Klasszikus

Ránki és Liszt találkozása

2006.11.20. 00:00
Ajánlom
A Budapesti Liszt-ünnepek a 195 éve született Liszt Ferenc előtt tiszteleg. A jeles eseményre november 18. és 26. között kerül sor a Művészetek Palotájában. November 25-én Ránki Dezső ad koncertet. Játsszon a Fidelióval és nyerjen két jegyet a koncertre!

„Liszt, az ember, és a liszti zene sokéves tanulmányozása alapján, valamint a kor tüzetes zenetörténeti vizsgálata után arra a meggyőződésre jutottam, hogy a romantika századának központi figurája (Berlioz és Wagner figyelembevételével is) Liszt volt” – olvassuk Alan Walker Liszt-életrajzának előszavában. Liszt, korának ünnepelt, körülrajongott művésze rögtönzéseivel, bravúros játékával, merész zeneszerzői újításaival „egy évszázad kapuját ki tudja nyitni, nem a megérkezés harmóniájára számít... hanem az új évszázadra, melyet megszületni segít, s mely az ő művét teljessé teszi” – írja Szabolcsi Bence.

Azok, akik inkább a fiatal, világszerte turnézó Liszt lehengerlően virtuóz műveit ismerik, megdöbbenve szembesülhetnek kései kompozícióinak szikárságával, letisztultságával, lenyűgöző modernségével. Találkozhatnak a látnok, a vízióit az utókorra hagyó zeneszerzővel. Azzal, aki egy évvel Wagner halála előtt már kísérteties előérzettel jeleníti meg Gyászgondoláiban a velencei lagúnán sikló koporsó látomását. Aki éji zenéjében nem a csillagos eget, hanem az álom lélektani jelenségét illusztrálja (Álomban), aki a halálba táncoltatást szuggerálja a Csárdás obstinée (Makacs csárdás) őrjöngő motívumismétléseivel.

3249564d-8ee4-4722-85d4-10084e5128a7

3249564d-8ee4-4722-85d4-10084e5128a7

S a lenyűgözően sejtelmes, baljós darabok után – Szézám, nyílj ki! – elhangzik a szerző legmonumentálisabb, legtökéletesebb zongoraműve, az 1852-53-ban komponált h-moll szonáta. Erről így nyilatkozott a Liszt-művekért egyébként ritkán lelkesedő Wagner: „Minden elképzelést felülmúlóan gyönyörű, nagy, nemes – akárcsak Te magad!”.

Mindez Ránki Dezső, az elmélyültségéről, intellektuális és technikai felkészültségéről ismert zongoraművész tolmácsolásában, aki tizennyolc évesen megnyerte a Zwickaui Nemzetközi Schumann-verseny első díját. Akkor indult el nemzetközi karrierje: fellépett többek között a Berlini és a Londoni Filharmonikusokkal, az Amszterdami Concertgebouw Zenekarral, a párizsi Orchestre Nationallal, a tokiói NHK Zenekarral. Szerepelt számos neves karmesterrel: Solti Györggyel, Végh Sándorral, Lorin Maazellel és Zubin Mehtával. A muzsikus életében jelentős szerepet játszik a kamarazene, az utóbbi két évtizedben évi tíz-tizenöt, négykezes és kétzongorás művekből összeállított koncertet ad felesége, Klukon Edit társaságában.

Kérdésünk: Hány éve hunyt el Liszt Ferenc? (Kérjük, válaszát ne foglalja mondatba! A válasz mezőbe csak számokat írjon!)

Ha a helyes választ az alábbi időpontig elküldi nekünk, sorsoláson vesz részt, amelyen öt szerencsés megfejtőnk két jegyet nyer Ránki Dezső november 25-i koncertjére.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

A néző bosszantása és kényeztetése – jegyzetek az idei POSZT-ról

Ha valaki valóban egy fesztiválra kíváncsi, arról szeretne összbenyomást kapni, leküzdhetetlen akadályokba ütközik. Csak látszólag egyszerű megoldás, hogy módszeresen végignézi valamennyi előadást.
Zenés színház

Mi történik, ha Don Giovanniból RockGiovanni lesz?

Ütős napunk volt tegnap Miskolcon. Délután stand-up, este pedig a várva várt idei népopera: a RockGiovanni. Nevettünk, izgultunk, elámultunk, ünnepeltünk, kutyagoltunk, fáztunk... És persze jól el is fáradtunk. De megérte.
Tánc

40 évesen Júliát táncolni? Nem lehetetlen!

Kenneth MacMillan Rómeó és Júlia-koreográfiájának címszerepében debütál New Yorkban a 40 éves ragyogó szépség, Stella Abrera.
Zenés színház

Bartók Plusz Operafesztivál: Rohanok koncertről koncertre

Milyen jó is azoknak, akik nem szeretik a klasszikus zenét! Jaj nem, persze nem úgy értem, szóval milyen könnyű is azoknak... Hm, nem, nem könnyű, sőt... Akkor meg milyen jó azoknak, akik két-három helyen is tudnak lenni egyszerre! Olyan meg nincs...
Vizuál

Hollywood elfeledett férfi ikonja

James Dean és Marlon Brando mellett a legnagyobb sztárok közé tartozott - míg rájuk azonban ma is emlékszünk, Montgomery Cliftnek csak zseniális filmjei maradtak fent.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.
Klasszikus klassz a parton

Íme, a Klassz a pARTon! fesztivál teljes programja

Ötvenkét ingyenes koncerttel várja látogatóit a Balaton, a Duna és az Adriai-tenger partján Érdi Tamás fesztiválja július 8. és szeptember 22. között. Mutatjuk, hol hallgasson klasszikus zenét, ha nyaral.
Klasszikus hír

Magyar taggal bővült az Európai Zenei Tanács elnöksége

Az európai zenei ernyőszervezet vezetésének Zsoldos Dávid személyében 13 év után újra magyar tagja van.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Hogyan válhat szemléletformálóvá egy kulturális esemény?

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 16-i adásában vendégünk lesz Fekete Péter, Göttinger Pál, Hamar Zsolt és Pataki András.