Klasszikus

Régizenei kalandozások a III. Haydneum Egyházzenei Fesztiválon

2024.06.03. 10:05
Ajánlom
Június 7. és 15. között harmadik alkalommal jelentkezik a Haydneum Egyházzenei Fesztiválja, ezúttal öt nyáresti koncerttel a budapesti Egyetemi templomban. A fesztivál fő célkitűzése a hazai régizenejátszás népszerűsítése, akár a korhű hangszereken való játék, akár a régizenei repertoár bemutatásával.

A nyitóestén két különlegességnek számító liturgikus mű szólal meg: egy miserere a barokk korból (Jan Dismas Zelenka: c-moll Miserere) és egy mise a bécsi klasszika idejéből (Michael Haydn: Missa Hispanica). A két zeneszerző közül az idősebb, a Bach-kortárs Jan Dismas Zelenka a cseh barokk jeles képviselője, a fiatalabb, Michael Haydn Joseph Haydn öt évvel fiatalabb öccse, akinek zeneszerzői tudását Mozart is nagyra becsülte. A Vashegyi György által alapított Purcell Kórus és Orfeo Zenekar több mint három évtizede a magyar historikus előadópraxis meghatározó műhelye. Németh Pál, a Capella Savaria egykori alapítója ma a Savaria Barokk Zenekar vezetője. A koncert szólistái a hazai régizenei koncertek állandó közreműködői.

Június 8-án az 1996-ban alapított, Tóth Márton vezetésével működő Gemma Énekegyüttes lép színpadra, az orgonaművész Harmath Dénes és a lantművész Nagy Csaba közreműködésével.  Sokszínű műsorukat a Salve Regina (Üdvözlégy, királyné) latin szövegű gregorián Mária-antifóna feldolgozásaiból válogatták, fellelhetőek benne Orlandus Lassus, Tomás Luis de Victoria, Henry Purcell, Thomas Tallis, Iacobus Gallus, Peeter Cornet, Marc-Antoine Charpentier, valamint Liszt Ferenc alkotásai is.

Minden évben felcsendül a fesztiválon Haydn A Megváltó hét utolsó szava a kereszten című műve – ezúttal az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában.

A kompozíciót a zeneszerző megrendelésre írta, a spanyolországi Cádiz plébániatemplomában található Santa Cueva-kápolna nagyheti szertartása számára. A mű először zenekarra, majd vonósnégyesre fogalmazva készült el, de van zongora- és oratorikus változata is. 

BPSoundCollective_color_001copy-111800.jpg

Budapest Sound Collective (Fotó/Forrás: Haydneum)

Nehéz volna megnevezni Joseph Haydn alkotói termésének legfontosabb műfajait, annyi azonban bizonyos, hogy a világi zene területén a szimfónia, a liturgikus muzsika világában pedig a mise feltétlenül ezek közé tartozik. A III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál harmadik hangversenyén, június 14-én este a Budapest Sound Collective e két műfaj egy-egy fontos alkotását szólaltatja meg az életmű korai és kései periódusa képviseletében a régizene stílusterületén jártas énekes szólisták és az Oriolus Kamarakórus közreműködésével, Dubóczky Gergely vezényletével.

Vashegyi György vezényletével és a régizene világában otthonos, kiváló szólistagárda közreműködésével a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar négy kevéssé ismert barokk komponista: Gregor Joseph Werner, Benedikt Anton Aufschnaiter, Ferdinand Schmidt és Francesco Bartolomeo Conti öt művét szólaltatja meg június 15-én, a fesztivál záróestéjén. Egyetlen kompozíció kiételével a teljes műsor valamennyi száma most hangzik fel először a 18. század óta.

További részletek a Haydneum honlapján.

Támogatott tartalom

Fejléckép: Az Egyetemi templom freskója (Fotó/Forrás: Haydneum / Pilvax Films)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Én vagyok a legszéle, innen már nincs hova esnem – beszélgetés Urbanovits Krisztinával

Május 23-án volt a premierje az Apertúrában Thomas Bernhard ismert darabjának, A színházcsinálónak, aminek az eredetileg férfira írt főszerepét, Bruscont a darabot rendezőként és dramaturgként is jegyző Urbanovits Krisztina játssza. A friss bemutató kapcsán a KV Társulat alapító tagjával a megszállottság teremtő erejéről beszélgettünk.
Színház

Visszatér a színpadra Kulka János – évadot hirdetett a Jurányi Ház

A Nemzet Színésze egy Thomas Mann-adaptációban lesz látható szeptembertől a Jurányi Ház 2024/205-ös évadában. A játszóhely évadzáró ülésén Rozgonyi-Kulcsár Viktória ismertette a következő szezon előadásait. 
Vizuál

Elhunyt Anouk Aimée

A huszadik századi francia filmművészet egyik legismertebb sztárja 92 éves korában halt meg párizsi otthonában kedden – jelentette be ügynöke és családja.   
Plusz

Korniss Péter és Nyáry Krisztián is az Ördögkatlan Fesztivál díszvendége lesz

Július 30. és augusztus 3. között rendezik meg a 17. Ördögkatlan Fesztivált, ahol több száz programmal és neves fellépőkkel várják a kultúra szerelmeseit. 
Vizuál

10 kihagyhatatlan program az idei Múzeumok éjszakáján

Több száz izgalmas programmal, koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi foglalkozásokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket június 22-én országszerte a múzeumok és kiállítóterek.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.
Klasszikus hír

Molnár Anna neves izraeli kortárs zenei együttessel lép fel

Az Israel Contemporary Players június 22-án ad koncertet Tel-Avivban, az elsősorban szintén kortárs zenei produkcióiról ismert mezzoszoprán Steve Reich Tehillim című művében működik közre.