Klasszikus

Rattle marad Berlinben

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
Mégis Sir Simon Rattle marad a Berlini Filharmonikusok élén 2012 után. De hogy pontosan mi várható, még tárgyalások kérdése.

Rattle, aki 18 évig vezette a Birminghami Filharmonikusokat, 2002 óta áll a berliniek élén. Általa kortárs művekkel szélesedett a zenekar repertoárja (2009-ben például egy repülőgéphangárban játszanak Stockhausen-műveket), alapítványi formában működik az együttes, s így már nem kizárólag a német főváros városatyáitól függ a büdzsé, illetve létrejött egy oktatással foglalkozó részleg is. Kritikusai szerint Rattle épp ebbe a kísérletezésbe bukott bele az egykor Brahms-felvételeiről híres Berlini Filharmonikusoknál, mások szerint viszont inkább az a probléma, hogy az erőskezű, autokrata karmesterekhez szokott együttes képtelen a brit Rattle által meghonosított demokráciában működni.

A Berlini Filharmonikusok maguk választják karmesterüket, a pulpitus csak a dirigens halála vagy önkéntes távozása esetén üresedik meg. A múlt héten a tagoknak még csupán egyharmada szerette volna, hogy 2012 után is a jelenlegi maestro, Sir Simon Rattle maradjon a zenekar élén, egyharmada viszont ellene volt. A bizonytalan szavazókat ezek szerint olyan irányba terelték, hogy a poszt iránt érdeklődést mutató karmestereknek, a jelenleg a berlini Staatsoper élén álló Daniel Barenboimnak, illetve a Müncheni Filharmonikusokat dirigáló Christian Thielemann-nak sem kell az álláscserén gondolkodnia.

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.