Klasszikus

Református énekek dzsesszzongorával

2006.03.23. 00:00
Ajánlom
ADJ MÁR CSENDESSÉGET Periferic Records, 2006.

A reformáció korában a keresztény zeneművészet is megújult. A protestáns énekek a tradicionális egyházi zenét egyesítették népdalok dallamaival, s ezzel két, eddig különálló zenei világot forrasztottak össze. Ez a folyamat Magyarországon is lezajlott. Szebbnél szebb templomi énekek születtek, melyek a mai napig változatlan formában szólalnak meg az istentiszteleteken. Közel négy évszázaddal a reformáció indulása és virágzása után, 2002-ben Nagy János, itthon és nemzetközileg is ismert dzsesszzongorista és kvintettje úgy döntött, feldolgozzák, más megvilágításba helyezik ezeket a református énekeket. A létrehozott zenei anyag izgalmasan keveri és élvezetes, jól hallgatható formába önti az évszázados dalokat. Emellett megőrzi a vallásos lelkületet és a magyarságra jellemző, ősi dallamvilágot is. Az eredményhez nagymértékben hozzájárul Kóta Judit énekesnő orgánuma is, akinek dallamaiban és hangszínében mind a dzsesszre, mind pedig a népzenére jellemző vonások is megtalálhatók, valamint Szerényi Béla játéka, aki tekerőjével megadja a jellegzetesen magyaros hangot a zenének.

Ahogy az ismertetőben is olvasható, a kvintett elsősorban arra törekedett, hogy az eredeti dallamok és szövegek játsszanak domináns szerepet, és így megmaradjon az énekek eredeti mondanivalója, üzenete. Ugyanakkor friss hangot adtak a magyar egyházi zenének. A felvételen közreműködik még Szendőfi Péter dobos, valamint Horváth Balázs bőgős.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Azt követik, amit Debussy követett – Páros interjú Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával

Egy hárfaművész, egy jazzénekes és elektronikus művész – nem szokványos felállás Debussy zenéjéhez. Új lemezük apropóján Harcsa Veronikával és Razvaljajeva Anasztáziával beszélgettünk. Mit tanultak egymástól, mennyiben járnak különböző és párhuzamos ösvényeken?
Színház

Ünnepre hív a Rózsavölgyi Szalon

Hogyan változtak meg a kommunikációs szokásaink a vírushelyzetben? Mit csinálhatunk a korlátozások ideje alatt? Milyen tervekkel vágunk bele a következő időszakba? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Csiby Gergely és Józan László a Mi jár a fejedben? második adásában Vecsei H. Miklóssal, Herner Dorkával, Molnár Piroskával és Grecsó Krisztiánnal. Természetesen az adventi időszak előestéjén az ünnep is szóba került.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.