Klasszikus

Reflexiók Dowlandről

2007.02.09. 00:00
Ajánlom
Reflections című koncertjével február 18-án négy nemzetközileg elismert fiatal zenész invitálja szokatlan felefedezőútra a hallgatókat: John Dowland XVII. századi angol zeneszerző hatásának rejtett nyomvonalát követik végig a zenetörténet legkülönbözőbb tájain.

Bodrogi Éva, Christopher Orton és Koltai Katalin triójának hangversenye Jacob Van Eyck Lachrimae Pavan (1644) című darabjának furulyafeldolgozásával indul, ezt követően a Dowland által erősen inspirált Benjamin Britten népdalfeldolgozásait hallgathatjuk meg, majd a koreai Isang Yun és a japán Toru Takemitsu darabjai csendülnek fel.

Az est során az együttes bemutat egy kifejezetten ebből az alkalomból íródott, Dowland örökségére friss és elgondolkodtató módon reflektáló kortárs darabot is: Sztojanov Georgi magyar zeneszerző Dowland Process című darabja ihletett módon válaszol az angol komponista lantműveire és dalaira, átfogó zenei szintézist nyújtva a dowlandi életműről.

(2007. február 18., 18:00 Budapesti Történeti Múzeum - Gótikus Terem, Budavári Palota E-épület; Reflections – Bodrogi Éva (ének), Christopher Orton (szoprán-, basszusfurulya) és Koltai Katalin (gitár) koncertje; Jacob Van Eyck , Isang Yun, Benjamin Britten, Toru Takemitsu és Sztojanov Georgi művei)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.