Klasszikus

Régi ismerősök a Fesztiválzenekar hangversenyein

2006.04.20. 00:00
Ajánlom
A BFZ közönsége két régi ismerősét, a karmester Pinchas Steinberget és a hegedűművész Nikolaj Znaidert hallhatja-láthatja az április 29-ei és 30-ai hangversenyeken.

A műsor különlegessége a filmzeneszerzőként Hollywoodban világhírre szert tett osztrák Erich Korngold Hegedűversenye lesz. A koncerteken emellett elhangzik Wagner Rienzi-nyitánya, valamint Sosztakovics 1937-ben komponált V. (d-moll) szimfóniája.

Pinchas Steinberg, az Izraelben született karmester Joseph Gingoldnál és Jascha Heifetznél hegedülni tanult, majd Berlinben zeneszerzői tanulmányokat végzett. Karmesterként 1974-ben debütált a berlini RIAS Szimfonikus Zenekar élén. 1989 és 1996 között a Bécsi Rádiózenekar zeneigazgatója volt, jelenleg a genfi Suisse Romande Zenekarnál tölti be ezt a funkciót. Fellépett a New York-i Filharmonikusoktól az Izraeli Filharmonikusokon át a Berlini Filharmonikusokig szinte minden nagy szimfonikus zenekarral, továbbá több tucatnyi operaprodukciót dirigált a világ vezető dalszínházaiban, köztük Bécsben, ahol 1988-tól hat éven át a Staatsoper első vendégkarmestere volt. Wagner, Richard Strauss, Catalani és Massenet operáinak lemezfelvételeivel számos díjat nyert (Arany Diapason, Német Kritikusok Díja, Caecilia Díj, Grand Prix du Disque). Steinberget, aki ötödször lép fel a Fesztiválzenekarral, utoljára 1998-ban hallhatta a budapesti közönség.

Nikolaj Znaider „Ysaÿe méltó utóda” – mondta róla Yehudi Menuhin 1997-ben, amikor megnyerte a brüsszeli Erzsébet Királynő Hegedűverseny első díját. A lengyel-izraeli szülőktől Dániában született, előbb Koppenhágában, majd a New York-i Juilliard Zeneakadémián és a Bécsi Zeneakadémián tanult hegedűs karrierje azóta üstökösként ível fel: Barenboim a Berlini Filharmonikusokhoz hívja, Rosztropovics a zürichi Tonhalle Zenekarához, Janssons Münchenbe, Tyemirkanov Clevelandbe, Masur a Londoni Filharmonikusokhoz. A 30 éves művész, akit exkluzív szerződés köt az RCA Victor lemezcéghez, Moszkvától New Yorkig, a Luzerni Fesztiváltól Salzburgig ma már szólistaként és kamarazenészként is rendszeres vendég a nagy koncerttermekben és fesztiválokon. Az 1704-ban készült, „ex-Liebig” nevű Stradivarin játszó Znaider 2000 decemberében Beethoven hegedűversenyét játszotta óriási sikerrel a Budapesti Fesztiválzenekarral.

(Az április 29-ei koncert 15:30-kor lesz a Zeneakadémián; az április 30-ai pedig este 19:45-kor a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.