Klasszikus

Ránki Dezsővel és Baráti Kristóffal nyitja meg az új évadot a Concerto Budapest

2022.09.19. 11:40
Ajánlom
A Concerto Budapest szeptember 23-án és 24-én tartja évadnyitó hangversenyeit a Zeneakadémián. Ugyanitt rendezik meg októberben a Magyar Kincsek Ünnepe koncertprogramjait.

Szeptember 23-án, pénteken este fél nyolctól Baráti Kristóf hegedűművész lép pódiumra a zenekarral, akivel Bartók Béla II. hegedűversenyét szólaltatják meg. Másnap, szeptember 24-én, szombaton ugyancsak este fél nyolc órai kezdettel Ránki Dezső szólójával Johann Sebastian Bach két billentyűs hangszerre írt versenyműve, az A-dúr és a d-moll zongoraverseny hangzik el. A szünet után mindkét hangversenyen Gustav Mahler I. szimfóniája, a Titán kerül műsorra az est karmestere, a Concerto Budapest zeneigazgatója, a Kossuth-díjas Keller András vezényletével.

KellerAndrasesaConcertoBudapestfotoMudraLaszlo-113233.jpg

Keller András és a Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Ezzel a két hangversennyel különleges évad veszi kezdetét a Concerto Budapestnél, melynek vezetését tizenöt éve, 2007. augusztus 1-jén vette át Keller András, a világhírű Keller Quartet alapítója. Az ő meghívására csatlakozik a zenekarhoz a zenei világ két meghatározó egyénisége, első vendégkarmesterként Eötvös Péter zeneszerző és rezidens művészként Mihail Pletnyov zongoraművész. Keller András zeneigazgató és első karmester így méltatta őket:

Pletnyov fenomenális zongoraművész és ugyanolyan fenomenális karmester is. Eötvös Péter napjaink egyik legnagyobb komponistája és egyik legnagyobb dirigense. Mindkét minőségükben jönnek hozzánk.

A Concerto Budapest vezetője óriási alkotói szövetségnek nevezte a két állandó vendégművész bevonását a közös munkába, ami jelentősen szolgálja a zenekarépítést is. Mihail Pletnyov az évadban először október 28-án lép színpadra a zenekarral, amikor Mozart Esz-dúr zongoraversenyét, Sosztakovics Ünnepi nyitányát és XV. szimfóniáját vezényli a Zeneakadémián. Eötvös Péter pedig novemberben művészeti vezetőként is kiveszi részét Keller András mellett Európa egyedülálló kortárs zenei fesztiválján, a Hallgatás Napján.

Az évadnyitó koncertek után október 8-án máris egy ünnepi koncertsorozatot rendez a Zeneakadémián a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepe a maga szépségében és összetettségében mutatja be mindazt a sokszínűséget és gazdagságot, amit a magyar zene megannyi árnyalata képvisel.

A koncertsorozat attól válik ünnepivé, hogy kiemeljük kultúránk ismeretlen és ismert csillagperceit és csillagóráit

– jellemezte a rendezvényt Klenyán Csaba, a Concerto Budapest Liszt-díjas szólamvezető klarinétművésze. A Magyar Kincsek Ünnepén a népzenét Kacsó Hanga népdalénekes és Szabó Dániel cimbalmos, valamint a műfaj meghatározó formációja, a Muzsikás együttes képviseli, akik rendszeres alkotótársaikkal, Petrás Mária énekessel és Balogh Kálmán cimbalmossal lépnek fel.

Muzsikas_c_OpitzTamas-113154.jpg

Muzsikás együttes (Fotó/Forrás: Opitz Tamás / Concerto Budapest)

Keller András zeneigazgató vezényletével két hangversenyt is ad aznap a Concerto Budapest zenekar. A holnap csillagaival, a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsor felfedezettjeivel Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Bartók Béla és Dubrovay László műveit szólaltatják meg. Az utóbbi darabot, a 2006-os Mahler-ünnep alkalmából komponált Magyar rapszódia klarinétra és zenekarra című versenyművet már többször játszotta Klenyán Csaba, aki ezúttal ifjú tanítványának, Lugosi Dániel Alinak adja át a szólista szerepét.

Hihetetlenül tehetséges, nagyon jó vele dolgozni

– méltatta a klarinétművész növendékét, akivel egy éve dolgozik együtt, egyengeti a szakmai útját, és próbálja segíteni a hangszeres játéka fejlesztésében.

Az esti zárókoncerten visszatérünk Liszt Ferenchez és Bartók Bélához, hiszen egy-egy emblematikus darabjuk kerül reflektorfénybe: a h-moll szonátát Várjon Dénes zongoraművész előadásában hallhatjuk, míg A kékszakállú herceg vára koncertszerű előadásában két világjáró operaénekes, Vörös Szilvia és Bretz Gábor jeleníti meg a hét kulcs és a hét ajtó misztikus történetét.

Évadnyitó koncert 1.
szeptember 23. 19:30 Zeneakadémia

Bartók: II. hegedűverseny, BB 117
Mahler: I. (D-dúr, „Titán”) szimfónia

Közreműködik: Baráti Kristóf hegedű
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Évadnyitó koncert 2.
szeptember 24. 19:30

Bach: d-moll zongoraverseny, BWV 1052
Bach: A-dúr zongoraverseny, BWV 1055
Mahler: I. (D-dúr, „Titán”) szimfónia

Közreműködik: Ránki Dezső zongora
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Baráti Kristóf és a Concerto Budapest (fotó/forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Színház

„Nem a csönd, a némaság jelzi a díj függetlenségét” – újabb reakciók Vilmányi Benett visszautasított elismerése kapcsán

A korábbi Junior Prima díjasok közleménye után Tompa Andrea, Gábor György és Kovács Bálint is közzétette gondolatait a véleményszabadságról, a díjak függetlenségéről és a színészszakma összefogásáról.
Plusz

Patti Smith-napot rendeznek a Freeszfe hallgatói

Jóformán minden művészeti ág képviseli magát október 1-jén a hét helyszínen zajló Patti Smith-napon, koncert, színház, kiállítás, tánc, és megannyi program várja azokat, akik szeretik átlépni a megszokott határokat.
Könyv

5+1 izgalmas könyvbemutató a hamarosan kezdődő Könyvfesztiválon

Kortárs olasz regény, kisiskolásoknak szóló mesék az igazán nehéz kérdésekről, verses antológia a társadalom és az erőszak kapcsolatáról vagy épp történelmi elemzés Trianonról szlovák szemmel: mutatjuk, mire érdemes odafigyelni a hamarosan kezdődő 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon.
Könyv

Mutatjuk, kik az irodalmi Nobel-díj legnagyobb esélyesei

Michel Houellebecq és Salman Rushdie a két fő várományosa a 2022-es irodalmi Nobel-díjnak, de ezúttal is szoríthatunk Nádas Péterért, illetve Krasznahorkai Lászlóért. Cikkünkben mutatjuk, hogy látják a leghíresebb kortárs írók esélyeit a fogadóirodák.
Klasszikus

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Egy húszéves zseni rémtörténete – korai Mahler-mű hangzik el a Müpában

A panaszos dal, Gustav Mahler első, teljes egészében fennmaradt műve a Grimm-testvérek hátborzongató meséjén alapszik. Bár a zeneszerző később két tételesre rövidítette ifjúkori művét, újrafelfedezése után igen népszerű lett az eredeti verzió is, amely most először hangzik el Magyarországon.
Klasszikus ajánló

Hiány két hang között – Nádas Péter és Haydn a BMC-ben

Az író nyolcvanadik születésnapja alkalmából rendezett Nádas Péter Budapestje programsorozat egyik különleges összművészeti eseménye lesz a BMC-ben rendezett koncert.
Klasszikus ajánló

Négy fesztivál vendége volt szeptemberben az Anima Musicae

Gazdag programmal indította 2022/23-as évadát az Anima Musicae Kamarazenekar. A zene lelkéről elnevezett együttes négy rangos fesztivál meghívottjaként lépett fel.
Klasszikus interjú

„Wagner zenéje úgy hat rám, mint a drog, a mai napig függő vagyok” – Exkluzív interjú Michael Volléval

Budapesten Bachot és Lisztet énekelt korábban, de a világ legnagyobb operaházai elsősorban Wagner-szerepeiről ismerik. Michael Volle október 10-én a Müpába érkezik, ennek kapcsán kedvenc szerepe mellett a zeneszerző iránti rajongásáról is mesélt.
Klasszikus kritika

Időutazás Anna Netrebkóval

Különösen személyes hangvételű estet adott Anna Netrebko szeptember 25-én este a Magyar Állami Operaházban, a mostanában a hírekben politikai állásfoglalása (vagy annak hiánya) miatt szereplő orosz szoprán néhány órára visszarepítette a nézőket a boldog békeidőkbe.