Klasszikus

Ravel és Rimszkij-Korszakov a Zeneakadémián

2003.10.17. 00:00
Ajánlom
Október 19-én, vasárnap ismét hallhatjuk a Nemzeti Filharmonikusokat a Zeneakadémián – ezúttal a világhírű francia karmester, Jean-Claude Casadesus vezényletével. A zongora mellett Casadesus fiatal honfitársa, Jean-Efflam Bavouzet foglal helyet, aki 1995 óta rendszeresen fellép Kocsis Zoltánnal.

Az este nagyrészt a mese jegyében zajlik, hiszen elsőként Ravel művét, a Lúdanyó meséit hallhatjuk, melynek irodalmi forrása Charles Perrault 17. századi gyűjteménye, amelyből Ravel előszeretettel szórakoztatta az unalmas estélyeken a vendéglátó gyermekeit.

A következő mű – szintén a francia zeneszerzőtől – a D-dúr zongoraverseny bal kézre, melynek megírásával Paul Wittgenstein bízta meg Ravelt: az osztrák származású, amerikai zongoraművész ugyanis még az első világháborúban elvesztette jobb karját. A mű olyan jól sikerült, hogy a gyanútlan hallgató, ha nem látja egyidejűleg a szólista mozgását, sokszor egészen megfeledkezhet róla, hogy egykezes művet hall.

Végül Rimszkij-Korszakov Seherezádé című szimfonikus szvitje csendül fel, amelyben a szerző az Ezeregyéjszaka meséiből jól ismert történetek közül négyet dolgozott fel. A szvit 1888-ban született, nagy, romantikus zenekarra írt partitúrával, ahol a mese különböző szereplőit jellegzetes hangszerek vagy hangszercsoportok jelenítik meg. Így személyesíti meg Seherezádét a szólóhegedű, a szultánt a mély harsonák és a tuba.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.