Klasszikus

Református zenei fesztivál

2005.06.09. 00:00
Ajánlom
Június 10-től 12-ig rendezik meg második alkalommal Budapesten a Református Zenei Fesztivált. A színes és rangos programokat kínáló rendezvényről Böszörményi Gergelyt, a Periferic Records és a fesztivál igazgatóját, valamint Csoma Áront, a református egyház zsinati szóvivőjét kérdeztük.

- Hogyan talált egymásra a református egyház és a Periferic Records?

- Kétezerben a Periferic Recordsnál arra az elhatározásra jutottunk - mondja Böszörményi Gergely -, hogy a református zsoltárokat és énekeket professzionális módon CD és MC formájában megörökítjük az utókor számára. 2004-ben elérkezett az idő, hogy háromnapos református zenei fesztivált szervezzünk, a napközbeni programokat kivigyük utcai helyszínre, az estieket pedig egy református templomban és a Zeneakadémián tartsuk.

- A fesztiválon az egyházi és világi motívumok egymás mellett élése nem idegen a református egyháztól, hiszen annak vezetésében is az egyháziak és a világiak együtt, egyenrangúként végzik a szolgálatukat - mondja Csoma Áron. - Ennek a kommuniónak és kommunikációnak pedig nagyon markáns hatásait láthatjuk a magyar kultúrában, történelemben, és ahogy ez a fesztivál is igazolja, a zenei életben is.

- Az elmúlt évek során a fesztivál látogatói tapasztalhatták, hogy a koncerteken igazi örömzenélés folyt, a közönség és a zenekarok egy hullámhosszon voltak. Mit ígér az idei fesztivál?

- Számos újdonságot - mondja Böszörményi Gergely. - Napközben 11 és 18 óra között a programokat a Ráday utca Református Teológia előtti szakaszán sátrak állításával, testvéregyházak és társintézmények, szerkesztőségek, kiadók, népművészek jelenlétével és egy színpad lüktető zenei programjával tesszük változatossá. Az esti zeneakadémiai koncertek fellépői közül kiemelem az After Cryingot, amelyet a szakma a világ legjobb kamara-szimfonikus-rock zenekarának tekint. A fesztivál csúcspontját változatlanul a református kórusok és orgona által előadott vasárnap esti hangverseny jelenti.

- A fesztivál által kínált új élethelyzetben, egy oldottabb befogadói környezetben szembesülhetünk azzal, hogy hitéletünk zenei része nemcsak a kegyesség kifejezésében, a liturgiai szolgálatban él, hanem túlárad a templomok falain, feloldódik a zene egyetemes nyelvében a dzsessztől egészen a népzenéig, tehát művészet, amely örömmel ajándékoz meg mindenkit. Azt hiszem, ez az öröm jellemzi a fesztivál hangulatát - véli Csoma Áron.

- Miben látják az egyházi értékrend, kultúra szerepét és jelentőségét a mai magyar társadalomban?

- A Periferic Records mind zenéjét, mind pedig tartalmát illetően olyan világi és egyházi vonatkozású lemezeket ad ki és koncerteket szervez, amely a református egyház értékrendjével egy irányt mutat. Nem a profittermelés a cél, hanem az, hogy az alkotók (a zenészek és a kiadó) embertársaik örömére, lelki épülésére és szórakoztatására maradandó értéket hozzanak létre. Feladatunk, hogy tanuljunk és tanítsunk, neveljünk és nevelődjünk, értelmes nyomot hagyjunk az utókorra - hangsúlyozza Böszörményi Gergely.

- A református egyház számára 2005 a család évét jelenti - mondja Csoma Áron. - A Magyarországi Református Egyház nézete szerint a családok válsága a fiatalkori párkapcsolatok válságával kezdődik. Éppen ezért az esztendő során számos olyan rendezvényt szervezünk, amelyek reményeink szerint közvetlenül is pozitív hatást gyakorolnak a fiatalok életére. A fesztivál alternatívát kínál a fiatalok számára, bemutatja, igenis lehet tartalmasan és a jézusi értékeket megtartva szórakozni.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Vizuál

A rejtélyes Margaret Watkins - Fotóhónap2021

Tükröződő csónak a vízen, személyes tárgyak a fürdőszobában, festői portrék és ipari tájak, kaleidoszkóp-szerű montázsok – mind-mind eredeti nyomatok Margaret Watkins titokzatos fekete dobozából. A Fotóhónap2021 központi tárlata a méltatlan módon elfeledett életműből válogat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.