Klasszikus

Ránki Dezső is fellép a Pannon Filharmonikusok következő évadában

2020.03.08. 15:25
Ajánlom
Március 1-jétől vásárolhatók és hosszabbíthatók a Pannon Filharmonikusok Müpában futó sorozatának bérletei. A két vezető karmester, Gilbert Varga és Bogányi Tibor olyan élvonalbeli szólistákkal játszik együtt, mint Nicolas Alsteadt, Nelson Goerner, Ránki Dezső, Sung-Won Yang és Elina Vähälä.

Mi köze az ezüstnek a zenéhez? A Pannon Filharmonikusok új évadát kuriózumok, titkok és csemegék fémjelzik. A kiváló szólisták a saját, személyes hangjukhoz illő mesterműveket játszanak, a karmesterek és muzsikusok e concertókat a középpontba állítva teremtik meg az estek izzó feszültségét, feloldó katarzisát és megnyugtató harmóniáját.

Az ezüstcsillanás A Pallas nagy lexikona szerint akkor jön létre, amikor az ezüst tartalmú ólmot megolvasztják, hogy a tiszta ezüstöt kinyerjék belőle: „midőn az ólomnak legutolsó nyoma is oxidálódik, és a fémfelületről elvonul, szivárványszíneket játszva csillan fel a tiszta ezüst fényes felülete a csillanás pillanatában. E jelenség annak jele, hogy az ólom elűzése be van végezve. Ekkor a tüzelést és fújtatást meg kell szüntetni, mert ezentúl már az ezüst párologna el.”

A Müpában futó, öt péntek esti hangversenyből álló bérletsorozatában ismét kivételes koncertélményeket kínál.

A zenekar rangos nemzetközi pályát befutó vezető karmestere Gilbert Varga októberben Héber nyitánnyal kezd: Prokofjev, Bloch és Brahms műveiből válogat. A zsidó zenei elemeket is feldolgozó versenyműben Nicolas Alsteadt gordonkaművész mutatkozik be a fővárosi publikumnak.

A budapesti évadot nyitó koncert kapcsán így fogalmazott a maestro: „A változatosság mellett pedig úgy gondolom, hogy a teljességre törekvés sem utolsó, ezért, ha sokszor eltérő sorozatban is, de igyekszünk egy-egy életművön belül koncepciózusan haladni. Így lesz ez például Brahms szimfóniáival is, melyek közül az elsőt októberben adjuk elő.”

BoganyiTibor_GilbertVarga_PFZ-113245.jpg

Bogányi Tibor és Gilbert Varga

A sorozat második koncertjén a közönség Richard Strauss Alpesi szimfóniáját hallgatva járhatja be az Alpok lankáit. A több mint száz muzsikust felvonultató szimfónia mellett, Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával Beethoven Emperor zongoraversenyét is halljuk, Ránki Dezső szólójával.

2021 januárjában Frédéric Chopin II. zongoraversenye a többszörös díjnyertes argentin zongoraművész, Nelson Goerner szakavatott tolmácsolásában lesz hallható, majd Peer Gynt titkait fedi fel Gilbert Varga és a Pannon Filharmonikusok. „Nelson Goerner, aki tökéletességre törekedve, dicsőségtől ragyogva szolgálja Chopint… egy diadal!” – írta a szólistáról a Bachtrack.

SunWonYang-2017-18-180241.jpg

Sung-Won Yang

A Világhíres magyarok címet viselő hangversenyen két világhírű magyar találkozik:

Bartók Béla születésnapján a nagyon ritkán hallható Canatata profana mellett

napjaink egyik legsikeresebb magyar zeneszerző karmesterének, Eötvös Péternek Sirens' Song című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a szerző vezényletével. A magyar szerzők tökéletes partnere a koreai Sung-Won Yang gordonkaművész lesz.

_DSC6241CElinaSimonen-180706.jpg

Elina Vähälä (Fotó/Forrás: Elina Simonen)

A sorozat záróestjén, 2021 májusában a szivárványszín csillanás vörösre vált. A sokak által Oscar-díjas filmzeneként ismert „The Red Violin” Hegedűverseny Elina Vähälä-val hangzik fel. A koncerten, amelynek dirigense Bogányi Tibor, Bernstein és Dohányi művei is helyet kaptak.

„Elégedett vagyok, mert a szólistáink valóban a világ elitjéből kerülnek a Pannon Filharmonikusokkal egy színpadra. Itt van például Elina Vähälä, akit régóta ismerek, most pedig, hogy professzori állást kapott Bécsben, alighanem még többet fogunk találkozni. Egy nagyon különleges darabot fog játszani” – emelte ki a karmester a bérletzáró est kapcsán.

A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető, mely a koncertek leírása, a cikkek és interjúk mellett a bérletvásárlásról is tartalmaz bővebb információt.

A Pannon Filharmonikusok koncertjeiről szóló kritikáinkat, híreinket, interjúinkat itt olvashatja el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézd meg online Szabó Magda Pilátusát a IV. Hét Domb Filmfesztiválon!

A koronavírus-járvány miatt az interneten tekintheti meg a közönség hétfőtől a IV. Hét Domb Filmfesztivál döntős filmjeit, és a rendezvény történetében először szavazhat is a döntőbe jutott alkotásokra - közölték a fesztivál szervezői.
Színház

Őrködjetek! – Léner Péter az SZFE-ügyről

Lapunkhoz eljuttatott levelében megszólalt az SZFE kapcsán a 84 éves Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, érdemes művész, akinek fia, Léner András is apja nyomdokaiba lépett: színész és rendező. A levelet változtatás nélkül közöljük!
Klasszikus

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Színház

A két pápa – Magyarországon először a Rózsavölgyiben

Vecsei H. Miklós igazi színászlegendákkal állítja színpadra XVI. Benedek és Ferenc pápa különleges kapcsolatát.
Klasszikus

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.
Klasszikus hír

Költözni kényszerül a Rádiózenekar

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez kerül a Magyar Rádió által használt három épület, a Rádiózenekar viszont még nem szolgál közzétehető információkkal az ügyben. Az biztos, hogy költözniük kell.
Klasszikus hír

Elmarad a Nemzeti Filharmonikusok évadnyitó hangversenye

Nem tartják meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar szeptember 25-i koncertjét a Müpában, miután több tag kontaktusba került fertőzött személlyel.
Klasszikus interjú

„Minden, ami valóban személyessé válik bennünk, az inspiráció"

Ávéd János 12 évvel ezelőtt csatlakozott a Modern Art Orchestrához Fekete-Kovács Kornél felkérésére, azóta tenorszaxofonistaként, zeneszerzőként és hangszerelőként erősíti a zenekart. 2011-ben megalakította az Ávéd János Balance formációt, melynek célja, hogy új zenei lehetőségeket fedezzenek fel és spontán felmerülő dallami elemeket használjanak. A művésszel Kodály hagyatékának gondozásáról, új, saját lemezéről és inspirációs forrásokról beszélgettünk.
Klasszikus magazin

Amerikában éppen arról megy a vita, hogy rasszista-e a klasszikus zeneelmélet

De óvatosan ítéljünk a kérdésben, mert nem minden „libsi” mondja, hogy rasszista, és senki nem lesz híve a fehér felsőbbrendűségnek attól, mert szereti Beethovent vagy Wagnert.