Klasszikus

Régizene a Millenárison

2003.12.20. 00:00
Ajánlom
A karácsonyi zenei kínálat sajátos hangjait adta hagyományosan a régizenét játszó Mandel-Quartett koncertje, amelyet egy időszakban a budai Várban rendeztek. A helyszín azonban megváltozott, prózai okokból: a közönség nem tudott hol parkolni. Az idei, december 22-én, hétfő este héttől tartandó hangverseny helyszínének, a budai Millenáris Park Fogadójának megközelítésével remélhetőleg nem lesznek ilyen problémák.

Akik ide eljönnek, tudják, középkori, reneszánsz és kora barokk muzsikát fognak hallani, amelyet a korra jellemző hangszereken szólaltatnak meg a muzsikusok: a névadó Mandel Róbert tekerőlantos, Márta István zongorista-csembalós, Jakobi László csellista és Kállay Gábor furulyás-énekes. Ezúttal az új nemzedék is dobogóra léphet, hiszen Kállay két főiskolás lánya, a csellista Ágnes és a furulyás Katalin is játszik. Mégpedig nem akármit.

Igaz, azok számára, akik a quartett lemezeit is ismerik, már nem lesznek olyan szokatlan hangzásúak a francia Michel Corette szerzeményei. Hiszen éppen egy éve fedezhettük fel őket a Hungaroton korongján – Mandel Róbert és néhány vendégmuzsikus előadásában. A XV. Lajos korabeli udvari komponista a rokokó zene egyik kiválóságának számított. Sok orgonaművet is írt, de a korabeli versailles-i udvar divatos hangszerei, a tekerőlant és a duda is élénken foglalkoztatták a fantáziáját. A tekerőlant hazai és európai reneszánszát elindító Mandel, aki restaurátor, hangszerépítő és muzsikus is egy személyben, a nyolcvanas évek elején európai könyvtárakban kutatva elmélyedt Corette és több más korabeli zeneszerző műveiben. E mellett Párizsban tanulmányozhatta az eredeti XVIII. századi udvari hangszereket, amelyeknek népi változata is ismert. A kétfajta környezetben használt tekerőlantok és a rajtuk fölcsendülő muzsikák között azonban óriási volt a különbség. A királyi udvarban a pazar díszítésű tekerőlanton a kor elitmuzsikáját szólaltatták meg, míg a köznapi hangszeren paraszti dallamokat játszottak.

A királyi kedvenc Corette darabjain kívül több más korabeli mű is elhangzik hétfőn, köztük talán legérdekesebbnek tetszik a nálunk Hull a pelyhes fehér hó kezdettel énekelt, karácsonyi dalként ismert mű, amely eredetileg francia népdal, és semmi köze a karácsonyhoz. E mellett újszerűen fognak hatni azok a Bartók-feldolgozások, amelyeket ez alkalommal régi hangszereken adnak elő.

Jövőre lesz huszonöt éves a Mandel-quartett, amely ma már jóval ritkábban hallható élőben, mint korábban. Programjuk, hangzásuk nem sokat változott, csak az idő múlásával a négy muzsikus pályája kanyarodott el, ha nem is túl távol a zenétől. Ma már inkább csak „menedzser- kvartettként” emlegetik őket, hiszen Márta István színházigazgató, fesztiválszervező és a fesztiválszövetség elnöke lett; Jakobi László a Forrás zenei koncertek és más események szervezője; a sokáig főként zenepedagógusként működő Kállay Gábor is rendez már hangversenyt; nem beszélve Mandelről, aki már a rendszerváltás előtti években belekóstolt ebbe a mesterségbe.

Az együttes névadója több jelentős zenei rendezvényt jegyzett, például a Ravi Shankartól a cigány világzenéig több irányzatot megismertető World Music Fesztivált. Közben megmaradt annak a kíváncsi kultúrakutató tekerőlantosnak is, aki még az 1977-es Ki Mit Tud?-on keltett föltűnést. Ezt a zenei munkásságot éppen az idén ismerték el: Mandel Róbertet a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

Tervei között szerepel a zenepiaci különlegességnek számító Corette-lemez folytatása is. Már elkezdték rögzíteni az ugyancsak francia Philbert Delavigne-tól származó Virágok című duettfüzér több tucat darabját. A hangszerek között a duda és a tekerőlant mellett számos más régi instrument is található. A dallamok a szerző képzetét, hangulatát idézik, amelyet az egyes virágok keltettek benne. A tubarózsa duettje például öblös hangzású, a szegfű törékenyen, a jácint ömlengő és így tovább. Sajátos középkori költészetet idéz. Ugyanilyen érdekesek a szintén párizsi Chedeville Vivaldi-átiratai, egyebek között a Négy évszak, amelyet ugyancsak régi hangszerekkel szeretné lemezre játszani Mandel, aki szinte egyedülállónak számít Európában abban, hogy korabeli műzenét (és nem népzenét) szólaltat meg tekerőlantján.

A lemezfelvételekhez azonban szponzorra volna szükség. Most egyelőre a koncert következik.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Könyv

Feleannyian olvasnak rendszeresen könyvet, mint 15 éve

A Tárki kutatása szerint 2005 óta majdnem megfeleződött a rendszeres könyolvasók száma. Átlagosan 37 könyvet olvasnak évente azok, akik olvasnak.
Vizuál

Átadták a legjobb magyar filmelőzetesnek járó díjakat

Az idei Arany Blende a zsűri szavazatai szerint A létezés eufóriája-trailerhez került, míg a közönségdíj az Apró mesék előzeteséé lett. Mutatjuk a nyertes videókat!
Vizuál

Akár telefonról is bejárhatóak a Nyitott Műhelyek az idei Budapest Design Weeken

Online cukorvirág-készítés, környezettudatos esőkabát előállítás, vicces kerámiák vagy kézműves cipők műhelytitkai. Az idei Design Hét félig a netre költözött, így a nyitott műhelyekbe akár otthonról is bepillanthatunk! Mutatjuk, hogyan!
Vizuál

Október 1-jén indul a Szemrevaló Filmfesztivál

A nyitófilm Burhan Qurbani társadalmi kérdéseket feszegető mozija, az idei Berlinale egyik versenyfilmje, a Berlin, Alexanderplatz lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Arany Oroszlánt nyert a Concerto Budapest koncertfilmje Velencében

Szabó Stein Imre koncertfilmjét díjazták a Velencei TV Fesztiválon, amely májusban debütált a Mezzo TV-n. A Concerto Budapest és Gidon Kremer közös hangversenyét örökítette meg a felvétel.
Klasszikus hír

Kelemen Barnabás és Kokas Katalin a Gramophone díjazottjai között

Kihirdették a rangos brit zenei szaklap 2020-as győzteseit.
Klasszikus magazin

Olyan volt a teste, mint egy sámándob – 75 éve hunyt el Bartók Béla

Halála után három emberöltővel felidézzük Bartók utolsó éveit, és beleolvasunk Yehudi Menuhin nekrológjába. A zeneszerző iskolákat teremtett, hatalmas örökséget hagyott, amely egyszerre öröm és teher.
Klasszikus hír

3,5 millió dollárt fizettek a szexuális zaklatás miatt kidobott karmesternek

Miután kirúgta szexuális zaklatás miatt, még 3,5 millió dollárt fizetett a Metropolitan Opera James Levine-nak, írja a New York Times.
Klasszikus kritika

A hang szépsége – A Pannon Filharmonikusok Bécsi barátok című koncertjéről

Szeptember 19-én a pécsi Kodály Központban egy tavaszról elhalasztott hangversenyt hallhatott a közönség: a Pannon Filharmonikusok vendégeként Baráth Emőke adott elő Haydn- és Mozart-áriákból összeállított, súlytalannak nem mondható hangszeres számokkal gazdagított programot. A zenekart Vass András, a zenekar állandó karmestere vezényelte.