Klasszikus

Reich és Rollins Polar-díjat kap

2007.02.08. 00:00
Ajánlom
A Svéd Királyi Zeneakadémia Polar-díját 2007-ben Steve Reich és Sonny Rollins kapja. Az egymillió koronás, azaz közel 30 millió forintos pénzjutalommal járó elismerést XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó adja át május 21-én Stockholmban.

A Polar Zenei Díjat 1989-ben hozta létre Stig Anderson, az ABBA együttes szövegírója és menedzsere azzal a céllal, hogy a stílusok határain áttörve jutalmazzon egyéneket és formációkat előadóművészi teljesítményükért. A korábbi díjazottak között szerepel Ligeti György, Isaac Stern, Msztyiszlav Rosztropovics, Ravi Shankar, Pierre Boulez, Bob Dylan, B.B. King, Dizzy Gillespie, Quincy Jones, Ray Charles, Keith Jarrett, Karlheinz Stockhausen, Gilberto Gil és Paul McCartney is.

Steve Reich amerikai kortárs zeneszerző ősszel ünnepelte 70. születésnapját, az alkalomból rendezett turnéja során decemberben itthon, a Művészetek Palotájában is adott koncertet. Reich a minimalista irányzat egyik úttörőjeként ismert, de egyéni hangzásvilágára jellemző a klasszikus zene mellett más stílusok, többek közt a jazz elemeinek használata. Az Akadémia a stílusjegyek elismerése mellett azt a kifejezésmódot jutalmazta, amellyel a zeneszerző a hit, a társadalom és a filozófia kérdéseit hipnotikus hangzású zenén keresztül tolmácsolja, amely minden irányzat zenészeire és komponistáira hatással van.

Sonny Rollins amerikai jazz szaxofonos és zeneszerző több mint fél évszázada a műfaj meghatározó egyénisége. A 76 éves művész pályafutása során olyan előadókkal játszott együtt, mint Thelonius Monk, John Coltrane, Miles Davis, Max Roach vagy Art Blakey. Legendás muzsikusként tartják számon, az utóbbi években számos elismerést kapott, többek között életművéért jutalmazták Grammy-díjjal. Tavalyi, Sonny, Please című lemezét saját kiadójával jelentette meg, amelyet két éve alapított, az első Davisszel közösen előadott szerzeménye után Doxy néven.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.