Klasszikus

Régi zene és új zene régi-új helyszíneken

2012.05.23. 16:45
Ajánlom
A Régi Zenei Napok Fertődre költözik, az új zenét népszerűsítő Bartók Szeminárium és Fesztivál marad Szombathelyen. Ami a közös bennük: a nyári időpont, a rendező Filharmónia Budapest - és a pénzszűke.

Huszonhét év után új helyszínen, Eszterházán rendezik meg az ország legrangosabb régizenei fesztiválját, a korábbi években a programokat befogadó Sopron ugyanis kihátrált a fesztivál mögül. A Régi Zenei Napokat szervező Filharmónia Budapest Nonprofit Kft. ügyvezetője, Igric György szűk körű sajtóbeszélgetésen elmondta: 2011-ben még kétségesnek látszott a sorozat jövője, a mentőövet végül Komlós Katalin fortepianoművész nagylelkű felajánlása jelentette, aki a fesztivál rendelkezésére bocsátotta a még 2010-ben elnyert Széchenyi-díjával kapott pénzjutalom tekintélyes részét. A rendezvénysorozat költségvetése ezzel még korántsem teljes, több vonatkozó pályázat még elbírásál alatt áll (a Filharmónia Budapest mindezidáig nem kötötte meg az illetékes minisztériummal azt a közszolgáltatási szerződést, amely alapján normatív támogatásra lenne jogosult). A helyszínváltozás egyben a megújulás lehetőségét is ígéri, amire a Régi Zenei Napoknak szüksége is van, hiszen a Zeneakadémia régizenei tanszékének beindultával immár nem az egyetlen, szervezett keretek között zajló historikus képzést nyújtó helyszín.

Ha már költözés, kézenfekvő volt, hogy a fertődi Esterházy-kastély - amely az elmúlt 27 évben többször adott otthont kihelyezett fesztiválkoncerteknek - fogadja be a Régi Zenei Napokat, hiszen befejeződött a műemlékegyüttes rekonstrukciójának első üteme, megújultak többek között a koncerteknek helyet adó dísztermek is, sőt, az akusztikán is tudtak javítani a felújítás során. Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója elárulta, hogy a következő fejlesztési fázis is zöld utat kapott, melynek keretében a kiskastélyban próbatermekkel és teljes infrastruktúrával ellátott zenei bázist kívánnak létrehozni, tovább erősítendő a kastély zenei fókuszát. A távolabbi jövőbe tekintve pedig nemcsak a marionettszínház, de az operaház modern technikával ötvözött műemléki rekonstrukcióját is szükségesnek és elképzelhetőnek véli.

A június 16-23. között megrendezendő Régi Zenei Napok nyitókoncertjén az A. N. S. Chorus a kastély kápolnájában lép fel. A továbbiakban Nancy Argenta világhírű kanadai énekművész Ingrid Attrot szopránnal, Rédai Csinszka kíséretével ad hangversenyt a kastély dísztermében, az Orfeo Zenekar és Purcell Kórus a fertőszentmiklósi katolikus templomban Händel Messiását szólaltatja meg, míg a Capella Savaria zenekar a soproni Szent György-templomban tűzi műsorra J.S. Bach Brandenburgi versenyeit. Simon Standage és Nicholas Parle közös koncertje szintén a fertődi kastély dísztermében lesz, míg a historikus rézfúvós hangszereket leporoló Pro Art Ensemble a Haydn-teremben hangversenyezik. Szólókoncerten lép fel Erik Bosgaard blockflöte művész, aki Hollandiából érkezik a fesztiválra. A fesztivál kísérő programja a mesterkurzusok sora: másodszor tanít a fesztiválon Nancy Argenta énekművész, akinek két évvel ezelőtti kurzusa hatalmas sikert aratott, és idén is rekordszámú hallgatót fogad. Sokadik kurzusát tartja Simon Standage hegedűművész, első alkalommal látogat el a redezvényre Nicholas Parle csembalóművész Ausztráliából. A külföldi professzorok mellett Vashegyi György kamarazene és Széll Rita barokk tánckurzusára is várják a szervezők a fiatalokat.

A július 9-19. között megrendezendő 28. Bartók Szeminárium és Fesztivál "csupán" anyagi nehézségekkel küzd, az új zenét, s 2012-ben különösen a kortárs zene és a tánc határterületeit, a cimbalmot, valamint a 100 éve született John Cage műveit középpontjába állító fesztiválnak továbbra is Szombathely ad otthont. A táncművészet szinte minden ága, egészen a legkülönlegesebb formákig bemutatásra kerül a programban. A Fesztivál Bartók A csodálatos mandarin c. pantomimjével indul és Liszt Ferenc Mefisztó keringőjével zárul, a zeneszerzés mesterkurzus professzorának, Louis Andriessen művének magyarországi bemutatóján a hegedűművész szólista énekel és táncol is a színpadon, de megjelenik a tánc Lakatos György és fagottos tanítványai elektroakuszikus műveket és barokk darabokat párosító műsorában, melyet a Jáki templomban mutatnak be,valamint Lukács Miklós cimablomművész és Debreczeni Márton kortárs táncegyüttesének improvizatív közös estjén is.

A fesztiválhoz kapcsolódó, elsődlegesen a Bartók-művek és a kortárs zene előadói gyakorlatában elmélyülési lehetőséget kínáló szeminárium kurzusait olyan elismert művészek tartják, mint Peskó Zoltán, Tihanyi László, Louis Andriessen, Fabio Nieder, Rohmann Imre, Steffen Schleiermacher, Lakatos György, vagy Pauk György - nem véletlen, hogy a kurzusok többségére betelt a létszám.

Az MR3 - Bartók Rádió a Szeminárium két koncertjét közvetíti (a Régi Zenei Napokról egy este lesz élő kapcsolás), és mindkét fesztivál hangversenyeinek többségét rögzíti, így annak is lesz lehetősége betekinteni a rendezvényekbe, akik a Bartók Fesztivál nyitó hétvégéjére időzített, hamarosan meghirdetendő kirándulóprogramon sem tudnak részt venni. A fesztiválokkal kapcsolatos minden részletes információ megtalálható a Filharmónia Budapest, illetve a Bartók Szeminárium honlapján, a tavalyi rendezvények eseményeit és hangulatát pedig a Fidelio.hu fesztiválblogjának bejegyzései között böngészve lehet felidézni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.