Klasszikus

Református zenei fesztivál

2005.06.09. 00:00
Ajánlom
Június 10-től 12-ig rendezik meg második alkalommal Budapesten a Református Zenei Fesztivált. A színes és rangos programokat kínáló rendezvényről Böszörményi Gergelyt, a Periferic Records és a fesztivál igazgatóját, valamint Csoma Áront, a református egyház zsinati szóvivőjét kérdeztük.

- Hogyan talált egymásra a református egyház és a Periferic Records?

- Kétezerben a Periferic Recordsnál arra az elhatározásra jutottunk - mondja Böszörményi Gergely -, hogy a református zsoltárokat és énekeket professzionális módon CD és MC formájában megörökítjük az utókor számára. 2004-ben elérkezett az idő, hogy háromnapos református zenei fesztivált szervezzünk, a napközbeni programokat kivigyük utcai helyszínre, az estieket pedig egy református templomban és a Zeneakadémián tartsuk.

- A fesztiválon az egyházi és világi motívumok egymás mellett élése nem idegen a református egyháztól, hiszen annak vezetésében is az egyháziak és a világiak együtt, egyenrangúként végzik a szolgálatukat - mondja Csoma Áron. - Ennek a kommuniónak és kommunikációnak pedig nagyon markáns hatásait láthatjuk a magyar kultúrában, történelemben, és ahogy ez a fesztivál is igazolja, a zenei életben is.

- Az elmúlt évek során a fesztivál látogatói tapasztalhatták, hogy a koncerteken igazi örömzenélés folyt, a közönség és a zenekarok egy hullámhosszon voltak. Mit ígér az idei fesztivál?

- Számos újdonságot - mondja Böszörményi Gergely. - Napközben 11 és 18 óra között a programokat a Ráday utca Református Teológia előtti szakaszán sátrak állításával, testvéregyházak és társintézmények, szerkesztőségek, kiadók, népművészek jelenlétével és egy színpad lüktető zenei programjával tesszük változatossá. Az esti zeneakadémiai koncertek fellépői közül kiemelem az After Cryingot, amelyet a szakma a világ legjobb kamara-szimfonikus-rock zenekarának tekint. A fesztivál csúcspontját változatlanul a református kórusok és orgona által előadott vasárnap esti hangverseny jelenti.

- A fesztivál által kínált új élethelyzetben, egy oldottabb befogadói környezetben szembesülhetünk azzal, hogy hitéletünk zenei része nemcsak a kegyesség kifejezésében, a liturgiai szolgálatban él, hanem túlárad a templomok falain, feloldódik a zene egyetemes nyelvében a dzsessztől egészen a népzenéig, tehát művészet, amely örömmel ajándékoz meg mindenkit. Azt hiszem, ez az öröm jellemzi a fesztivál hangulatát - véli Csoma Áron.

- Miben látják az egyházi értékrend, kultúra szerepét és jelentőségét a mai magyar társadalomban?

- A Periferic Records mind zenéjét, mind pedig tartalmát illetően olyan világi és egyházi vonatkozású lemezeket ad ki és koncerteket szervez, amely a református egyház értékrendjével egy irányt mutat. Nem a profittermelés a cél, hanem az, hogy az alkotók (a zenészek és a kiadó) embertársaik örömére, lelki épülésére és szórakoztatására maradandó értéket hozzanak létre. Feladatunk, hogy tanuljunk és tanítsunk, neveljünk és nevelődjünk, értelmes nyomot hagyjunk az utókorra - hangsúlyozza Böszörményi Gergely.

- A református egyház számára 2005 a család évét jelenti - mondja Csoma Áron. - A Magyarországi Református Egyház nézete szerint a családok válsága a fiatalkori párkapcsolatok válságával kezdődik. Éppen ezért az esztendő során számos olyan rendezvényt szervezünk, amelyek reményeink szerint közvetlenül is pozitív hatást gyakorolnak a fiatalok életére. A fesztivál alternatívát kínál a fiatalok számára, bemutatja, igenis lehet tartalmasan és a jézusi értékeket megtartva szórakozni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.
Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.