Klasszikus

Ravel: Szökőkút

2014.11.17. 17:35
Ajánlom
A sok fajsúlyos zenekari darab után tegyünk egy könnyed sétát Ravel meseszép világába és hallgassuk együtt a zongorairodalom egyik gyöngyszemét.

1901-ben - miközben sikertelenül pályázott a Római Díjra - komponálta Ravel e művét, amelyet Gabriel Faurénak ajánlott, és amely a világhír útján elindította a fiatal zeneszerzőt. A zongorahangzás Liszt példáját követi (Az Este-villa szökőkútjainak vízi káprázatát idézve fel újból), a formálás félig-meddig klasszikus: két témával, szonáta módjára rendezett konstrukció, amely azonban nem tartja meg a klasszikus hangnemi rendet. Következetesen szabályos - metrikájában egyenesen barokkos - a ritmika egyenletes lüktetése. Bár a kortársak - nem véve figyelembe e mű keletkezésének a Debussyénél korábbi időpontját - gyakran úgy vontak párhuzamot a két zeneszerző impresszionista stílusa között, mintha Ravel utánozta volna a Reflets dans l'eau zongoratechnikáját, tárgyilagos elemzés számára e két kifejezésmód alapvető különbözősége már e korai Ravel-műből kiviláglik.

Szigorúbb - olykor ridegebb - vonásokkal rajzoltak Ravel zongoradarabjai, kevesebb bennük a szín és az illat, mint Debussy álomlátásaiban; ábrázolásában több az éles kiszögellés, harmóniái érdesebbek, dallamai - amelyek nagy része gonddal kivésett mikromelódia - jellegzetesebb arcélűek. Ravel egyébként nem számított a Szökőkút hatalmas sikerére: olyannyira nem, hogy Demets kiadót lebeszélte a közzététel kizárólagos jogának biztosításáról, s ilyen módon csak az Egyesült Államokban mintegy húsz kalózkiadás került forgalomba a Jeux d'eau-ból. A darab mottója Henri de Régnier verssora: "A folyó istene nevet az őt simogató vízre." A darabot Ravel gyermekkori barátja, Ricardo Viñes mutatta be 1902-ben a Société Nationale párizsi hangversenyén. Ugyanez alkalommal hangzott fel első ízben a Pavane is."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.
Klasszikus virtuózok

Daganatos betegségből gyógyuló sorstársainak gyűjt a Virtuózok döntőse

Lukács Gergely tavaly a döntőig jutott a Virtuózok tehetségkutató műsorban. A tubaművész most egy fontos ügy érdekében kéri közönségének támogatását. A rákból felépült művész a Démétér ház daganatos betegségből gyógyuló lakóinak szeretne segíteni, akik ugyanazt a nehéz utat járják végig, amit egykor ő.