Klasszikus

Régi pompájában épül újjá Eszterháza

2004.03.28. 00:00
Ajánlom
Gőzerővel folynak a felújítási munkálatok Eszterházán. A túristaszezon kezdetéig elkészülnek a díszudvar rekonstrukciójával, a korábbi ún. Habsburg-sárga helyett vadrózsa színt kap a homlokzat - ígéri Dobó Ágota igazgatónő. Az eredeti állapotában felújított kastély igazi kulturális központtá kíván válni, mint volt az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében. A grandiózus terv, az operaház visszaépítéséhez azonban még nem állnak rendelkezésre a források.

Vaskos meglepetésben lehet része annak, aki a zord márciusi időjárással mit sem törődve Fertődre, szépemlékű Esterházy Miklós egykori rezidenciája felé veszi kirándulóútját. A néhai fejedelmi lak, pompázatos mulatságok, királynői látogatások, Haydn koncertjeinek egykori színhelye most szinte bibliai dúlások képét mutatja. A díszudvar parkjában hatalmas árkokat mélyít az alsó csatornarendszer felújítása, megújul a tető, a főlépcső, a homlokzat.

Az igazi meglepetés csak itt vár a belépőre. A próbafestés élénk mályva és mélyrózsaszín árnyalatokban pompáz. Az igazgatónő Dobó Ágota siet megnyugtatni szörnyülködőket: a végső réteg a vadrózsa színéhez közelítő előkelő, a műemlékhez méltó festés lesz, mely a világos sárgának és a rózsaszínnek a keveréke. Egy korabeli festmény alapján, a pigmentek tudományos elemzésével rekonstruálták a régi színt, mely valamikor még az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében díszítette az épületet.

A homlokzaton látható - finoman szólva - élénk próbafestés szintén a kastély eredeti állapotát tükrözi, valamikor az 1760-as évek környékén, jó tizennyolc évig fedte az épületet. A rokokó korában nem féltek annyira a színektől, meséli az igazgatónő. Szépségeszményünk azonban változik, és ma már furcsálljuk, ha ekkora felületen találkozunk ezzel a vaskos, terrakotta árnyalattal, mint ahogy a barokk szépasszonyok bájai sem kívánkoznak manapság divatlapok címoldalára. A visszafogott, vadrózsa színét idéző későbbi árnyalatot azért választották, mert a kastélynak korunk emberét kell lenyűgöznie szépségével.

Mint tette ezt hajdanán egyetlen fénykora, Esterházy Fényes Miklós herceg idejében, amikor az udvar pompája Európa legrangosabb fejedelmi udvartartásaival vetekedett. A koronás főknek, diplomatáknak, legkülönfélébb rendű és rangú előkelőkelőségeknek Haydn zenészei húzták a talpalávalót, egymást érték az operabemutatók, a mulatságok. Magyar kastély sem előtte, sem utána nem büszkélkedett ilyen, méltán világhírű pompával, mint fénykorában Eszterháza. Egy elszámolás megemlékezik róla, hogy a herceg közel 80 000 ezer aranyforintot költött kerti mulatságokra, melynek háromszorosáért felépíthette volna Grassalkovich-kastélyt két és fél esztendő alatt.

Míg a XVIII. századi hercegi udvartartás költségeit országrésznyi uradalmaknak fedezték, mai napság jobbára a soványka állami büdzsé tartja el a kulturális központként szolgáló kastélyegyüttest. Az igazgatónő nem szívesen beszél a költségekről, a kormányzati megszorítások hatásairól. Az egyszeri olvasónak ugyanis mellbevágó lehet az a hatszázmillió forint is, melyet tavaly elköltöttek, ugyanakkor egy kastélyegyüttes felújításához, eltartásához szűkös összeg. Nem véletlenül törik a fejüket, folyamatosan olyan vállalkozásokban, melyek összeegyeztethetőek az Esterházy-kastély szellemével ugyanakkor növelik a bevételeket. Ilyen a nemrégiben létesített csokoládé manufaktúra, melyet egy régi cukrász-família fog üzemeltetni, illetve a frissen felújított reneszánsz kávézó, melynek márvány asztalai mellett, műemléki környezetében igazi hercegnek érezheti magát a látogató - egy kávé erejéig.

A turista szezon kezdetéig elkészülnek a díszudvari homlokzat festésével, és még ebben az évben kezdődik meg a hátsó, kerti rész felújítása. Zuhogó esőben is folynak a földmunkák a kertben, gőzerővel végzik az alsó csatorna-felújítást, és remélhetőleg idén elkészül a tető rekonstrukciója - így a beázásokat, az alsó és a felső vizesedést meg lehet majd szüntetni.

Nem tettek le a barokk opera visszaépítésének merész tervéről, de az igazat megvallva az építkezéshez szükséges közel ötmilliárd forint jelenleg nem áll rendelkezésre. A hatalmas park ékessége, a barokk operaház még a múlt században égett le, és évekkel ezelőtt fogalmazódott meg a visszaépítésének terve.

Esterházy Fényes Miklós korát és szellemét nemcsak a külcsín, az épület eredeti állapota fogja idézni, hanem a kulturális programok is. A hercegi rezidencia rendezvények, fesztiválok egész sorának ad otthont, és százezer látogatót fogad évente. Még ásítoznak az árkok a parkban, de már készülnek az ExperiDance bemutatójára, Román Sándor Tündérvilág című táncestjére, mely a csatlakozási ünnepségek egyik fénypontjának ígérkezik.

Eszterháza egyedülálló műemlék-kincse a magyar kastélyépítészetnek. Az egyetlen hazai rokokó kastély, amelyet a világon mindenhol ismernek, az egyetlen, amely nemzetközi összehasonlításban is méltó párja az európai főúri rezidenciáknak, az egyetlen, amelynek udvartartása meghatározó volt korának kulturális életében. Ugyanakkor mindössze egyetlen fénykort is ért meg az építtető, Esterházy Fényes Miklós idejében. Haydn zenekarát már fia, Antal szétkergette, az unoka Miklós pedig udvartartásával Kismartonba költözött. Az épület elhagyottá vált, műkincseinek, bútorainak tetemes részét elszállították, a kortársak szörnyülködve emlékeztek meg, hogy földialma (krumpli) terem a díszparkban, és gazdasági épületeknek használják a mulatóházakat. Előbb a kínai ház, később az opera épülete semmisült meg, a főépület azonban - nem beszélve a hatalmas parkról - szinte teljes szépségében vészelte át a tékozló századokat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.