Klasszikus

Ránki Fülöppel folytatódik a Zongoristagenerációk sorozat

2016.11.04. 10:32
Ajánlom
November 7-én Balázs János vendége ezúttal a friss Junior Prima-díjas Ránki Fülöp lesz a Fonó sorozatában.

Tavaly a Fonó új, Prima Primissima díjból vásárolt zongoráján elkezdődött egy rendhagyó zongorasorozat a Sztregova utcai Zeneházban: Balázs János, Liszt díjas zongoraművész olyan fiatal és idősebb kollégáit hívta meg mind a klasszikus zene mind pedig a jazz világából, akik egy-egy legendás családi vagy tanári hagyománynak tagjai, továbbörökítői. Vendége volt így Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze, a fiatalok közül Gyöngyösi Ivett és Berecz Mihály, a jazzművészek közül pedig Oláh Kálmán és fia, Oláh Krisztián, Balázs József és Elemér, valamint klasszikus zongorista fia, ifj. Balázs Elemér. A koncertprogramot minden alkalommal beszélgetés övezi, a színpadon a házigazda Balázs János kérdezi a vendégeket. A sorozat következő vendége november 7-én Ránki Fülöp lesz.

Hogy muzsikál az új zongora? - Most meghallgathatja!

Kapcsolódó

Hogy muzsikál az új zongora? - Most meghallgathatja!

A Zongorista-generációk című új koncertsorozatot a Fonó Budai Zeneház új zongorájának „tiszteletére” rendezik meg, az első koncert április 15-én lesz.

Ránki Fülöp

Ránki Fülöp

Ránki Fülöp egy legendás zongoristacsalád tagja, Ránki Dezső és Klukon Edit zongoraművészek gyermeke. Fiatal kora ellenére a koncerttermek visszatérő fellépője; Kocsis Zoltán így nyilatkozott róla elismerően: „Fülöp a zeneirodalom legnehezebb, legigényesebb, technikailag a legnagyobb követelményeket támasztó darabjait játssza - teljesen természetes volt, hogy felkérjük. Az apját, Dedit (Ránki Dezső - a szerk.) nagyon könnyű kísérni, nem csak azért, mert közös tőről származunk, hanem azért is, mert eszményi módon nyilvánul meg a művészetében a zenei purizmus és az esztétikai szépség békés egymás mellett élése. Fülöp még nála is puritánabbul játszik. Olyan utánaengedések, lassítások, rubatók, amelyek kézenfekvők lennének, nála nincsenek meg. Azt hiszem, annyira zenei a megközelítése, hogy még nincs szüksége zenén kívüli elemekre. Egy szó mint száz: talán Fülöpöt a legkönnyebb kísérni az összes eddigi szólistám között" - nyilatkozta Kocsis Zoltán lapunknak.

Ránki Fülöp:

Kapcsolódó

Ránki Fülöp: "Azt hiszem, rátaláltam a zenei utamra”

Július 20-án a Nemzeti Filharmonikusok szólistájaként lépett fel Martonvásáron, október 27-én a megújult Zeneakadémia Nagytermében, szülei oldalán ad koncertet Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművésznek készülő fia.

Ránki Fülöp Liszt 12 Transzcendens etüdjét tűzte műsorára.

Ránki Fülöp Liszt Ferencről korábbi interjúnkban így fogalmazott: „Mint magyar zenész és magyar zongorista, természetes, hogy tisztelem, tisztelnem kell őt, és nemcsak a Zeneakadémia megalapítása miatt, hanem számtalan karitatív, és a magyar zenei életet támogató gesztusa miatt is. De a zenéje mindettől független, és szerintem mindenki számára alapkő kellene, hogy legyen. Ami pedig a zongoristákat illeti, mindannyiunk számára minta a zongorajátéka - már amennyire az műveiből és a kortársai írásaiból megismerhető -, hiszen példátlanul nagy mértékben lendítette előre hangszerünk és hajdani kollégáink fejlődését”.

Magyarország zongorista nemzedéke 2 évszázada a világ élvonalában jár. Liszt Ferenc óta a nemzetközi zenei életben folyamatosan zseniális és példaértékű pianistáktól hangos a világ. Thomán István, Dohnányi Ernő, Bartók Béla, Cziffra György, Fischer Annie, Anda Géza, Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Schiff András, csak egy pár név a hosszú sorból.

A Fonó Budai Zeneház zongorista generációk elnevezésű koncertje ezt a Liszt családfa ágait hivatott megmutatni, elindulva Vásáry Tamástól, aki korunk egyik legnagyobb hatású zongoraművésze.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A mi Chicagónk

A Chicago a minőségi szórakoztatóipar egy legsikerültebb darabja. Nem azért persze, mert igen jól meg van csinálva. Inkább azért, mert jól ki van találva. Nemcsak a társadalmat leplezi le, de önmagát is. Alföldi Róbert rendezésében, a Kultúrbrigád és az Átrium előadásában pedig a mi, honi állapotainkat is.
Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Frida hétfőnként is fogad

A nagy érdeklődésre való tekintettel július harmadik hetétől hétfőnként is látogatható a Nemzeti Galériában a Frida Kahlo-kiállítás.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Klasszikus építészet

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus ajánló

Kocsis Krisztián is fellép a Balatonnál

A MOL által támogatott tehetségek, illetve Kovács Gergely, Érdi Tamás és Kocsis Krisztián ingyenesen látogatható koncertjeivel folytatódik a Klassz a pARTon! fesztivál.