Klasszikus

Ravel és Rimszkij-Korszakov a Zeneakadémián

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
Október 19-én, vasárnap ismét hallhatjuk a Nemzeti Filharmonikusokat a Zeneakadémián – ezúttal a világhírű francia karmester, Jean-Claude Casadesus vezényletével. A zongora mellett Casadesus fiatal honfitársa, Jean-Efflam Bavouzet foglal helyet, aki 1995 óta rendszeresen fellép Kocsis Zoltánnal.

Az este nagyrészt a mese jegyében zajlik, hiszen elsőként Ravel művét, a Lúdanyó meséit hallhatjuk, melynek irodalmi forrása Charles Perrault 17. századi gyűjteménye, amelyből Ravel előszeretettel szórakoztatta az unalmas estélyeken a vendéglátó gyermekeit.

A következő mű – szintén a francia zeneszerzőtől – a D-dúr zongoraverseny bal kézre, melynek megírásával Paul Wittgenstein bízta meg Ravelt: az osztrák származású, amerikai zongoraművész ugyanis még az első világháborúban elvesztette jobb karját. A mű olyan jól sikerült, hogy a gyanútlan hallgató, ha nem látja egyidejűleg a szólista mozgását, sokszor egészen megfeledkezhet róla, hogy egykezes művet hall.

Végül Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus szvitje csendül fel, amelyben a szerző az Ezeregyéjszaka meséiből jól ismert történetek közül négyet dolgozott fel. A szvit 1888-ban született, nagy, romantikus zenekarra írt partitúrával, ahol a mese különböző szereplőit jellegzetes hangszerek vagy hangszercsoportok jelenítik meg. Így személyesíti meg Seherezádét a szólóhegedű, a szultánt a mély harsonák és a tuba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Klasszikus

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Színház

Kiállnak Upor László rektorjelölt mellett kollégái és hallgatói 

Több mint nyolcvan színházi dramaturg, és az SZFE Doktori Iskolájának negyven hallgatója állt ki nyilatkozataiban a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett.
Színház

Mégsem szűnik meg az NKA?

Az EMMI hivatalos közleményt adott ki az állami kulturális támogatások jelentős részét szétosztó Nemzeti Kulturális Alappal kapcsolatban megjelent hírekre válaszul.
Zenés színház

Cecilia Bartoli operaigazgató lett

Az olasz operaénekesnő az első nőként veszi át a monte-carlói operaház, a La Salle Garnier vezetését 2023-tól.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.