Klasszikus

Ránki Dezső zongoraestje

2009.03.07. 00:00
Ajánlom
A Zongora elnevezésű hangversenysorozat márciusban is folytatódik a Zeneakadémián a legkiválóbb hazai és külföldi zongoraművészek közreműködésével. 2009. március 10-én, este fél nyolctól Ránki Dezső lesz az est főszereplője. Műsorán Haydn, Schumann, Debussy és Ravel művei szerepelnek.

Ránki Dezső

A Jakobi Koncert Kft. rendezésében ebben a szezonban még Nagy Péter, Bogányi Gergely és Grigory Sokolov zongorakoncertjeire kerül sor. A 2009/2010-es hangversenyszezonban ismét világhírű zongoraművészek lesznek Budapest vendégei: Fazil Say, Piotr Anderszewski, Oleg Maisenberg, Ching-Yun Hu, Grigory Sokolov, Vásáry Tamás, Bogányi Gergely és Ránki Dezső koncertjei mellett Perényi Miklós gordonka- és Midori hegedűestje is megrendezésre kerül a Zeneakadémia Nagytermében illetve a Művészetek Palotájában.

Ránki Dezső Budapesten végezte tanulmányait, 1973-ban szerzett diplomát a Zeneakadémián, Kadosa Pál és Rados Ferenc növendékeként. Még tanulóévei alatt, 1969-ben, 18 évesen nyerte meg a Zwickau-i Nemzetközi Schumann Verseny 1. díját, ez idő óta koncertezik világszerte. Rendszeresen fellép Európa legtöbb országában, több ízben járt Észak-, és Dél-Amerikában valamint két-három évente Japánban.

Játszott többek között a Berlini Filharmonikusokkal, a Londoni Filharmonikusokkal, az amszterdami Concertgebouw zenekarával, a párizsi Orchestre Nationallal, az NHK zenekarával és számos neves karmesterrel, többek között Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel, Zubin Mehtával. Jelentős szerepet játszik életében a kamarazene, 1985 óta rendszeresen koncertezik Klukon Edit társaságában négykezes és kétzongorás művekkel. Legutóbb Washingtonban (Dukay-szerzői est), Berlinben, Genfben, Párizsban, Tokióban és New Yorkban volt fellépésük. A közelmúltban jelent meg közös lemezük Liszt és Satie kompozícióival a BMC kiadónál.

1973-ban Liszt-díjjal, 1978-ban Kossuth-díjjal, 1982-ben Budapest Főváros Művészeti Díjával, 1984-ben Érdemes Művész címmel, 1988-ban Bartók–Pásztory-díjjal, 1990-ben Kíváló Művész címmel, 2005-ben Prima Primissima Díjjal tüntették ki a Magyar Zeneművészet kategóriában. 2006-ban a Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetésben részesült, 2008-ban pedig másodszor is Kossuth-díjat kapott.

(2009. március 10. 19:30 Zeneakadémia Nagyterem (Budapest) - Ránki Dezső (zongora); Haydn: c-moll szonáta, Hob. XVI/20; Ravel: Menuet sur le nom de Haydn; Debussy: Hommage a Haydn; Estampes; Schumann: Humoreszk, op. 20; A Zongora/5)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.