Klasszikus

Rattle marad Berlinben

2008.04.29. 00:00
Ajánlom
Mégis Sir Simon Rattle marad a Berlini Filharmonikusok élén 2012 után. De hogy pontosan mi várható, még tárgyalások kérdése.

Rattle, aki 18 évig vezette a Birminghami Filharmonikusokat, 2002 óta áll a berliniek élén. Általa kortárs művekkel szélesedett a zenekar repertoárja (2009-ben például egy repülőgéphangárban játszanak Stockhausen-műveket), alapítványi formában működik az együttes, s így már nem kizárólag a német főváros városatyáitól függ a büdzsé, illetve létrejött egy oktatással foglalkozó részleg is. Kritikusai szerint Rattle épp ebbe a kísérletezésbe bukott bele az egykor Brahms-felvételeiről híres Berlini Filharmonikusoknál, mások szerint viszont inkább az a probléma, hogy az erőskezű, autokrata karmesterekhez szokott együttes képtelen a brit Rattle által meghonosított demokráciában működni.

A Berlini Filharmonikusok maguk választják karmesterüket, a pulpitus csak a dirigens halála vagy önkéntes távozása esetén üresedik meg. A múlt héten a tagoknak még csupán egyharmada szerette volna, hogy 2012 után is a jelenlegi maestro, Sir Simon Rattle maradjon a zenekar élén, egyharmada viszont ellene volt. A bizonytalan szavazókat ezek szerint olyan irányba terelték, hogy a poszt iránt érdeklődést mutató karmestereknek, a jelenleg a berlini Staatsoper élén álló Daniel Barenboimnak, illetve a Müncheni Filharmonikusokat dirigáló Christian Thielemann-nak sem kell az álláscserén gondolkodnia.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.