Klasszikus

Régi álma teljesül Rost Andreának

2005.07.27. 00:00
Ajánlom
Placido Domingoval lép föl Rost Andrea operaénekesnő péntek este a Puskás Ferenc Stadionban. A művésznő lapunknak elárulta, hogy egy régi nagy álma teljesül majd, amikor előadja Otello és Desdemona duettjét a világhírű spanyol tenorral. A méltán híres magyar lírai szoprán szerint az embereknek nagy szüksége van az operára.

- Hogyan készül a péntek esti koncertre?

- A szóló áriák már készen állnak, a duetteket pedig szerda óta próbáljuk a Magyar Rádió Stúdiójában.

- A koncert helyszíne a budapesti Puskás Ferenc Stadion. Ide több tízezren beférnek.

- Örülök annak, ha sokan eljönnek majd, mert úgy érzem, nagy szüksége van az operára az embereknek. Fontos, hogy aki hallja az operaénekes előadását, úgy érezze, hogy csodálatos, ami vele történik.

- Mégis hol lépne fel a legszívesebben Placido Domingoval?

- Szívem szerint a Magyar Állami Operaházban, de oda jóval kevesebben férnének be, mint ahányan a stadionba, ahol természetesen más is lesz a hangzása a műveknek, mint amilyen erősítés nélkül az opera termében lenne. De ezzel együtt, remélem, hogy egy nagyon szép koncertet hallhat majd a közönség.

- Adottságai miatt a Művészetek Palotáját is sokan dicsérik. Milyennek tartja a terem hangzását?

- Fellépőként és nézőként is jártam az épületben: tapasztalataim alapján a terem akusztikája a zenekar és a kórus szempontjából valóban világszínvonalú. Talán fókuszálhatna jobban a szólistákra, azon még lehetne javítani.

- Mintegy tíz alkalommal szerepeltek már együtt Placido Domingoval. Milyen érzés újra fellépni a világhírű tenorral?

- Placido Domingo borzasztóan szuggesztív előadó. Rendkívül jó zenész és kolléga, óriási öröm egy színpadon énekelni vele. Utoljára egyébként 2003-ban Los Angelesben léptünk föl együtt a "Placido Domingo és barátai" című esten. Gilda áriáját adtam elő a Rigolettoból, ő pedig vezényelt.

- A pénteki koncert operarészletei közül melyik a kedvence?

- Nehéz rangsorolni, de talán a Verdi Otellojának első felvonásában szereplő duett előadását várom a leginkább. Ezzel teljesülhet egy nagy álmom: végre együtt énekelhetem a maestroval Otello és Desdemona duettjét, ez pedig rendkívül boldoggá tesz.

- A koncerten fellép Miklósa Erika fiatal operaénekes is. Énekeltek már együtt?

- Eddig még nem nyílt rá alkalom, mivel ő koloratúr szoprán, én pedig szoprán, így kevés olyan opera van, ahol hosszan együtt énekelhetnénk. Itthon egyébként a Rigolettoban hallottam őt először.

- Az operarészletek mellett könnyedebb műveket is hallhat majd a közönség: operetteket, musicaleket, olasz dalokat, mexikói zarzuelakat. Ezek közül melyik műfaj áll legközelebb a szívéhez?

- Az opera után az operetteket kedvelem leginkább és az olasz dalokat. Talán egyedül a musical nem az én világom.

- Mivel pénteken több művet is előad majd, nem bújhat csupán egy szereplő bőrébe. Tudja-e már, hogy milyen ruhában lép fel?

- Valószínűleg két ruhám lesz, de ez még nem dőlt el. Az egyik már készül, Konsánszky Dórának köszönhetően ez különlegesen szép, klasszikusan modern ruha lesz egy fűzőre építve, szebbnél szebb gyöngyökkel kivarrva. Annyira gyönyörű, hogy végig rajtam maradhatna, mindenhez passzol.

- A koncert után milyen fellépések várnak még Önre?

- Sokat dolgozom nyáron és ősszel is: augusztus 2-án a Budafest megnyitó gáláján énekelek. Ezután a Veszprémi Nyári Fesztiválon lépek fel, majd videoklipet forgatok. Szeptembertől egy új szerepet kezdek próbálni Chicagoban, Georges Bizet Carmenjének Micaeláját alakítom. A tokiói operában pedig Rigoletto és Otello előadásokban lépek majd föl.

- Miről készít klipet?

- Tavaly decemberben szólólemezem jelent meg, amelyen Mozart-áriák hallhatók. Ezek közül válogatunk majd Zsigmond Vilmos operatőrrel, akivel Magyarországon forgatunk.

- Tervezte, hogy Amerikában bemutatja a Bánk bánt a Magyar Állami Operaház művészeivel együttműködve.

- Folynak a tárgyalások, és nagyon remélem, hogy összejön. Most, hogy a maestro Budapesten van, Káel Csabával közösen beszélünk róla.

- A nyáron nemcsak a munka köti majd le, hanem az esküvői előkészületek is.

- A Magyar Állami Operaházban tartjuk az esküvőt augusztus 13-án. Nagyon sok vendég lesz, a többi közt Göncz Árpád volt államfő is megígérte, hogy eljön a szertartásra. Vele egyébként nagyon jó a kapcsolatom.

- Meghívott az eseményre operaénekeseket is?

- Úgy alakult, hogy nem. Főleg a család és családi jó barátok lesznek ott a ceremónián. Sokan jönnek külföldről is, mivel leendő férjem - akit Bécsben ismertem meg, egy sokoldalú művészemeber - nem magyar származású.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Lenyűgöző és groteszk életképeken elevenedik meg a szocializmus Budapestje

Ezernyolcszáz fotó került fel a Fortepan archívumába, amiket Kereki Sándor fotós, újságíró készített a hatvan-hetvenes években. Nézze meg galériánkat!
Vizuál

Stork Natasa: „Eddig három olyan nemzetközi díjat kaptam, amit postán küldtek el”

Szerdán kezdetét vette a 71. Berlinale a European Shooting Stars 2021 Kick Off rendezvénnyel, amely azzal a céllal jött létre, hogy bemutassa az adott év legtehetségesebb fiatal színészeit és színésznőit a filmvilág nagyjainak. Köztük van Stork Natasa is, aki budapesti otthonában ülve fogadja három napot át a világsajtót és a legnevesebb casting ügynökségeket.
Színház

Az Alkotmánybíróság elé kerül az SZFE modellváltásának ügye

A Fővárosi Törvényszék az SZFE modellváltását előkészítő törvény semmissé tételét indítványozza az Alkotmánybíróság előtt. Erről az SZFE HÖK tájékoztatta a nyilvánosságot péntek este.
Színház

Magyarország a '90-es években – egy gyerek szemével

EX KATEDRA címmel tart online bemutatót a Stereo Akt társulat március 4-én a Jurányi Házban. Az előadást a SzínházTV közvetíti online formában. A darab létrejöttének hátterébe a társulatot vezető független színházi alkotó, Boross Martin nyújt betekintést.
Színház

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva színésznő, a Katona József Színház alapító tagja

92 éves korában elhunyt Olsavszky Éva, a Katona József Színház alapító tagja.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

A Concerto Budapest idén online rendezi meg nagyszabású Mozart-napját

Idén sem maradunk igazi Mozart ünnep nélkül, hiszen március 7-én a Concerto Budapest Keller András művészeti vezetésével, világhírű magyar és külföldi szólistákkal ismét megrendezi, immáron negyedik alkalommal az egyedülálló Mozart-napot.
Klasszikus hír

Időkapszulát helyeztek el a Magyar Zene Házában

Befejező szakaszához ért a Liget Budapest projektben épülő Magyar Zene Háza kivitelezése, ebből az alkalomból pénteken az utókornak szánt üzenetekkel teli időkapszulát helyeztek el a decemberben megnyíló épület padlóburkolata alá.
Klasszikus hír

Szomorú nóta kíséretében hagyta el VII. kerületi próbahelyét a 100 Tagú Cigányzenekar

A zenekar tizenkét év után költözött ki az erzsébetvárosi próbahelyről, miután nem fogadták el a kerület vezetése által kínált megoldást – írta meg a Telex.hu.
Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.