Klasszikus

Régi álma teljesül Rost Andreának

2005.07.27. 00:00
Ajánlom
Placido Domingoval lép föl Rost Andrea operaénekesnő péntek este a Puskás Ferenc Stadionban. A művésznő lapunknak elárulta, hogy egy régi nagy álma teljesül majd, amikor előadja Otello és Desdemona duettjét a világhírű spanyol tenorral. A méltán híres magyar lírai szoprán szerint az embereknek nagy szüksége van az operára.

- Hogyan készül a péntek esti koncertre?

- A szóló áriák már készen állnak, a duetteket pedig szerda óta próbáljuk a Magyar Rádió Stúdiójában.

- A koncert helyszíne a budapesti Puskás Ferenc Stadion. Ide több tízezren beférnek.

- Örülök annak, ha sokan eljönnek majd, mert úgy érzem, nagy szüksége van az operára az embereknek. Fontos, hogy aki hallja az operaénekes előadását, úgy érezze, hogy csodálatos, ami vele történik.

- Mégis hol lépne fel a legszívesebben Placido Domingoval?

- Szívem szerint a Magyar Állami Operaházban, de oda jóval kevesebben férnének be, mint ahányan a stadionba, ahol természetesen más is lesz a hangzása a műveknek, mint amilyen erősítés nélkül az opera termében lenne. De ezzel együtt, remélem, hogy egy nagyon szép koncertet hallhat majd a közönség.

- Adottságai miatt a Művészetek Palotáját is sokan dicsérik. Milyennek tartja a terem hangzását?

- Fellépőként és nézőként is jártam az épületben: tapasztalataim alapján a terem akusztikája a zenekar és a kórus szempontjából valóban világszínvonalú. Talán fókuszálhatna jobban a szólistákra, azon még lehetne javítani.

- Mintegy tíz alkalommal szerepeltek már együtt Placido Domingoval. Milyen érzés újra fellépni a világhírű tenorral?

- Placido Domingo borzasztóan szuggesztív előadó. Rendkívül jó zenész és kolléga, óriási öröm egy színpadon énekelni vele. Utoljára egyébként 2003-ban Los Angelesben léptünk föl együtt a "Placido Domingo és barátai" című esten. Gilda áriáját adtam elő a Rigolettoból, ő pedig vezényelt.

- A pénteki koncert operarészletei közül melyik a kedvence?

- Nehéz rangsorolni, de talán a Verdi Otellojának első felvonásában szereplő duett előadását várom a leginkább. Ezzel teljesülhet egy nagy álmom: végre együtt énekelhetem a maestroval Otello és Desdemona duettjét, ez pedig rendkívül boldoggá tesz.

- A koncerten fellép Miklósa Erika fiatal operaénekes is. Énekeltek már együtt?

- Eddig még nem nyílt rá alkalom, mivel ő koloratúr szoprán, én pedig szoprán, így kevés olyan opera van, ahol hosszan együtt énekelhetnénk. Itthon egyébként a Rigolettoban hallottam őt először.

- Az operarészletek mellett könnyedebb műveket is hallhat majd a közönség: operetteket, musicaleket, olasz dalokat, mexikói zarzuelakat. Ezek közül melyik műfaj áll legközelebb a szívéhez?

- Az opera után az operetteket kedvelem leginkább és az olasz dalokat. Talán egyedül a musical nem az én világom.

- Mivel pénteken több művet is előad majd, nem bújhat csupán egy szereplő bőrébe. Tudja-e már, hogy milyen ruhában lép fel?

- Valószínűleg két ruhám lesz, de ez még nem dőlt el. Az egyik már készül, Konsánszky Dórának köszönhetően ez különlegesen szép, klasszikusan modern ruha lesz egy fűzőre építve, szebbnél szebb gyöngyökkel kivarrva. Annyira gyönyörű, hogy végig rajtam maradhatna, mindenhez passzol.

- A koncert után milyen fellépések várnak még Önre?

- Sokat dolgozom nyáron és ősszel is: augusztus 2-án a Budafest megnyitó gáláján énekelek. Ezután a Veszprémi Nyári Fesztiválon lépek fel, majd videoklipet forgatok. Szeptembertől egy új szerepet kezdek próbálni Chicagoban, Georges Bizet Carmenjének Micaeláját alakítom. A tokiói operában pedig Rigoletto és Otello előadásokban lépek majd föl.

- Miről készít klipet?

- Tavaly decemberben szólólemezem jelent meg, amelyen Mozart-áriák hallhatók. Ezek közül válogatunk majd Zsigmond Vilmos operatőrrel, akivel Magyarországon forgatunk.

- Tervezte, hogy Amerikában bemutatja a Bánk bánt a Magyar Állami Operaház művészeivel együttműködve.

- Folynak a tárgyalások, és nagyon remélem, hogy összejön. Most, hogy a maestro Budapesten van, Káel Csabával közösen beszélünk róla.

- A nyáron nemcsak a munka köti majd le, hanem az esküvői előkészületek is.

- A Magyar Állami Operaházban tartjuk az esküvőt augusztus 13-án. Nagyon sok vendég lesz, a többi közt Göncz Árpád volt államfő is megígérte, hogy eljön a szertartásra. Vele egyébként nagyon jó a kapcsolatom.

- Meghívott az eseményre operaénekeseket is?

- Úgy alakult, hogy nem. Főleg a család és családi jó barátok lesznek ott a ceremónián. Sokan jönnek külföldről is, mivel leendő férjem - akit Bécsben ismertem meg, egy sokoldalú művészemeber - nem magyar származású.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Plácido Domingo fia végigfényképezte a Virtuózok koncertjét – íme a fotók!

„Istenem! Annyi érzelem van bennem a Virtuózokkal kapcsolatban!” – mondta a koncert után José Plácido Domingo, a világhírű tenor fia.
Klasszikus

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.
Klasszikus

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus

Akit Kodály még személyesen instruált – Perényi Miklós

Azt vallja, egy zeneművet eljátszani csak a kezdet: elmélyedni, újrajátszani, folyton keresni, mint az aranyásó, ez a zenész feladata. Perényi Miklós Kult50-ben megjelent portréja.
Vizuál

Virtuálisan beléphet Monet kertjébe, a vízililiomok közé

Claude Monet az 1918. november 11-i fegyverletétel másnapján ajándékozta Franciaországnak a Vízililiomok című óriási képeket, így akart "részt venni a győzelemben". A párizsi Orangerie Múzeumban őrzött művekbe szerdától gyakorlatilag besétálhat a látogató.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ősbemutató

Az édeni konfliktusról szól Szentpáli Roland új ősbemutatója

Különleges estére várja a zenerajongókat a Budapesti Vonósok Zenekar 2018. november 17-én a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermébe.
Klasszikus ajánló

Klasszikus zenei minikoncertek nyolc budapesti szórakozóhelyen

Szombaton késő délutántól éjfélig A zene éjszakája - csak klasszikusan címmel ünneplik Pest, Buda és Óbuda egyesülését.
Klasszikus bűnügy

A klasszikus zenétől a marihuána is jobban növekszik

Öt embert tartóztattak le Spanyolországban, akik a nap 24 órájában klasszikus zenét játszottak mintegy 2000 tőből álló kenderültetvényüknek. Nem a zenével volt a baj.
Klasszikus hangfelvétel

Ezt hallani kell: Rahmanyinov Chopint játszik

Az orosz zeneszerző, aki negyvenöt éves korában határozta el, hogy zongoraművész lesz, egy 1919-es felvételen Chopin Asz-dúr keringőjét játssza. Lélegzetelállító!
Klasszikus beszámoló

Átkelni az Urálon Berezovszkijjal

Egyszerre különleges, és első pillantásra kissé rendhagyó összeállítással készült Borisz Berezovszkij A Zongora című sorozatban rendezett idei koncertjére, melyet a Zeneakadémia Nagytermében adott november 9-én.