Klasszikus

Régi pompájában épül újjá Eszterháza

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Gőzerővel folynak a felújítási munkálatok Eszterházán. A túristaszezon kezdetéig elkészülnek a díszudvar rekonstrukciójával, a korábbi ún. Habsburg-sárga helyett vadrózsa színt kap a homlokzat - ígéri Dobó Ágota igazgatónő. Az eredeti állapotában felújított kastély igazi kulturális központtá kíván válni, mint volt az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében. A grandiózus terv, az operaház visszaépítéséhez azonban még nem állnak rendelkezésre a források.

Vaskos meglepetésben lehet része annak, aki a zord márciusi időjárással mit sem törődve Fertődre, szépemlékű Esterházy Miklós egykori rezidenciája felé veszi kirándulóútját. A néhai fejedelmi lak, pompázatos mulatságok, királynői látogatások, Haydn koncertjeinek egykori színhelye most szinte bibliai dúlások képét mutatja. A díszudvar parkjában hatalmas árkokat mélyít az alsó csatornarendszer felújítása, megújul a tető, a főlépcső, a homlokzat.

Az igazi meglepetés csak itt vár a belépőre. A próbafestés élénk mályva és mélyrózsaszín árnyalatokban pompáz. Az igazgatónő Dobó Ágota siet megnyugtatni szörnyülködőket: a végső réteg a vadrózsa színéhez közelítő előkelő, a műemlékhez méltó festés lesz, mely a világos sárgának és a rózsaszínnek a keveréke. Egy korabeli festmény alapján, a pigmentek tudományos elemzésével rekonstruálták a régi színt, mely valamikor még az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében díszítette az épületet.

A homlokzaton látható - finoman szólva - élénk próbafestés szintén a kastély eredeti állapotát tükrözi, valamikor az 1760-as évek környékén, jó tizennyolc évig fedte az épületet. A rokokó korában nem féltek annyira a színektől, meséli az igazgatónő. Szépségeszményünk azonban változik, és ma már furcsálljuk, ha ekkora felületen találkozunk ezzel a vaskos, terrakotta árnyalattal, mint ahogy a barokk szépasszonyok bájai sem kívánkoznak manapság divatlapok címoldalára. A visszafogott, vadrózsa színét idéző későbbi árnyalatot azért választották, mert a kastélynak korunk emberét kell lenyűgöznie szépségével.

Mint tette ezt hajdanán egyetlen fénykora, Esterházy Fényes Miklós herceg idejében, amikor az udvar pompája Európa legrangosabb fejedelmi udvartartásaival vetekedett. A koronás főknek, diplomatáknak, legkülönfélébb rendű és rangú előkelőkelőségeknek Haydn zenészei húzták a talpalávalót, egymást érték az operabemutatók, a mulatságok. Magyar kastély sem előtte, sem utána nem büszkélkedett ilyen, méltán világhírű pompával, mint fénykorában Eszterháza. Egy elszámolás megemlékezik róla, hogy a herceg közel 80 000 ezer aranyforintot költött kerti mulatságokra, melynek háromszorosáért felépíthette volna Grassalkovich-kastélyt két és fél esztendő alatt.

Míg a XVIII. századi hercegi udvartartás költségeit országrésznyi uradalmaknak fedezték, mai napság jobbára a soványka állami büdzsé tartja el a kulturális központként szolgáló kastélyegyüttest. Az igazgatónő nem szívesen beszél a költségekről, a kormányzati megszorítások hatásairól. Az egyszeri olvasónak ugyanis mellbevágó lehet az a hatszázmillió forint is, melyet tavaly elköltöttek, ugyanakkor egy kastélyegyüttes felújításához, eltartásához szűkös összeg. Nem véletlenül törik a fejüket, folyamatosan olyan vállalkozásokban, melyek összeegyeztethetőek az Esterházy-kastély szellemével ugyanakkor növelik a bevételeket. Ilyen a nemrégiben létesített csokoládé manufaktúra, melyet egy régi cukrász-família fog üzemeltetni, illetve a frissen felújított reneszánsz kávézó, melynek márvány asztalai mellett, műemléki környezetében igazi hercegnek érezheti magát a látogató - egy kávé erejéig.

A turista szezon kezdetéig elkészülnek a díszudvari homlokzat festésével, és még ebben az évben kezdődik meg a hátsó, kerti rész felújítása. Zuhogó esőben is folynak a földmunkák a kertben, gőzerővel végzik az alsó csatorna-felújítást, és remélhetőleg idén elkészül a tető rekonstrukciója - így a beázásokat, az alsó és a felső vizesedést meg lehet majd szüntetni.

Nem tettek le a barokk opera visszaépítésének merész tervéről, de az igazat megvallva az építkezéshez szükséges közel ötmilliárd forint jelenleg nem áll rendelkezésre. A hatalmas park ékessége, a barokk operaház még a múlt században égett le, és évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a visszaépítésének terve.

Esterházy Fényes Miklós korát és szellemét nemcsak a külcsín, az épület eredeti állapota fogja idézni, hanem a kulturális programok is. A hercegi rezidencia rendezvények, fesztiválok egész sorának ad otthont, és százezer látogatót fogad évente. Még ásítoznak az árkok a parkban, de már készülnek az ExperiDance bemutatójára, Román Sándor Tündérvilág című táncestjére, mely a csatlakozási ünnepségek egyik fénypontjának ígérkezik.

Eszterháza egyedülálló műemlék-kincse a magyar kastélyépítészetnek. Az egyetlen hazai rokokó kastély, amelyet a világon mindenhol ismernek, az egyetlen, amely nemzetközi összehasonlításban is méltó párja az európai főúri rezidenciáknak, az egyetlen, amelynek udvartartása meghatározó volt korának kulturális életében. Ugyanakkor mindössze egyetlen fénykort is ért meg az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében. Haydn zenekarát már fia, Antal szétkergette, az unoka Miklós pedig udvartartásával Kismartonba költözött. Az épület elhagyottá vált, műkincseinek, bútorainak tetemes részét elszállították, a kortársak szörnyülködve emlékeztek meg, hogy földialma (krumpli) terem a díszparkban, és gazdasági épületeknek használják a mulatóházakat. Előbb a kínai ház, később az opera épülete semmisült meg, a főépület azonban - nem beszélve a hatalmas parkról - szinte teljes szépségében vészelte át a tékozló századokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Könyv

75 éve verték halálra az Utas és holdvilág szerzőjét

Hetvenöt éve, 1945. január 27-én halt meg Szerb Antal. 1968-ban Balfon emlékművet avattak, amelyen az író szavai olvashatók: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az egész emberiségé is.”
Könyv

A Tüskevár írója volt gazdatiszt, de uszálykísérő, patkányirtó és napszámos is

Bár elsősorban ifjúsági és "állatregényíróként" emlegetik, még utóbbi köteteiben is - csak úgy mellékes könnyedséggel - zseniális emberábrázoló. 1900. január 25-én született Fekete István író.
Klasszikus

Bionikus kesztyűben újra képes zongorázni a brazil zongoraművész

Több mint 20 év után ismét képes mindkét kezével zongorázni Joao Carlos Martins brazil zongoraművész, Johann Sebastian Bach zenéjének egyik legnevesebb előadója.
Jazz/World

Ilyen volt Chick Corea fellépése a Grammy-díjátadón (és itt a nyertesek listája)

Grammy-díjat nyert Caroline Shaw és Jennifer Higdon szerzői albuma, de Chick Corea és Esperanza Spalding is. A gála legnagyobb nyertese viszont a 18 éves Billie Eilish.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

A karmester, aki zenekari állással mentett meg zsidókat a lengyel holokauszt idején

A rettegett Hans Frank, a lengyelek hentese rajongott a zenéért. Hans Swarowsky karmester pedig a tűzzel játszott, amikor kihasználta ezt a rajongást, hogy zsidó és lengyel életeket mentsen meg a világháború alatt.
Klasszikus ajánló

Magyar és tajvani zeneműveket mutatott be Eötvös Péter alapítványa Berlinben

Berlinbe érkezett a világhírű zeneszerző és karmester, Eötvös Péter alapítványának felkérésére írt új zeneműveket bemutató nemzetközi turné, a hangversenyt múlt héten csütörtökön tartották a német főváros magyar kulturális intézetében, a Collegium Hungaricum Berlinben (CHB).
Klasszikus hír

Itt a lehetőség: felvételt hirdet a Magyar Rádió Gyermekkórusa

Nagycsoportos óvodások és általános iskolás gyermekek jelentkezését várja a magyar és külföldi zeneélet elismert énekkara.
Klasszikus portré

Generációk csellista példaképe: 75 éves lenne Jacqueline du Pré

Tragikusan fiatalon hunyt el, de egyetlen évtized alatt beírta nevét a legfontosabb modern előadóművészek közé. Jacqueline du Pré inspiráció sokak számára ma is, egykori hangszerén pedig magyar művész játszik.
Klasszikus lemez

Nicola Benedetti is fellép a Grammy-átadón

A skót hegedűművész is ott lesz január 26-án az egyik legnagyobb zenei díj átadóján. Az is lehet, hogy kap valamit.