Klasszikus

Régizene a Millenárison

2003.12.20. 00:00
Ajánlom
A karácsonyi zenei kínálat sajátos hangjait adta hagyományosan a régizenét játszó Mandel-Quartett koncertje, amelyet egy időszakban a budai Várban rendeztek. A helyszín azonban megváltozott, prózai okokból: a közönség nem tudott hol parkolni. Az idei, december 22-én, hétfő este héttől tartandó hangverseny helyszínének, a budai Millenáris Park Fogadójának megközelítésével remélhetőleg nem lesznek ilyen problémák.

Akik ide eljönnek, tudják, középkori, reneszánsz és kora barokk muzsikát fognak hallani, amelyet a korra jellemző hangszereken szólaltatnak meg a muzsikusok: a névadó Mandel Róbert tekerőlantos, Márta István zongorista-csembalós, Jakobi László csellista és Kállay Gábor furulyás-énekes. Ezúttal az új nemzedék is dobogóra léphet, hiszen Kállay két főiskolás lánya, a csellista Ágnes és a furulyás Katalin is játszik. Mégpedig nem akármit.

Igaz, azok számára, akik a quartett lemezeit is ismerik, már nem lesznek olyan szokatlan hangzásúak a francia Michel Corette szerzeményei. Hiszen éppen egy éve fedezhettük fel őket a Hungaroton korongján – Mandel Róbert és néhány vendégmuzsikus előadásában. A XV. Lajos korabeli udvari komponista a rokokó zene egyik kiválóságának számított. Sok orgonaművet is írt, de a korabeli versailles-i udvar divatos hangszerei, a tekerőlant és a duda is élénken foglalkoztatták a fantáziáját. A tekerőlant hazai és európai reneszánszát elindító Mandel, aki restaurátor, hangszerépítő és muzsikus is egy személyben, a nyolcvanas évek elején európai könyvtárakban kutatva elmélyedt Corette és több más korabeli zeneszerző műveiben. E mellett Párizsban tanulmányozhatta az eredeti XVIII. századi udvari hangszereket, amelyeknek népi változata is ismert. A kétfajta környezetben használt tekerőlantok és a rajtuk fölcsendülő muzsikák között azonban óriási volt a különbség. A királyi udvarban a pazar díszítésű tekerőlanton a kor elitmuzsikáját szólaltatták meg, míg a köznapi hangszeren paraszti dallamokat játszottak.

A királyi kedvenc Corette darabjain kívül több más korabeli mű is elhangzik hétfőn, köztük talán legérdekesebbnek tetszik a nálunk Hull a pelyhes fehér hó kezdettel énekelt, karácsonyi dalként ismert mű, amely eredetileg francia népdal, és semmi köze a karácsonyhoz. E mellett újszerűen fognak hatni azok a Bartók-feldolgozások, amelyeket ez alkalommal régi hangszereken adnak elő.

Jövőre lesz huszonöt éves a Mandel-quartett, amely ma már jóval ritkábban hallható élőben, mint korábban. Programjuk, hangzásuk nem sokat változott, csak az idő múlásával a négy muzsikus pályája kanyarodott el, ha nem is túl távol a zenétől. Ma már inkább csak „menedzser- kvartettként” emlegetik őket, hiszen Márta István színházigazgató, fesztiválszervező és a fesztiválszövetség elnöke lett; Jakobi László a Forrás zenei koncertek és más események szervezője; a sokáig főként zenepedagógusként működő Kállay Gábor is rendez már hangversenyt; nem beszélve Mandelről, aki már a rendszerváltás előtti években belekóstolt ebbe a mesterségbe.

Az együttes névadója több jelentős zenei rendezvényt jegyzett, például a Ravi Shankartól a cigány világzenéig több irányzatot megismertető World Music Fesztivált. Közben megmaradt annak a kíváncsi kultúrakutató tekerőlantosnak is, aki még az 1977-es Ki Mit Tud?-on keltett föltűnést. Ezt a zenei munkásságot éppen az idén ismerték el: Mandel Róbertet a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Tervei között szerepel a zenepiaci különlegességnek számító Corette-lemez folytatása is. Már elkezdték rögzíteni az ugyancsak francia Philbert Delavigne-tól származó Virágok című duettfüzér több tucat darabját. A hangszerek között a duda és a tekerőlant mellett számos más régi instrument is található. A dallamok a szerző képzetét, hangulatát idézik, amelyet az egyes virágok keltettek benne. A tubarózsa duettje például öblös hangzású, a szegfű törékenyen, a jácint ömlengő és így tovább. Sajátos középkori költészetet idéz. Ugyanilyen érdekesek a szintén párizsi Chedeville Vivaldi-átiratai, egyebek között a Négy évszak, amelyet ugyancsak régi hangszerekkel szeretné lemezre játszani Mandel, aki szinte egyedülállónak számít Európában abban, hogy korabeli műzenét (és nem népzenét) szólaltat meg tekerőlantján.

A lemezfelvételekhez azonban szponzorra volna szükség. Most egyelőre a koncert következik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Klasszikus

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Zenés színház

Decemberig nem lesz opera az Operában, de azért vannak jó híreink is

Szeptemberben Billy Elliotot játszanak az Erkel Színházban, a társulat vidéken, Székelyföldön, New Yorkban turnézik. Kihirdették a 2019/20-as évadot. Alighanem az Erkel Színház is be fog zárni két évre. Mutatunk néhány fotót az Eiffel Műhelyház és az Ybl-palota felújításáról is.
Színház

Vidéki előadások Budapesten

A Thália Színház szervezésében a Pesti Magyar Színház épületében rendezik meg idén szeptember 3–9. között a népszerű színházi fesztivált, amelyen hét nap alatt nyolc előadás várja majd a közönséget.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.