Klasszikus

Ránki Dezsővel és Baráti Kristóffal nyitja meg az új évadot a Concerto Budapest

2022.09.19. 11:40
Ajánlom
A Concerto Budapest szeptember 23-án és 24-én tartja évadnyitó hangversenyeit a Zeneakadémián. Ugyanitt rendezik meg októberben a Magyar Kincsek Ünnepe koncertprogramjait.

Szeptember 23-án, pénteken este fél nyolctól Baráti Kristóf hegedűművész lép pódiumra a zenekarral, akivel Bartók Béla II. hegedűversenyét szólaltatják meg. Másnap, szeptember 24-én, szombaton ugyancsak este fél nyolc órai kezdettel Ránki Dezső szólójával Johann Sebastian Bach két billentyűs hangszerre írt versenyműve, az A-dúr és a d-moll zongoraverseny hangzik el. A szünet után mindkét hangversenyen Gustav Mahler I. szimfóniája, a Titán kerül műsorra az est karmestere, a Concerto Budapest zeneigazgatója, a Kossuth-díjas Keller András vezényletével.

KellerAndrasesaConcertoBudapestfotoMudraLaszlo-113233.jpg

Keller András és a Concerto Budapest (Fotó/Forrás: Mudra László / Concerto Budapest)

Ezzel a két hangversennyel különleges évad veszi kezdetét a Concerto Budapestnél, melynek vezetését tizenöt éve, 2007. augusztus 1-jén vette át Keller András, a világhírű Keller Quartet alapítója. Az ő meghívására csatlakozik a zenekarhoz a zenei világ két meghatározó egyénisége, első vendégkarmesterként Eötvös Péter zeneszerző és rezidens művészként Mihail Pletnyov zongoraművész. Keller András zeneigazgató és első karmester így méltatta őket:

Pletnyov fenomenális zongoraművész és ugyanolyan fenomenális karmester is. Eötvös Péter napjaink egyik legnagyobb komponistája és egyik legnagyobb dirigense. Mindkét minőségükben jönnek hozzánk.

A Concerto Budapest vezetője óriási alkotói szövetségnek nevezte a két állandó vendégművész bevonását a közös munkába, ami jelentősen szolgálja a zenekarépítést is. Mihail Pletnyov az évadban először október 28-án lép színpadra a zenekarral, amikor Mozart Esz-dúr zongoraversenyét, Sosztakovics Ünnepi nyitányát és XV. szimfóniáját vezényli a Zeneakadémián. Eötvös Péter pedig novemberben művészeti vezetőként is kiveszi részét Keller András mellett Európa egyedülálló kortárs zenei fesztiválján, a Hallgatás Napján.

Az évadnyitó koncertek után október 8-án máris egy ünnepi koncertsorozatot rendez a Zeneakadémián a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepe a maga szépségében és összetettségében mutatja be mindazt a sokszínűséget és gazdagságot, amit a magyar zene megannyi árnyalata képvisel.

A koncertsorozat attól válik ünnepivé, hogy kiemeljük kultúránk ismeretlen és ismert csillagperceit és csillagóráit

– jellemezte a rendezvényt Klenyán Csaba, a Concerto Budapest Liszt-díjas szólamvezető klarinétművésze. A Magyar Kincsek Ünnepén a népzenét Kacsó Hanga népdalénekes és Szabó Dániel cimbalmos, valamint a műfaj meghatározó formációja, a Muzsikás együttes képviseli, akik rendszeres alkotótársaikkal, Petrás Mária énekessel és Balogh Kálmán cimbalmossal lépnek fel.

Muzsikas_c_OpitzTamas-113154.jpg

Muzsikás együttes (Fotó/Forrás: Opitz Tamás / Concerto Budapest)

Keller András zeneigazgató vezényletével két hangversenyt is ad aznap a Concerto Budapest zenekar. A holnap csillagaival, a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsor felfedezettjeivel Liszt Ferenc, Hubay Jenő, Bartók Béla és Dubrovay László műveit szólaltatják meg. Az utóbbi darabot, a 2006-os Mahler-ünnep alkalmából komponált Magyar rapszódia klarinétra és zenekarra című versenyművet már többször játszotta Klenyán Csaba, aki ezúttal ifjú tanítványának, Lugosi Dániel Alinak adja át a szólista szerepét.

Hihetetlenül tehetséges, nagyon jó vele dolgozni

– méltatta a klarinétművész növendékét, akivel egy éve dolgozik együtt, egyengeti a szakmai útját, és próbálja segíteni a hangszeres játéka fejlesztésében.

Az esti zárókoncerten visszatérünk Liszt Ferenchez és Bartók Bélához, hiszen egy-egy emblematikus darabjuk kerül reflektorfénybe: a h-moll szonátát Várjon Dénes zongoraművész előadásában hallhatjuk, míg A kékszakállú herceg vára koncertszerű előadásában két világjáró operaénekes, Vörös Szilvia és Bretz Gábor jeleníti meg a hét kulcs és a hét ajtó misztikus történetét.

Évadnyitó koncert 1.
szeptember 23. 19:30 Zeneakadémia

Bartók: II. hegedűverseny, BB 117
Mahler: I. (D-dúr, „Titán”) szimfónia

Közreműködik: Baráti Kristóf hegedű
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Évadnyitó koncert 2.
szeptember 24. 19:30

Bach: d-moll zongoraverseny, BWV 1052
Bach: A-dúr zongoraverseny, BWV 1055
Mahler: I. (D-dúr, „Titán”) szimfónia

Közreműködik: Ránki Dezső zongora
Concerto Budapest
Vezényel: Keller András

Támogatott tartalom.

Fejléckép: Baráti Kristóf és a Concerto Budapest (fotó/forrás: Valuska Gábor / Concerto Budapest)

Concerto Budapest

Magyarország egyik vezető nagyzenekara, történelmi múlttal és a fiatal zenészek dinamizmusával. Nagy ívű és innovatív műsorszerkesztésével, egyéni hangzásával új színt hozott a magyar zeneéletbe.

A Concerto Budapest karmestere, művészeti vezetője 2007 óta Keller András, aki szólistaként, koncertmesterként és kamarazenészként is világszerte elismert muzsikus.

A zenekar az elmúlt években számos nemzetközi fesztiválra, Európa, Amerika és a Távol-Kelet rangos koncerttermeibe is meghívást kapott. Visszatérő vendégei olyan világhírű művészek, mint Gidon Kremer, Boris Berezovsky, Heinz Holliger, Isabelle Faust, James Galway, Jevgenyij Koroljov. A klasszikus művekből álló repertoárt kortárs zeneművek, gyermek- és ifjúsági programok teszik még színesebbé.

A Concerto Budapest koncerteken, fellépéseken túl fontosnak tartja a tehetséges fiatalok képzését is: világszerte tarta mesterkurzusokat. Gyermek és ifjúsági sorozatokkal, valamint egy-egy eseményhez kötődő alkalmi ifjúsági koncerttel az egész család számára tartalmas és izgalmas szórakozási lehetőséget kínál.

Legolvasottabb

Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.
Vizuál

Megérkezett az első előzetes Herendi Gábor új filmjéhez

A magyar színjátszás számos kiválóságával készül a Kincsem és a Valami Amerika rendezőjének legújabb, közvetlen állami támogatás nélkül megvalósuló romantikus komédiája. Cikkünkben már látható a film első hivatalos előzetese!
Plusz

A Balatonnál sem kell nélkülöznünk a kulturális programokat – itt a Kultkikötő idei műsora

Mintegy kétszáz program, többek között színházi előadás, koncert, kiállítás, templomséta és családi program várja az érdeklődőket a Kultkikötőben a Balaton négy településén május végétől augusztus végéig.
Klasszikus

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Színek – Tornyai Péter és az Anima Musicae koncertje a Lóvasúton

Az Anima Musicae Kamarazenekar 2010-es megalakulása óta hivatásának tekinti a mai zeneművek előadását. Eddig közel nyolcvan, a zenekarnak ajánlott művet mutattak be.
Klasszikus ajánló

Szépség és optimizmus – évadot hirdetett a MÁV Szimfonikus Zenekar

A MÁV Szimfonikus Zenekar a 2024/25-ös évadban öt bérletes, valamint három gyermekeknek szóló, tematikus koncertsorozatot és számos impozáns, egyedi hangversenyt hirdetett meg neves hazai és külföldi vendégművészek közreműködésével.
Klasszikus gyász

Életének 100. évében elhunyt Konrád György brácsaművész

A munkásságáért Weiner Leó-emlékdíjjal és Bartók–Pásztory-díjjal elismert művész, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének egykori tanára életének 100. évében távozott.
Klasszikus ajánló

Szláv-magyar kapcsolatok tárulnak fel az Operaház koncertjén

A cseh, lengyel, szlovák és horvát opera- és zeneirodalom gyöngyszemei mellett Erkel Ferenc egyik elfeledett operáját is megidézi a Magyar Állami Operaház Zenekarának és Énekkarának Aranykor – Szlávok című hangversenye.
Klasszikus ajánló

Magyar zeneszerzők harsonára írt darabjait hallhatja a közönség a Pesti Vigadóban

Június 2-án Harsona estet rendeznek a Pesti Vigadóban, a koncert műsorát Hőna Gusztáv állította össze az elmúlt évtizedekben született harsonadarabokból.