Klasszikus

Régi zene és új zene régi-új helyszíneken

2012.05.23. 16:45
Ajánlom
A Régi Zenei Napok Fertődre költözik, az új zenét népszerűsítő Bartók Szeminárium és Fesztivál marad Szombathelyen. Ami a közös bennük: a nyári időpont, a rendező Filharmónia Budapest - és a pénzszűke.

Huszonhét év után új helyszínen, Eszterházán rendezik meg az ország legrangosabb régizenei fesztiválját, a korábbi években a programokat befogadó Sopron ugyanis kihátrált a fesztivál mögül. A Régi Zenei Napokat szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetője, Igric György szűk körű sajtóbeszélgetésen elmondta: 2011-ben még kétségesnek látszott a sorozat jövője, a mentőövet végül Komlós Katalin fortepianoművész nagylelkű felajánlása jelentette, aki a fesztivál rendelkezésére bocsátotta a még 2010-ben elnyert Széchenyi-díjával kapott pénzjutalom tekintélyes részét. A rendezvénysorozat költségvetése ezzel még korántsem teljes, több vonatkozó pályázat még elbírásál alatt áll (a Filharmónia Budapest mindezidáig nem kötötte meg az illetékes minisztériummal azt a közszolgáltatási szerződést, amely alapján normatív támogatásra lenne jogosult). A helyszínváltozás egyben a megújulás lehetőségét is ígéri, amire a Régi Zenei Napoknak szüksége is van, hiszen a Zeneakadémia régizenei tanszékének beindultával immár nem az egyetlen, szervezett keretek között zajló historikus képzést nyújtó helyszín.

Ha már költözés, kézenfekvő volt, hogy a fertődi Esterházy-kastély - amely az elmúlt 27 évben többször adott otthont kihelyezett fesztiválkoncerteknek - fogadja be a Régi Zenei Napokat, hiszen befejeződött a műemlékegyüttes rekonstrukciójának első üteme, megújultak többek között a koncerteknek helyet adó dísztermek is, sőt, az akusztikán is tudtak javítani a felújítás során. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elárulta, hogy a következő fejlesztési fázis is zöld utat kapott, melynek keretében a kiskastélyban próbatermekkel és teljes infrastruktúrával ellátott zenei bázist kívánnak létrehozni, tovább erősítendő a kastély zenei fókuszát. A távolabbi jövőbe tekintve pedig nemcsak a marionettszínház, de az operaház modern technikával ötvözött műemléki rekonstrukcióját is szükségesnek és elképzelhetőnek véli.

A június 16-23. között megrendezendő Régi Zenei Napok nyitókoncertjén az A. N. S. Chorus a kastély kápolnájában lép fel. A továbbiakban Nancy Argenta világhírű kanadai énekművész Ingrid Attrot szopránnal, Rédai Csinszka kíséretével ad hangversenyt a kastély dísztermében, az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a fertőszentmiklósi katolikus templomban Händel Messiását szólaltatja meg, míg a Capella Savaria zenekar a soproni Szent György-templomban tűzi műsorra J.S. Bach Brandenburgi versenyeit. Simon Standage és Nicholas Parle közös koncertje szintén a fertődi kastély dísztermében lesz, míg a historikus rézfúvós hangszereket leporoló Pro Art Ensemble a Haydn-teremben hangversenyezik. Szólókoncerten lép fel Erik Bosgaard blockflöte művész, aki Hollandiából érkezik a fesztiválra. A fesztivál kísérő programja a mesterkurzusok sora: másodszor tanít a fesztiválon Nancy Argenta énekművész, akinek két évvel ezelőtti kurzusa hatalmas sikert aratott, és idén is rekordszámú hallgatót fogad. Sokadik kurzusát tartja Simon Standage hegedűművész, első alkalommal látogat el a redezvényre Nicholas Parle csembalóművész Ausztráliából. A külföldi professzorok mellett Vashegyi György kamarazene és Széll Rita barokk tánckurzusára is várják a szervezők a fiatalokat.

A július 9-19. között megrendezendő 28. Bartók Szeminárium és Fesztivál "csupán" anyagi nehézségekkel küzd, az új zenét, s 2012-ben különösen a kortárs zene és a tánc határterületeit, a cimbalmot, valamint a 100 éve született John Cage műveit középpontjába állító fesztiválnak továbbra is Szombathely ad otthont. A táncművészet szinte minden ága, egészen a legkülönlegesebb formákig bemutatásra kerül a programban. A Fesztivál Bartók A csodálatos mandarin c. pantomimjével indul és Liszt Ferenc Mefisztó keringőjével zárul, a zeneszerzés mesterkurzus professzorának, Louis Andriessen művének magyarországi bemutatóján a hegedűművész szólista énekel és táncol is a színpadon, de megjelenik a tánc Lakatos György és fagottos tanítványai elektroakuszikus műveket és barokk darabokat párosító műsorában, melyet a Jáki templomban mutatnak be,valamint Lukács Miklós cimablomművész és Debreczeni Márton kortárs táncegyüttesének improvizatív közös estjén is.

A fesztiválhoz kapcsolódó, elsődlegesen a Bartók-művek és a kortárs zene előadói gyakorlatában elmélyülési lehetőséget kínáló szeminárium kurzusait olyan elismert művészek tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Rohmann Imre, Steffen Schleiermacher, Lakatos György, vagy Pauk György - nem véletlen, hogy a kurzusok többségére betelt a létszám.

Az MR3 - Bartók Rádió a Szeminárium két koncertjét közvetíti (a Régi Zenei Napokról egy este lesz élő kapcsolás), és mindkét fesztivál hangversenyeinek többségét rögzíti, így annak is lesz lehetősége betekinteni a rendezvényekbe, akik a Bartók Fesztivál nyitó hétvégéjére időzített, hamarosan meghirdetendő kirándulóprogramon sem tudnak részt venni. A fesztiválokkal kapcsolatos minden részletes információ megtalálható a Filharmónia Budapest, illetve a Bartók Szeminárium honlapján, a tavalyi rendezvények eseményeit és hangulatát pedig a Fidelio.hu fesztiválblogjának bejegyzései között böngészve lehet felidézni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.