Klasszikus

Ravel, Strauss, Stravinsky a Zeneakadémián

2004.02.03. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar február 7-én Berkes Kálmán vezényletével lép fel a Zeneakadémián. A kitűnő klarinétművész és karmester állandó vendége a különböző nemzetközi fesztiváloknak, mindemellett a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, a Budapest-Tokyo Ensemble művészeti vezetője.

Az este első részében Ravel La Valse című művét hallhatjuk, melyet 1920-ban mutattak be Bécsben, bár a szerzőt már 1906 óta foglalkoztatta egy „Bécs” című keringősorozat, mely a császárváros hangulatát idézte volna meg.

Richard Strauss Rózsalovagját a szerző már három hónappal a drezdai ősbemutató után vezényelte a budapesti Operában. A mű hihetetlen népszerűségét mutatja, hogy Strauss életében majdnem százszor vitték színre a magyar fővárosban az operát, melyből 1945-ben néhány rész átdolgozásával önálló zenekari szvit készült.

Végül a zenekar Stravinsky első, a Gyagilev-féle balettegyüttes számára komponált táncjátékának, a Tűzmadárnak eredeti, teljes verzióját adja elő, amelynek gazdag hangszerelése valószínűleg azok számára is meglepetésként fog hatni, akik jól ismerik a balett koncerttermekben is gyakran játszott szvit-változatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Angyallal a vállán – Hajduk Károly a Kult50-ben

Hisz benne Hajduk Károly, hogy a színész, amikor valami igazán lényegit érez meg szerepében, akkortól az a nehezen megmagyarázható „valami” kisangyalként ül a vállán, és játéka minden egyes pillanatában a fülébe sugdos. Hajduk Károly alakítását látva, minden bizonnyal ezt a segítséget is megkapta, amikor az Akik maradtak című, számtalan rangos elismerést begyűjtő film főszerepét forgatta.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Klasszikus

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Színház

Kiosztották a MOST FESZT díjait

A legjobb monodrámát, stúdiószínházi előadást és a legjobb alakítást ismerte el a zsűri, de a közönségzsűri is osztott ki díjat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Kocsis Zoltán Emlékházat hoznak létre Budafokon

A 2016-ban elhunyt zongoraművész-karmester egykori lakóhelyén, a XXII. kerületben jön létre az emlékház több mint félmilliárd forintból.
Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.