'Opéra) díját. Vashegyi György együtteseivel az elmúlt években Magyarországon kívül rendszeresen fellépett Európa több fontos koncerthelyszínén (Concertgebouw Amsterdam, Théâtre des Champs-Elysées Paris, Château de Versailles stb.).

Vashegyi Györgyön kívül három további magyar kitüntetett is idén veheti át ezt az elismerést. Róka Enikő művészettörténész kifejezetten a Franciaországban élő magyar művészekre szakosodott, nagymértékben részt vesz minden olyan együttműködésben, amelyet a Francia Intézet a képzőművészet területén hoz létre. Zsámbéki Gábor színházi rendező pályafutása során több alkalommal rendezett francia és frankofón szerzőket: Molière-t a Nemzeti Színházban (Le Bourgeois Gentilhomme, 1979) és a Katona József Színházban (L'Avare, 1994, Tartuffe, 2000, Le Misanthrope, 2011), Beckettet szintén a Katonában (Godot-ra várva, 2014). Kalmár János szobrászművész, éremművész 2011 óta részben Párizsban él és dolgozik, ahol 2013 óta a Galerie Martel-Greiner képviseli.

Fejléckép: Vashegyi György (fotó: Wágner Csapó József)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.