Klasszikus

Régi zene és új zene régi-új helyszíneken

2012.05.23. 16:45
Ajánlom
A Régi Zenei Napok Fertődre költözik, az új zenét népszerűsítő Bartók Szeminárium és Fesztivál marad Szombathelyen. Ami a közös bennük: a nyári időpont, a rendező Filharmónia Budapest - és a pénzszűke.

Huszonhét év után új helyszínen, Eszterházán rendezik meg az ország legrangosabb régizenei fesztiválját, a korábbi években a programokat befogadó Sopron ugyanis kihátrált a fesztivál mögül. A Régi Zenei Napokat szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetője, Igric György szűk körű sajtóbeszélgetésen elmondta: 2011-ben még kétségesnek látszott a sorozat jövője, a mentőövet végül Komlós Katalin fortepianoművész nagylelkű felajánlása jelentette, aki a fesztivál rendelkezésére bocsátotta a még 2010-ben elnyert Széchenyi-díjával kapott pénzjutalom tekintélyes részét. A rendezvénysorozat költségvetése ezzel még korántsem teljes, több vonatkozó pályázat még elbírásál alatt áll (a Filharmónia Budapest mindezidáig nem kötötte meg az illetékes minisztériummal azt a közszolgáltatási szerződést, amely alapján normatív támogatásra lenne jogosult). A helyszínváltozás egyben a megújulás lehetőségét is ígéri, amire a Régi Zenei Napoknak szüksége is van, hiszen a Zeneakadémia régizenei tanszékének beindultával immár nem az egyetlen, szervezett keretek között zajló historikus képzést nyújtó helyszín.

Ha már költözés, kézenfekvő volt, hogy a fertődi Esterházy-kastély - amely az elmúlt 27 évben többször adott otthont kihelyezett fesztiválkoncerteknek - fogadja be a Régi Zenei Napokat, hiszen befejeződött a műemlékegyüttes rekonstrukciójának első üteme, megújultak többek között a koncerteknek helyet adó dísztermek is, sőt, az akusztikán is tudtak javítani a felújítás során. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elárulta, hogy a következő fejlesztési fázis is zöld utat kapott, melynek keretében a kiskastélyban próbatermekkel és teljes infrastruktúrával ellátott zenei bázist kívánnak létrehozni, tovább erősítendő a kastély zenei fókuszát. A távolabbi jövőbe tekintve pedig nemcsak a marionettszínház, de az operaház modern technikával ötvözött műemléki rekonstrukcióját is szükségesnek és elképzelhetőnek véli.

A június 16-23. között megrendezendő Régi Zenei Napok nyitókoncertjén az A. N. S. Chorus a kastély kápolnájában lép fel. A továbbiakban Nancy Argenta világhírű kanadai énekművész Ingrid Attrot szopránnal, Rédai Csinszka kíséretével ad hangversenyt a kastély dísztermében, az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a fertőszentmiklósi katolikus templomban Händel Messiását szólaltatja meg, míg a Capella Savaria zenekar a soproni Szent György-templomban tűzi műsorra J.S. Bach Brandenburgi versenyeit. Simon Standage és Nicholas Parle közös koncertje szintén a fertődi kastély dísztermében lesz, míg a historikus rézfúvós hangszereket leporoló Pro Art Ensemble a Haydn-teremben hangversenyezik. Szólókoncerten lép fel Erik Bosgaard blockflöte művész, aki Hollandiából érkezik a fesztiválra. A fesztivál kísérő programja a mesterkurzusok sora: másodszor tanít a fesztiválon Nancy Argenta énekművész, akinek két évvel ezelőtti kurzusa hatalmas sikert aratott, és idén is rekordszámú hallgatót fogad. Sokadik kurzusát tartja Simon Standage hegedűművész, első alkalommal látogat el a redezvényre Nicholas Parle csembalóművész Ausztráliából. A külföldi professzorok mellett Vashegyi György kamarazene és Széll Rita barokk tánckurzusára is várják a szervezők a fiatalokat.

A július 9-19. között megrendezendő 28. Bartók Szeminárium és Fesztivál "csupán" anyagi nehézségekkel küzd, az új zenét, s 2012-ben különösen a kortárs zene és a tánc határterületeit, a cimbalmot, valamint a 100 éve született John Cage műveit középpontjába állító fesztiválnak továbbra is Szombathely ad otthont. A táncművészet szinte minden ága, egészen a legkülönlegesebb formákig bemutatásra kerül a programban. A Fesztivál Bartók A csodálatos mandarin c. pantomimjével indul és Liszt Ferenc Mefisztó keringőjével zárul, a zeneszerzés mesterkurzus professzorának, Louis Andriessen művének magyarországi bemutatóján a hegedűművész szólista énekel és táncol is a színpadon, de megjelenik a tánc Lakatos György és fagottos tanítványai elektroakuszikus műveket és barokk darabokat párosító műsorában, melyet a Jáki templomban mutatnak be,valamint Lukács Miklós cimablomművész és Debreczeni Márton kortárs táncegyüttesének improvizatív közös estjén is.

A fesztiválhoz kapcsolódó, elsődlegesen a Bartók-művek és a kortárs zene előadói gyakorlatában elmélyülési lehetőséget kínáló szeminárium kurzusait olyan elismert művészek tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Rohmann Imre, Steffen Schleiermacher, Lakatos György, vagy Pauk György - nem véletlen, hogy a kurzusok többségére betelt a létszám.

Az MR3 - Bartók Rádió a Szeminárium két koncertjét közvetíti (a Régi Zenei Napokról egy este lesz élő kapcsolás), és mindkét fesztivál hangversenyeinek többségét rögzíti, így annak is lesz lehetősége betekinteni a rendezvényekbe, akik a Bartók Fesztivál nyitó hétvégéjére időzített, hamarosan meghirdetendő kirándulóprogramon sem tudnak részt venni. A fesztiválokkal kapcsolatos minden részletes információ megtalálható a Filharmónia Budapest, illetve a Bartók Szeminárium honlapján, a tavalyi rendezvények eseményeit és hangulatát pedig a Fidelio.hu fesztiválblogjának bejegyzései között böngészve lehet felidézni.

Programkereső

Legolvasottabb

Színház

Csak röpülnék – beszélgetés Bodnár Erikával

Gyerekként József Attila versei adtak neki hitet. Sírni mindig szégyellt, nevetni csak a főiskolán tanult meg. Legendás művészekkel dolgozott együtt és sohasem elégedett meg azzal, ami már bevált. Új utakat keresve próbált meg röpülni, mindig egyre feljebb, s gondolatban talán most is egyik híres szerepében szárnyal. Bodnár Erika – Jászai-díjas, érdemes és kiváló művész – már két éve nem lépett színpadra. Megtisztelő, hogy az otthonában beszélgethettünk vele.
Zenés színház

74 évesen elhunyt Edita Gruberová

A „Szlovák Fülemüle” becenéven is emlegetett, világhírű szoprán énekesnő halálhírét a család közlése alapján müncheni ügynöksége, a Hilbert Artists Management tette közzé.
Klasszikus

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Könyv

Elhunyt Kálmán C. György

Vasárnap hajnalban, hatvanhét éves korában elhunyt Kálmán C. György – tudatta a neves egyetemi tanár, irodalomtudós, kritikus, publicista féltestvére
Zenés színház

Így búcsúztak a pályatársak Edita Gruberovától

A hetvennégy éves korában elhunyt, világhírű koloratúrszoprán, Edita Gruberová elvesztése nemcsak a közönséget sújtotta le, kollégái is fájó szívvel emlékeztek meg róla.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Az ember nélküli hang és a hang nélküli ember

Vidovszky László korai műveiből tartottak összművészeti estet és ismertető előadást a Zeneakadémia Solti Termében.
Klasszikus ajánló

Lengyel-magyar barátság - Emszt/Koszowski Duó első lemeze

A Folks című albumon lengyel és magyar zeneszerzők művei szólalnak meg az alkotók átiratában, szoprán szaxofonon és zongorán.
Klasszikus hír

Még lehet jelentkezni a Hubay Jenő Hegedűversenyre

Október 22-ig várja a húszévesnél fiatalabb közép-európai hegedűművészek jelentkezését a Fesztivál Akadémia által szervezett Hubay Jenő Hegedűverseny
Klasszikus ajánló

Egy legendás tanárra emlékezik a legifjabb generáció a Zeneakadémián

Varga Tibor hegedűművész-tanár emlékének szenteli október 18-i koncertjét a Pannon Filharmonikusok, melyen négy csodagyerek-hegedűművész is közreműködik.
Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra