Klasszikus

Ravel, Strauss, Stravinsky a Zeneakadémián

2004.02.03. 00:00
Ajánlom
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar február 7-én Berkes Kálmán vezényletével lép fel a Zeneakadémián. A kitűnő klarinétművész és karmester állandó vendége a különböző nemzetközi fesztiváloknak, mindemellett a tokiói Musashino Akadémia vendégprofesszora, a Budapest-Tokyo Ensemble művészeti vezetője.

Az este első részében Ravel La Valse című művét hallhatjuk, melyet 1920-ban mutattak be Bécsben, bár a szerzőt már 1906 óta foglalkoztatta egy „Bécs” című keringősorozat, mely a császárváros hangulatát idézte volna meg.

Richard Strauss Rózsalovagját a szerző már három hónappal a drezdai ősbemutató után vezényelte a budapesti Operában. A mű hihetetlen népszerűségét mutatja, hogy Strauss életében majdnem százszor vitték színre a magyar fővárosban az operát, melyből 1945-ben néhány rész átdolgozásával önálló zenekari szvit készült.

Végül a zenekar Stravinsky első, a Gyagilev-féle balettegyüttes számára komponált táncjátékának, a Tűzmadárnak eredeti, teljes verzióját adja elő, amelynek gazdag hangszerelése valószínűleg azok számára is meglepetésként fog hatni, akik jól ismerik a balett koncerttermekben is gyakran játszott szvit-változatát.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Plusz

Művészettel az orvostanhallgatók kiégése ellen

Empatikusabbak, jobb a kapcsolatuk a betegekkel, kevésbé hajlamosak a depresszióra és jobban bírják a terhelést – egy kutatás szerint a művészeti és humán tárgyak ilyen hatással vannak a diákokra. Ehhez pedig az is elég, ha zenét hallgatnak, nem muszáj maguknak is játszani valamilyen hangszeren.
Zenés színház

Magasrangú francia kitüntetést kapott Jonas Kaufmann

A német tenor, aki továbbra is egy személyben látja el az előző generáció három tenorjának feladatait, a Művészi Érdemrend tiszti fokozatát kapta meg a franciáktól.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Tánc

„Ne játszd túl, de kevés se legyél!”

Két életük van: az egyik az általános iskolában kezdődik minden reggel, mint minden átlagos gyereké, a másik délután egykor a Madách Musical Táncművészeti Iskolában, ahol felveszik a balettcipőt és elkezdik próbálni a Billy Elliot – a Musical című darabot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.