Klasszikus

Régi pompájában épül újjá Eszterháza

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Gőzerővel folynak a felújítási munkálatok Eszterházán. A túristaszezon kezdetéig elkészülnek a díszudvar rekonstrukciójával, a korábbi ún. Habsburg-sárga helyett vadrózsa színt kap a homlokzat - ígéri Dobó Ágota igazgatónő. Az eredeti állapotában felújított kastély igazi kulturális központtá kíván válni, mint volt az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében. A grandiózus terv, az operaház visszaépítéséhez azonban még nem állnak rendelkezésre a források.

Vaskos meglepetésben lehet része annak, aki a zord márciusi időjárással mit sem törődve Fertődre, szépemlékű Esterházy Miklós egykori rezidenciája felé veszi kirándulóútját. A néhai fejedelmi lak, pompázatos mulatságok, királynői látogatások, Haydn koncertjeinek egykori színhelye most szinte bibliai dúlások képét mutatja. A díszudvar parkjában hatalmas árkokat mélyít az alsó csatornarendszer felújítása, megújul a tető, a főlépcső, a homlokzat.

Az igazi meglepetés csak itt vár a belépőre. A próbafestés élénk mályva és mélyrózsaszín árnyalatokban pompáz. Az igazgatónő Dobó Ágota siet megnyugtatni szörnyülködőket: a végső réteg a vadrózsa színéhez közelítő előkelő, a műemlékhez méltó festés lesz, mely a világos sárgának és a rózsaszínnek a keveréke. Egy korabeli festmény alapján, a pigmentek tudományos elemzésével rekonstruálták a régi színt, mely valamikor még az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében díszítette az épületet.

A homlokzaton látható - finoman szólva - élénk próbafestés szintén a kastély eredeti állapotát tükrözi, valamikor az 1760-as évek környékén, jó tizennyolc évig fedte az épületet. A rokokó korában nem féltek annyira a színektől, meséli az igazgatónő. Szépségeszményünk azonban változik, és ma már furcsálljuk, ha ekkora felületen találkozunk ezzel a vaskos, terrakotta árnyalattal, mint ahogy a barokk szépasszonyok bájai sem kívánkoznak manapság divatlapok címoldalára. A visszafogott, vadrózsa színét idéző későbbi árnyalatot azért választották, mert a kastélynak korunk emberét kell lenyűgöznie szépségével.

Mint tette ezt hajdanán egyetlen fénykora, Esterházy Fényes Miklós herceg idejében, amikor az udvar pompája Európa legrangosabb fejedelmi udvartartásaival vetekedett. A koronás főknek, diplomatáknak, legkülönfélébb rendű és rangú előkelőkelőségeknek Haydn zenészei húzták a talpalávalót, egymást érték az operabemutatók, a mulatságok. Magyar kastély sem előtte, sem utána nem büszkélkedett ilyen, méltán világhírű pompával, mint fénykorában Eszterháza. Egy elszámolás megemlékezik róla, hogy a herceg közel 80 000 ezer aranyforintot költött kerti mulatságokra, melynek háromszorosáért felépíthette volna Grassalkovich-kastélyt két és fél esztendő alatt.

Míg a XVIII. századi hercegi udvartartás költségeit országrésznyi uradalmaknak fedezték, mai napság jobbára a soványka állami büdzsé tartja el a kulturális központként szolgáló kastélyegyüttest. Az igazgatónő nem szívesen beszél a költségekről, a kormányzati megszorítások hatásairól. Az egyszeri olvasónak ugyanis mellbevágó lehet az a hatszázmillió forint is, melyet tavaly elköltöttek, ugyanakkor egy kastélyegyüttes felújításához, eltartásához szűkös összeg. Nem véletlenül törik a fejüket, folyamatosan olyan vállalkozásokban, melyek összeegyeztethetőek az Esterházy-kastély szellemével ugyanakkor növelik a bevételeket. Ilyen a nemrégiben létesített csokoládé manufaktúra, melyet egy régi cukrász-família fog üzemeltetni, illetve a frissen felújított reneszánsz kávézó, melynek márvány asztalai mellett, műemléki környezetében igazi hercegnek érezheti magát a látogató - egy kávé erejéig.

A turista szezon kezdetéig elkészülnek a díszudvari homlokzat festésével, és még ebben az évben kezdődik meg a hátsó, kerti rész felújítása. Zuhogó esőben is folynak a földmunkák a kertben, gőzerővel végzik az alsó csatorna-felújítást, és remélhetőleg idén elkészül a tető rekonstrukciója - így a beázásokat, az alsó és a felső vizesedést meg lehet majd szüntetni.

Nem tettek le a barokk opera visszaépítésének merész tervéről, de az igazat megvallva az építkezéshez szükséges közel ötmilliárd forint jelenleg nem áll rendelkezésre. A hatalmas park ékessége, a barokk operaház még a múlt században égett le, és évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a visszaépítésének terve.

Esterházy Fényes Miklós korát és szellemét nemcsak a külcsín, az épület eredeti állapota fogja idézni, hanem a kulturális programok is. A hercegi rezidencia rendezvények, fesztiválok egész sorának ad otthont, és százezer látogatót fogad évente. Még ásítoznak az árkok a parkban, de már készülnek az ExperiDance bemutatójára, Román Sándor Tündérvilág című táncestjére, mely a csatlakozási ünnepségek egyik fénypontjának ígérkezik.

Eszterháza egyedülálló műemlék-kincse a magyar kastélyépítészetnek. Az egyetlen hazai rokokó kastély, amelyet a világon mindenhol ismernek, az egyetlen, amely nemzetközi összehasonlításban is méltó párja az európai főúri rezidenciáknak, az egyetlen, amelynek udvartartása meghatározó volt korának kulturális életében. Ugyanakkor mindössze egyetlen fénykort is ért meg az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében. Haydn zenekarát már fia, Antal szétkergette, az unoka Miklós pedig udvartartásával Kismartonba költözött. Az épület elhagyottá vált, műkincseinek, bútorainak tetemes részét elszállították, a kortársak szörnyülködve emlékeztek meg, hogy földialma (krumpli) terem a díszparkban, és gazdasági épületeknek használják a mulatóházakat. Előbb a kínai ház, később az opera épülete semmisült meg, a főépület azonban - nem beszélve a hatalmas parkról - szinte teljes szépségében vészelte át a tékozló századokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg augusztusban!

Júliusban indult sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent vagy megjelenés előtt álló magyar és külföldi kiadványok közül. Augusztusi válogatásunk már jellemzően az őszi hangulatra készít fel bennünket.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.