Klasszikus

Régi zene és új zene régi-új helyszíneken

2012.05.23. 16:45
Ajánlom
A Régi Zenei Napok Fertődre költözik, az új zenét népszerűsítő Bartók Szeminárium és Fesztivál marad Szombathelyen. Ami a közös bennük: a nyári időpont, a rendező Filharmónia Budapest - és a pénzszűke.

Huszonhét év után új helyszínen, Eszterházán rendezik meg az ország legrangosabb régizenei fesztiválját, a korábbi években a programokat befogadó Sopron ugyanis kihátrált a fesztivál mögül. A Régi Zenei Napokat szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetője, Igric György szűk körű sajtóbeszélgetésen elmondta: 2011-ben még kétségesnek látszott a sorozat jövője, a mentőövet végül Komlós Katalin fortepianoművész nagylelkű felajánlása jelentette, aki a fesztivál rendelkezésére bocsátotta a még 2010-ben elnyert Széchenyi-díjával kapott pénzjutalom tekintélyes részét. A rendezvénysorozat költségvetése ezzel még korántsem teljes, több vonatkozó pályázat még elbírásál alatt áll (a Filharmónia Budapest mindezidáig nem kötötte meg az illetékes minisztériummal azt a közszolgáltatási szerződést, amely alapján normatív támogatásra lenne jogosult). A helyszínváltozás egyben a megújulás lehetőségét is ígéri, amire a Régi Zenei Napoknak szüksége is van, hiszen a Zeneakadémia régizenei tanszékének beindultával immár nem az egyetlen, szervezett keretek között zajló historikus képzést nyújtó helyszín.

Ha már költözés, kézenfekvő volt, hogy a fertődi Esterházy-kastély - amely az elmúlt 27 évben többször adott otthont kihelyezett fesztiválkoncerteknek - fogadja be a Régi Zenei Napokat, hiszen befejeződött a műemlékegyüttes rekonstrukciójának első üteme, megújultak többek között a koncerteknek helyet adó dísztermek is, sőt, az akusztikán is tudtak javítani a felújítás során. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elárulta, hogy a következő fejlesztési fázis is zöld utat kapott, melynek keretében a kiskastélyban próbatermekkel és teljes infrastruktúrával ellátott zenei bázist kívánnak létrehozni, tovább erősítendő a kastély zenei fókuszát. A távolabbi jövőbe tekintve pedig nemcsak a marionettszínház, de az operaház modern technikával ötvözött műemléki rekonstrukcióját is szükségesnek és elképzelhetőnek véli.

A június 16-23. között megrendezendő Régi Zenei Napok nyitókoncertjén az A. N. S. Chorus a kastély kápolnájában lép fel. A továbbiakban Nancy Argenta világhírű kanadai énekművész Ingrid Attrot szopránnal, Rédai Csinszka kíséretével ad hangversenyt a kastély dísztermében, az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a fertőszentmiklósi katolikus templomban Händel Messiását szólaltatja meg, míg a Capella Savaria zenekar a soproni Szent György-templomban tűzi műsorra J.S. Bach Brandenburgi versenyeit. Simon Standage és Nicholas Parle közös koncertje szintén a fertődi kastély dísztermében lesz, míg a historikus rézfúvós hangszereket leporoló Pro Art Ensemble a Haydn-teremben hangversenyezik. Szólókoncerten lép fel Erik Bosgaard blockflöte művész, aki Hollandiából érkezik a fesztiválra. A fesztivál kísérő programja a mesterkurzusok sora: másodszor tanít a fesztiválon Nancy Argenta énekművész, akinek két évvel ezelőtti kurzusa hatalmas sikert aratott, és idén is rekordszámú hallgatót fogad. Sokadik kurzusát tartja Simon Standage hegedűművész, első alkalommal látogat el a redezvényre Nicholas Parle csembalóművész Ausztráliából. A külföldi professzorok mellett Vashegyi György kamarazene és Széll Rita barokk tánckurzusára is várják a szervezők a fiatalokat.

A július 9-19. között megrendezendő 28. Bartók Szeminárium és Fesztivál "csupán" anyagi nehézségekkel küzd, az új zenét, s 2012-ben különösen a kortárs zene és a tánc határterületeit, a cimbalmot, valamint a 100 éve született John Cage műveit középpontjába állító fesztiválnak továbbra is Szombathely ad otthont. A táncművészet szinte minden ága, egészen a legkülönlegesebb formákig bemutatásra kerül a programban. A Fesztivál Bartók A csodálatos mandarin c. pantomimjével indul és Liszt Ferenc Mefisztó keringőjével zárul, a zeneszerzés mesterkurzus professzorának, Louis Andriessen művének magyarországi bemutatóján a hegedűművész szólista énekel és táncol is a színpadon, de megjelenik a tánc Lakatos György és fagottos tanítványai elektroakuszikus műveket és barokk darabokat párosító műsorában, melyet a Jáki templomban mutatnak be,valamint Lukács Miklós cimablomművész és Debreczeni Márton kortárs táncegyüttesének improvizatív közös estjén is.

A fesztiválhoz kapcsolódó, elsődlegesen a Bartók-művek és a kortárs zene előadói gyakorlatában elmélyülési lehetőséget kínáló szeminárium kurzusait olyan elismert művészek tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Rohmann Imre, Steffen Schleiermacher, Lakatos György, vagy Pauk György - nem véletlen, hogy a kurzusok többségére betelt a létszám.

Az MR3 - Bartók Rádió a Szeminárium két koncertjét közvetíti (a Régi Zenei Napokról egy este lesz élő kapcsolás), és mindkét fesztivál hangversenyeinek többségét rögzíti, így annak is lesz lehetősége betekinteni a rendezvényekbe, akik a Bartók Fesztivál nyitó hétvégéjére időzített, hamarosan meghirdetendő kirándulóprogramon sem tudnak részt venni. A fesztiválokkal kapcsolatos minden részletes információ megtalálható a Filharmónia Budapest, illetve a Bartók Szeminárium honlapján, a tavalyi rendezvények eseményeit és hangulatát pedig a Fidelio.hu fesztiválblogjának bejegyzései között böngészve lehet felidézni.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Az évad legjobb művészi produkcióit díjazta a Radnóti Színház

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, ahol Kováts Adél igazgató összegezte az elmúlt évadot, valamint kihirdette a következő új bemutatóit.
Klasszikus

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Könyv

Tarolt a Semmelweis a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Huszonkét kategóriában hirdettek nyertest hazánk legnagyobb filmes szemléjén. Koltai Lajos Semmelweis című történelmi drámája összesen hat – köztük a legjobb film és a legjobb rendező – kategóriában diadalmaskodott.
Vizuál

Zsigmond Gábor lesz a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

A döntést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával jelentette be.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.
Klasszikus hír

Svájci fesztivál magyar fellépőkkel

A június 28. és 30. között a Genfi-tó partján rendezett Léman Bouquet Fesztivál változatos zenei programokat kínál, idilli környezetben a közönségnek. A koncerteken számos magyar művész is fellép.
Klasszikus interjú

„Az előadónak nem elég csak a kottát látnia” – interjú Szabady Ildikó fuvolaművésszel

Már kiskorában is folyton a hangszer foglalkoztatta, azóta pedig elmélyült a kapcsolata a fuvolával. Az MVM által támogatott Junior Prima Díjjal kitüntetett Szabady Ildikó számos sikeres versenyszereplés után szólistaként és zenekari muzsikusként is rendszeresen színpadra áll.