Klasszikus

Ránki Dezső is fellép a Pannon Filharmonikusok következő évadában

2020.03.08. 15:25
Ajánlom
Március 1-jétől vásárolhatók és hosszabbíthatók a Pannon Filharmonikusok Müpában futó sorozatának bérletei. A két vezető karmester, Gilbert Varga és Bogányi Tibor olyan élvonalbeli szólistákkal játszik együtt, mint Nicolas Alsteadt, Nelson Goerner, Ránki Dezső, Sung-Won Yang és Elina Vähälä.

Mi köze az ezüstnek a zenéhez? A Pannon Filharmonikusok új évadát kuriózumok, titkok és csemegék fémjelzik. A kiváló szólisták a saját, személyes hangjukhoz illő mesterműveket játszanak, a karmesterek és muzsikusok e concertókat a középpontba állítva teremtik meg az estek izzó feszültségét, feloldó katarzisát és megnyugtató harmóniáját.

Az ezüstcsillanás A Pallas nagy lexikona szerint akkor jön létre, amikor az ezüst tartalmú ólmot megolvasztják, hogy a tiszta ezüstöt kinyerjék belőle: „midőn az ólomnak legutolsó nyoma is oxidálódik, és a fémfelületről elvonul, szivárványszíneket játszva csillan fel a tiszta ezüst fényes felülete a csillanás pillanatában. E jelenség annak jele, hogy az ólom elűzése be van végezve. Ekkor a tüzelést és fújtatást meg kell szüntetni, mert ezentúl már az ezüst párologna el.”

A Müpában futó, öt péntek esti hangversenyből álló bérletsorozatában ismét kivételes koncertélményeket kínál.

A zenekar rangos nemzetközi pályát befutó vezető karmestere Gilbert Varga októberben Héber nyitánnyal kezd: Prokofjev, Bloch és Brahms műveiből válogat. A zsidó zenei elemeket is feldolgozó versenyműben Nicolas Alsteadt gordonkaművész mutatkozik be a fővárosi publikumnak.

A budapesti évadot nyitó koncert kapcsán így fogalmazott a maestro: „A változatosság mellett pedig úgy gondolom, hogy a teljességre törekvés sem utolsó, ezért, ha sokszor eltérő sorozatban is, de igyekszünk egy-egy életművön belül koncepciózusan haladni. Így lesz ez például Brahms szimfóniáival is, melyek közül az elsőt októberben adjuk elő.”

BoganyiTibor_GilbertVarga_PFZ-113245.jpg

Bogányi Tibor és Gilbert Varga

A sorozat második koncertjén a közönség Richard Strauss Alpesi szimfóniáját hallgatva járhatja be az Alpok lankáit. A több mint száz muzsikust felvonultató szimfónia mellett, Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával Beethoven Emperor zongoraversenyét is halljuk, Ránki Dezső szólójával.

2021 januárjában Frédéric Chopin II. zongoraversenye a többszörös díjnyertes argentin zongoraművész, Nelson Goerner szakavatott tolmácsolásában lesz hallható, majd Peer Gynt titkait fedi fel Gilbert Varga és a Pannon Filharmonikusok. „Nelson Goerner, aki tökéletességre törekedve, dicsőségtől ragyogva szolgálja Chopint… egy diadal!” – írta a szólistáról a Bachtrack.

SunWonYang-2017-18-180241.jpg

Sung-Won Yang

A Világhíres magyarok címet viselő hangversenyen két világhírű magyar találkozik:

Bartók Béla születésnapján a nagyon ritkán hallható Canatata profana mellett

napjaink egyik legsikeresebb magyar zeneszerző karmesterének, Eötvös Péternek Sirens' Song című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a szerző vezényletével. A magyar szerzők tökéletes partnere a koreai Sung-Won Yang gordonkaművész lesz.

_DSC6241CElinaSimonen-180706.jpg

Elina Vähälä (Fotó/Forrás: Elina Simonen)

A sorozat záróestjén, 2021 májusában a szivárványszín csillanás vörösre vált. A sokak által Oscar-díjas filmzeneként ismert „The Red Violin” Hegedűverseny Elina Vähälä-val hangzik fel. A koncerten, amelynek dirigense Bogányi Tibor, Bernstein és Dohányi művei is helyet kaptak.

„Elégedett vagyok, mert a szólistáink valóban a világ elitjéből kerülnek a Pannon Filharmonikusokkal egy színpadra. Itt van például Elina Vähälä, akit régóta ismerek, most pedig, hogy professzori állást kapott Bécsben, alighanem még többet fogunk találkozni. Egy nagyon különleges darabot fog játszani” – emelte ki a karmester a bérletzáró est kapcsán.

A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető, mely a koncertek leírása, a cikkek és interjúk mellett a bérletvásárlásról is tartalmaz bővebb információt.

A Pannon Filharmonikusok koncertjeiről szóló kritikáinkat, híreinket, interjúinkat itt olvashatja el.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kulka János tanítja újra beszélni a sztrókon átesett Lang Györgyit

Az énekesnő erről a Klubrádió Ötös című műsorában beszélt Falusi Mariannak, akivel korábban együtt vezették a műsort – számolt be róla a Színház Online.
Klasszikus

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.
Tánc

Élőben, a színpadon festenek majd a Feledi Project legújabb táncszínházi bemutatójában

Feledi János Csehov Sirályát állítja színpadra február 7-én a Nemzeti Táncszínházban. Az előadás érdekessége, hogy Bánki Ákos festőművész a teljes előadás alatt a színpadon fog festeni.
Klasszikus

Kurtág György életműve előtt tisztelegnek a BMC-ben

A zeneszerző fia, ifjabb Kurtág György, Kiss Péter zongoraművész, valamint egy francia művészekből álló kamaraegyüttes ad koncertet a Budapest Music Centerben február 18-án.
Zenés színház

Visszatérés a varázserdőbe – a Szentivánéji álom az Eiffel Műhelyházban

Január 28-tól újra látható az Opera műsorán Britten operája, a Szentivánéji álom. Az eredetileg operavizsgaként létrejött produkció csaknem hat év után kerül ismét színre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Zene építőkockákból – Beszámoló az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál koncertjeiről

Mi járhat egy zeneszerző fejében? Vajon hogyan találja ki, milyen hangok következnek egymás után? Erről is megtudhatott egyet s mást a közönség, ha ellátogatott az idén szerencsére élőben tartott Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál január 15-16-i koncertjeire.
Klasszikus ajánló

Olasz áriaesttel érkezik Budapestre a Metropolitan Opera sztárja

A világhírű lett szoprán, Kristīne Opolais legkiemelkedőbb szerepeiből énekel áriákat és duetteket a Müpában, február 7-én tartott koncertjén. A műsor gerincét verista operák részletei alkotják.
Klasszikus hír

Minden korosztályból várja az énekelni szerető gyerekeket a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek számára hirdet felvételt a Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusa. A jelentkezési határidő a leendő elsősöknek február 23., a felsőbb évfolyamokba jelentkezők számára pedig április 4. 
Klasszikus videó

Mozart első műve

Mindenki tudja, hogy Wolfgang Amadeus Mozart csodagyerek volt, aki már egészen ifjú korában elbűvölte a zeneszerető közönséget. De melyik volt az ifjú komponista legelső darabja, és hány évesen alkotta meg?
Klasszikus gyász

59 éves korában elhunyt Patkós Sándor fagottművész

Tragikus hirtelenséggel, életének 59. évében, január 26-án elhunyt Patkós Sándor fagottművész, a Budapesti Fesztiválzenekar alapító tagja.