Klasszikus

Reach Out, Open Up, Take In!

2009.03.12. 00:00
Ajánlom
Február 27-től március 1-ig észak-, közép-, és dél-európai zenei szervezetek több mint 35 képviselője találkozott Pomázon, hogy feltérképezze a zenei érdekképviselet lehetőségeit és a nemzeti és nemzetközi szintű együttműködési lehetőségeket ezen a területen.

A szeminárium a Nemzetközi és az Európai Zenei Tanács bemutatásával kezdődött. Habár az UNESCO által alapított szervezetről van szó és máig az UNESCO párizsi központjában működik, a Nemzetközi Zenei Tanács egy független, nem kormányzati (vagyis civil) szervezet, amely rendszeresen konzultál zenei kérdésekben az UNESCO-val.

Nemzeti szinten Magyarország és Észtország zenei tanácsai meggyőző módon mutatták be, milyen térnyerésre képes a zenei élet egy országban az összefogás, a közös munka nyomán. Mindkét zenei tanács az 1990-es évek elején alakult, abban az időben, amikor a politikai változások következtében a megalakuló civil szervezeteknek megadatott a lehetőségük arra, hogy aktívan és szabadon részt vegyenek az országok kulturális és politikai életében. Mindkét tanács zenei ügyekben konzultál a kormánnyal, a Magyar Zenei Tanács még a törvények előkészítésében is részt vesz. Mindkét zenei tanács, az észt és a magyar is arra helyezte a legnagyobb hangsúlyt az elmúlt években, hogy felhívja a figyelmet a zene értékeinek mellőzésére, különös tekintettel a zeneoktatásra, amely mellett mindkét szervezet határozottan ki is állt.

A Magyar Zenei Exportiroda prezentációja alatt nyilvánvalóvá vált, hogy a zene pozitív hordozója lehet a nemzeti identitásnak, például a Magyar Zenei Exportiroda CD-je hivatalos állami ajándék diplomáciai körökben. Szóba került annak veszélye, hogy a zenét más célokra is kihasználhatják, és hogy nem szabad megfeledkezni a zenében rejlő értékekről, amikor "nagy nevek" bevonásával kampányolunk magáért a zenéért.

A "mit tegyünk és mit ne tegyünk az érdekképviseleti tevékenység keretein belül" témát taglaló gyakorlati műhelybeszélgetés során bemutatták a "Parlamenti Zenei Ankét" ausztriai modelljét. A találkozó egy egész napos országgyűlési szakértői meghallgatás formájában zajlott, azonban a politika területén tartott későbbi szakmai konzultációkat és eszmecseréket sokkal rövidebb formában kell majd megvalósítani. Ezért fontos az egységes üzenet és az alapos felkészülés. A későbbiek megbeszélések során megerősítést nyert annak fontossága, hogy erősítsék a közvélemény tájékoztatását, és ennél fogva politikai ösztönzést is nyerjünk tanácsadói munkánkhoz.

Szó volt az online környezet teremtette esélyekről és kihívásokról, amelyek speciális hatással vannak a zenére és annak terjesztésére. Amellett, hogy az Internet és az online elérhetőség komoly fenyegetést jelenthet a szerzői jogok védelmére nézve, kiemelkedő lehetőséget nyújt a zene piacon való marketing tevékenységre is. Az online letöltési helyek nagyobb részesedést nyújthatnak a befolyt jövedelemből a zeneszerzőknek. A zene promóciójának (marketingjének) és internetes terjesztésének kérdése most, amikor szinte minden fajta zene elérhető, különösen aktuális. A közösségi hálózatok, mint pl. a myspace, facebook és last.fm is bemutatásra kerültek, mint alternatív terjesztési modellek a hagyományos marketing eszközök mellett.

A zene ügyéért folytatott harc erősítése más művészeti formákhoz való csatlakozással is lehetséges. Ez érvényes a színházzal, tánccal, képzőművészettel, irodalommal, stb. való együttműködésre is, akár a kultúra ügyéért folytatott közös lobbizás során is, derült ki a Jeunesses Musicales International előadásából. A Kulturális Sokszínűség Szlovák Koalíciója, amely egyesíti az irodalom, színház, zene, tánc, stb. képviselőit, szintén megkeresett más politikai szektorokat, hogy növelje a kultúráért folytatott munka hatékonyságát, ugyanis a Szlovák Szociális Minisztériumhoz fordult a művészek státuszának ügyében. Mivel nem minden konkrét zenei vagy kulturális érdekképviselet talál közös nevezőt, ezért rendkívül fontos, hogy a politika tudomására hozzuk: tevékenységük hatást gyakorol a kultúrára.

A nemzetközi workshop során megvitatásra kerültek a nemzetközi projektekben történő együttműködés kérdései, valamint a közös projektek kihívásai és lehetőségei is, megállapítva az általános trendeket. A zene és kultúra működési támogatása csökken, a projekttámogatás kerül előtérbe. Ez a „csak projekt” mentalitás kockázatot jelenthet a fenntartható és hosszú távú együttműködések szempontjából. Egy másik fontos trend a sokoldalú projektek előnyben részesítése a kétoldalúakkal szemben.

Intenzív és informatív másfél napot hagytak magunk mögött a résztvevők pomázi Magyar Kóruskastélyban. Különböző koncertek keretébe foglalva a szeminárium gyakorlati eszközöket mutatott be a zene iránti elköteleződés segítségeként ahhoz, hogyan erősítsük meg a zenei szektort nemzeti, európai és nemzetközi szinten. (A résztvevők a következő országokból érkeztek: Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Moldova, Románia, Szerbia, Szlovákia). A szeminárium a Nemzetközi és az Európai Zenei Tanács, a Magyar Zenei Tanács, az Europa Cantat Közép Európai Központja és a pomázi Magyar Kóruskastély közös szervezésében jött létre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Klausztrofób kollázs az emberi diszfunkcióról – Fliegauf Bence új filmje a Berlinalén debütált

Fliegauf Bence Rengeteg – Mindenhol látlak című filmjét a Berlinale harmadik napján láthattuk. Soha nincs könnyű dolga annak a rendezőnek, aki egy sikeres epizódfilm folytatására adja a fejét, ugyanis mindenki az elsőhöz fogja mérni az újat. Nem tettek másként a kritikusok sem. A filmről megjelent véleményekből válogattunk.
Vizuál

Hiába fest jobban Szűz Mária a restaurálás után, a tulajdonos reklamál

Ez már nem az, akit ismert és szeretett, állítja, miután egy restaurátor szebb küllemet varázsolt a szobrának. Akár bíróság elé is kerülhet az ügy. Inverz „bundás Krisztus”-eset Lengyelországból.
Vizuál

Mindkét magyar film Ezüst Medvét nyert Berlinben

Mindkét magyar filmet, Nagy Dénes Természetes fény és Fliegauf Bence Rengeteg című alkotását is díjazták a 71. Berlini Filmfesztiválon. Míg Nagy Dénes a legjobb rendezőnek járó trófeát vehette át, addig Kizlinger Lilla a Legjobb Mellékszereplő díját nyerte el a Rengetegben nyújtott alakításáért.
Színház

Bakos-Kiss Gábor lett a Győri Nemzeti Színház új igazgatója

A kilenctagú szakmai bizottság javaslatára Bakos-Kiss Gábort választották a Győri Nemzeti Színház élére – tudatta Facebook-oldalán Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere. Az új igazgató 2021. július 1-jétől vezetheti a színházat.
Plusz

Ezek a 75 éves David Gilmour kedvenc Pink Floyd-dalai

Ma ünnepli 75. születésnapját David Gilmour, a Pink Floyd szólógitárosa, aki egyébként a basszusgitártól a billentyűkön át a szaxofonig számos hangszeren játszik, mégis karakteres húrhajlításairól, összetéveszthetetlen soundjáról és kitartott hangjairól ismerünk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Dmitrij Baskirov orosz zongoraművész

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt az orosz zongoraművész és tanár, Dmitrij Baskirov. Hosszú pályája során magyar tanítványai is voltak.
Klasszikus ajánló

Egy egész nap Mozart bűvöletében – Íme a Mozart-nap teljes programja!

A Concerto Budapest élőben közvetíti a 3+1 koncertből és egy exkluzív körkapcsolásból álló nagyszabású Mozart-napját. A nap sztárszólistája Angela Hewitt. Egy újonnan felfedezett mű, a D-dúr Allegro is elhangzik.
Klasszikus interjú

„Közös nyelven zenélünk” – Újjáalakult a Kelemen Kvartett

Két éve ideiglenesen feloszlott, most újjáalakult az elmúlt évtized legsikeresebb kamarazenei együttese. A két alapító, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin Vashti Mimosa Hunter csellóművésszel és Jonian Ilias Kadesha hegedűművésszel a Bartók Tavasz fesztiválon mutatkoznak be. Nem akármilyen vállalással: két koncerten Bartók hat vonósnégyesét adják elő.
Klasszikus hír

Bartók nevét viseli a Müpa új fesztiválja

Online zajlik a Bartók Tavasz Művészeti Hetek április 2. és 18. között. Nemcsak a Müpából, hanem Európa neves hangversenytermeiből is közvetítenek koncerteket, amelyeket a közönség ingyenesen láthat a képernyőkön. Mutatjuk, milyen programok lesznek.
Klasszikus ajánló

Csajkovszkij legnépszerűbb zongoraversenyével lép fel Farkas Gábor

Farkas Gábor zongoraművész közreműködésével ad online hangversenyt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Nánási Henrik vezényletével csütörtökön a Zeneakadémiáról.