Klasszikus

Régi Zene Fórum Budapesten

2006.06.21. 00:00
Ajánlom
Komlós Katalin ma esti hangversenyével veszi kezdetét a Régi Zeneakadémián a 15. Budapesti Régi Zene Fórum.

A Filharmónia Budapest és Felső-Dunántúl Kht. által szervezett rendezvény színes palettáján a régi korok zenéjét megidéző, a Szépművészeti Múzeum kiállításaihoz is kapcsolódó hangversenyek a műfaj legrangosabb előadóinak közreműködésével lesznek hallhatóak.

A sors különös játéka, hogy a két legjelentősebb régizenei fesztivál, a több évtizedes vetélytársak egy gazdához kerültek, és iker-fesztivállá váltak. A Budapesti Régi Zene Fórum és a Soproni Régi Zenei Napok eddig is közel voltak egymáshoz időben (május, június), így logikussá vált összekapcsolásuk. A közreműködő művészek nagy része mindkét fesztiválon fellép, de nem lesz egyetlen teljesen azonos program sem.

A budapesti koncertsorozat három téma köré épül, ezek: a Mozart-évforduló, a fesztiválok fő profiljaként visszatérő barokk estek, valamint a Szépművészeti Múzeum Rembrandt-kiállítása. Az időkeretből kilógó "fesztivál-nyitány" a már két évvel ezelőtt lekötött Orchestre des Champs Elysées koncertje lesz Mozart három utolsó szimfóniájával, amely a sorozat legnagyobb várakozással előlegezett eseménye a Művészetek Palotája Bartók-termében. Ezen kívül Mozartot idézi Zádori Mária dalestje és az Orfeo Zenekar hangversenye.

A barokk estekhez Sopronból "kölcsönzik" Barthold Kuijkent, aki ezúttal különleges programmal, barokk fuvola-duókkal lép föl Csalog Benedek közreműködésével. Oroszországból érkezik a neves zenetudós-gambás, Anatolij Grindenko és Alexei Suetin lantos, tőlük olyan ritkaságot is hallhatunk, mint a német Bach-kortárs L. L. Weiss: "Moszkvai kéziratai". A Capella Savaria 25 éves jubileuma alkalmából népszerű Bach-Händel programmal készül.

A Szépművészeti Múzeum Rembrandt születésének 400. évfordulója tiszteletére kiállítást rendez, amelyhez beharangozóként különösen izgalmas korabeli zenei produkciókkal, három holland együttes meghívásával csatlakozik a Filharmónia. A "Múzeumok éjszakáján" a Twee Violen en een Bas együttes "Rembrandt hegedűje – főhajtás a nagy festő előtt" című műsorával felidézi Rembrandt életét és korának zenéjét. A rendkívül virtuóz, kitűnő blockflöte együttes, az Amsterdam Loeki Stardust Quartet "Időjelek – öt évszázad holland zenéje" címmel mutatkozik be, a kiállítás megnyitójának napján pedig a Camerata Trajectina együttes "Megszólaló képek – Rembrandt és kora" címmel mutat be vetítéssel kombinált koncertet.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Vizuál

Frida Kahlo személyes tárgyai a Victoria és Albert Múzeumban

A Frida Kahlo: Making Her Self Up (Hogyan építette fel magát Frida Kahlo) című kiállítás több mint 200 tárgyat mutat be a művész mexikóvárosi szülőházából, a Kék Házból, ahol 1954-ben, 47 éves korában meghalt. Festményei július elején Budapestre érkeznek.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

DaCapo: lehet kétszer is érdekes ugyanaz a produkció?

Ismerik azt a keserédes érzést, amikor felvirrad egy várva várt esemény utolsó napja? Ezzel ébredtünk ma Miskolcon immár túl operabáron, régi keresztény hagyományokat idéző felvonuláson, és a RockGiovanni második előadásán is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Klasszikus fszek

Új helyre költözik a FSZEK Zenei Gyűjteménye

Épületfelújítás miatt augusztus 6-ától várhatóan 2019 augusztusáig a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárának épületében működik a Zenei Gyűjtemény.
Klasszikus díszpolgár

Horgas Eszter és Vásáry Tamás Budapest díszpolgára lett

A kitüntetés posztumusz díjazottja Burger Barna fotóművész és Hazay István Kossuth-díjas geodéta, az MTA tagja.
Klasszikus

Ha kottát nyomtatsz egy pólóra, legalább csináld jól

Valami nagyon nem a kotta szerint alakult az Amazonon.
Klasszikus gyász

87 évesen elhunyt Gennagyij Rozsgyesztvenszkij

A világhírű orosz karmester több ízben járt Magyarországon is. Több mint félszáz művet írtak neki kortárs zeneszerzők.