Klasszikus

Rejtélyes halálesetek a zenetörténetben

2016.05.13. 13:28
Ajánlom
Péntek 13. alkalmából tizenhárom olyan történetet válogattunk össze emblematikus zeneszerzők halálának körülményeiről, amelyeknél úgy érezzük, hogy a végzetnek nem akkor és nem ott kellett volna bekövetkeznie, de a sors valamiért így akarta.
J. B. Lully

J. B. Lully

1. Jean-Baptiste de Lully (1632-1687)

 Lullyé volt a párizsi zeneelőadások monopóliuma, hatalmával visszaélve  gátlástalanul kihasználta zenészeit, szövegíróit és környezetét. A szerencsétlen halál sikerei csúcspontján ragadta el. Te Deum című művének előadása közben – amit XIV. Lajos felépülése alkalmából vezényelt – karmesterbotjával megsebezte lábát, a keletkezett seb elfertőződött, és a zeneszerző rövid időn belül, 54 éves korában elhunyt.

2. Henry Purcell (1659-1695)

A feljegyzések szerint az angol zeneszerzőt westminsteri otthonában érte a végzet miután egy késő esti, színházban vagy vendéglőben tett látogatás során felesége kizárta otthonából. Purcell a novemberi hideg és esős időben betegedett meg, amiből már nem épült fel. A zeneszerzőt a Westminster apátság orgonája alá temették, utolsó útjára saját maga által komponált gyászmiséje kísérte el.

Henry Purcell

Henry Purcell


3. Alekszandr Szkrjabin (1872 – 1915)

Alekszandr Szkrjabin

Alekszandr Szkrjabin

Épphogy betöltötte negyvenkettedik életévét, amikor felső ajkán egy titokzatos kelés  keletkezett, ami a kor orvostudománya szerint gyógyíthatatlannak bizonyult. Egy időre azonban elmúltak a fájdalmai, s a melléhatásként jelentkező sebláz is. Újra munkához látott. Az Oroszországban vendégeskedő világhírű táncosnőt, Isadora Duncant, aki a színeket és hangokat egyesítő, még 1909–10-ben írott Prometheus címû zenekari költeményére egy privát összejövetel alkalmával táncolt, megpróbálta rábírni, hogy szerepeljen a Misztérium című alkotásban is.

A Misztérium azonban ekkora már elvesztette grandiózus célját. A világmegváltó program egyszerű műalkotássá silányult. Maga a zeneszerző egyszer így fogalmazott “nem akarom az órát megélni, amikor bizonyossá válik, hogy a Misztériumot nem tudom megcsinálni”. A sors fintora, hogy 1915 tavaszára kiújult szájbetegsége, s vérmérgezés következtében néhány napon belül, április 14-én (április 26-án) húsvétkor halt meg. Híre ment, hogy a világmegváltás gondolatával kacérkodó próféta-komponista pontosan 1871 karácsonyán született és húsvétkor távozott az élők sorából. Halotti beszédét Szergej Rachmaninov mondta.

4. Alban Berg (1885–1935)

A Hegedűverseny Berg utolsó műve, befejezetlenül maradt operájának, a Lulunak komponálása közben, 1935-ben keletkezett. Mivel a náci párt hatalomra jutása után Berg darabjait

Alban Berg

Alban Berg

Németországban és Ausztriában is egyre kevesebbet játszották, így a zeneszerző elsősorban financiális okból vállalkozott a mű megírására.

A komponáláshoz az érzelmi és művészi ösztönzést egy nem sokkal ezután bekövetkezett tragédia adta: 1935 tavaszán gyermekbénulásban meghalt Manon Gropius, Alma Mahler második házasságából származó, 18 éves lánya. Az „egy angyal emlékének” ajánlott mű így Manon Gropius rekviemje lett. A zeneszerző még nem sejtette, hogy egyben a saját gyászmiséjét is írja. Nem sokkal a darab befejezése után egy rovarcsípés sebét otthoni körülmények között próbálta meg kezelni, aminek következtében vérmérgezést kapott és meghalt.

5. Anton Webern (1883-1945)

1945. szeptember 15-én este Webern átsétált a közben más lakásba költözött lányához Christinéhez. Együtt vacsorázott a család. Vejéhez egy amerikai katonai járőr állított be. A házon kívül katonák álltak. Már sötét volt, amikor Webern kilépett a ház elé, hogy rágyújtson, és ne zavarja az alvó unokáját. Nyolc után kijárási tilalom volt életben, néhány lépést tett, rágyújtott, majd a tűz fényét meglátva egy amerikai katona háromszor belelőtt. Még betántorgott a házba, de meghalt. Vejét, lányát letartóztatták, a holttestet is magukkal vitték. Csak napok múltán temethette el felesége.

6. Jean-Marie Leclair (1697-1764)

A francia barokk egyik legünnepeltebb zeneszerzőjét és hegedűvirtuózát 1764 októberében holtan találták párizsi otthonában. Három késszúrás végzett vele. Az ügyben eredmény nélkül nyomozott a hatóság, a gyilkosság feltáratlan maradt. A gyanúsítottak között volt a zeneszerző bátyja és unokaöccse, mindketten hegedűművészek, a volt feleség, akinek nem éppen hízelgő portréját Leclair a Scylla et Glaucus című opera őrjöngő Kirkéjében rajzolta meg.

7. Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

1791 novemberében Mozart váratlanul ágynak esett. Magas láz gyötörte, sajgott minden tagja, keze-lába megdagadt, de nem veszítette el az eszméletét. Fájdalmai az elviselhetetlenségig fokozódhattak, azt kérte, vigyék ki a szobájából szeretett kanáriját, nem bírja hallgatni a trillázását.

W. A. Mozart

W. A. Mozart

A második héten Mozart hányással és hasmenéssel küszködött, szervezete legyengült. Nem sokkal a halála előtt kómába esett, majd december 5-én elhunyt. A 35 éves zseni halála megmozgatta rajongói fantáziáját. Az egyik kevésbé közkeletű legenda szerint a zeneszerzőt a szabadkőművesek mérgezték meg higannyal, amiért nyilvánosságra hozta titkos tanításaikat A varázsfuvola című operájában.

8. Charles-Valentin Alkan (1813-1888)

Alkan Párizsban halt meg 1888. március 29-én, 74 évesen. Sok éven keresztül úgy hitték, hogy a halálát egy ledőlő könyvespolc okozta otthonában, amikor a Talmudot akarta levenni egy magas polcról. Ezt a történetet hatásosan cáfolja Hugh Macdonald, aki felfedezett egy levelet Alkan házvezetőjétől, amelyben leírja, hogy Alkan elesett a konyhájában egy esernyőtartó miatt. Mire a házvezető odaért, Alkan elájult. Még aznap este meghalt.

9. Ernst Chausson (1855-1899)

A kevésbé ismert francia zeneszerző szülei kívánságára előbb jogot végzett, és csak aztán adta át magát a zenének. Massenet-nál és César Francknál tanult, de nem fejezte be a konzervatóriumot. Chausson Wagner rajongó volt, még a nászútját is Bayreuthban töltötte. Biciklizni indult, amikor egy lejtőn elvesztette uralmát a bicikli felett. Egy téglafalnak csapódott és azonnal szörnyethalt.

10. Hugo Wolf (1860-1903)

Wolf alkotótevékenységét újra és újra, feltehetően szifilisz okozta mentális letargia fázisai szakították meg. 1897-ben paralízis tört ki rajta, amiből még kigyógyult. 1898-ban szellemi zavarodottsága, rossz fizikai és pszichikai egészségi állapota miatt öngyilkosságot kísérelt meg. Ezután beutaltatta magát a bécsi Tartományi Elmegyógyintézetbe, ahol 43 éves korában halt meg.

11. Enrique Granados (1867–1916) 

A kubai apától, katalán anyától származó Granados zenei alkata leginkább Chopinhez és Liszthez hasonlítható. Bár nem szívesen utazott, mégis rászánta magát, hogy a tengeren túlra utazzon művének bemutatójára. Amerikában az elnök, Woodrow Wilson is felkérte, hogy adjon koncertet a Fehér Házban. Az elnöki invitálás miatt Granados és felesége lekéste a közvetlen hajójáratot Spanyolországba, így Anglián és Franciaországon keresztül kellett hazajutniuk. Szerencsétlenségükre 1916. március 24-én Sussexnél torpedótalálat érte a hajójukat. Granados felesége a vízbe zuhant, ő pedig utánaugrott, hogy kimentse. Hat gyermekük maradt árván.

12. Pjotr Iljics Csajkovszkij (1840–1893)

Csajkovszkij halála a mai napig felderítetlen. Néhány nappal a VI. szimfónia (h-moll, Patetikus) premierje után, amelyen ő maga vezényelt, ágynak esett, és 53 évesen meghalt. Állítólag fel nem forralt vizet ivott egy étteremben, és kolera áldozata lett. Gyanúra ad okot azonban, hogy barátai a végsőkig látogathatták, nem rendeltek el járványügyi zárlatot. Másrészt az is furcsa körülmény, miért ivott csapvizet egy elegáns étteremben. Csajkovszkij nem tudott megbirkózni homoszexualitásával, ami a 19. században nemcsak istentelenségnek, de bűncselekménynek is számított. Az egyik szóbeszéd szerint Csajkovszkijt egy szentpétervári joghallgatókból álló becsületbíróság szólította fel öngyilkosságra szexuális irányultsága miatt. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy önszántából vetett véget életének, hiszen nagyon komoly depresszióval küszködött.

13. Claude Vivier (1948–1983)

Vivier zeneszerzést tanul és rövidesen Kanada nagy reménységeként tekintenek rá. Párizsba utazott, hogy operát írjon Csajkovszkij haláláról. Felszedett egy fiú prostituáltat, aki késsel brutálisan meggyilkolta. A holttest mellett ott hevert befejezetlenül maradt művének kézirata: „Hiszel a lélek halhatatlanságában?” A mű egy metróutazás történetét meséli el, amelynek során a narrátort megtámadja egy fiatalember, majd halálra sebzi egy késsel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Belenézhetünk Fischer Iván utazószekrényébe

Magyarósi Csaba vlogger a Fesztiválzenekar Müpa-maratonja előtt forgatott az együttessel, még Fischer Iván utazószekrényébe is benézhetett.
Könyv

Elhunyt Tandori Dezső

80 éves korában elhunyt Tandori Dezső író, költő, műfordító, az utóbbi évtizedek irodalmának koronázatlan és különc királya.
Zenés színház

A nép dívája: Renée Fleming 60 éves

Születésnapot ünnepel Renée Fleming, akinek hangját az opera mellett filmekben is gyakran hallani, és nálunk is koncertezett már.
Zenés színház

„Mindig ott van a Callas, akinek meg kell felelnem”

Itthon is vetítik a Maria Callasról szóló dokumentumfilmet. Kiderül, hogy a díva közelebbről is díva, a végzetnél pedig nincs hatalmasabb.
Jazz/World

Kvíz: Mennyit tudsz a jazzről?

Összeállítottunk egy kérdéssort, hogy letesztelhesd, mennyire vagy otthon az amerikai, európai és magyar jazz múltjában és jelenében! A kérdések többségére megtalálod a választ a Fidelio cikkeiben.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus koktélparti

Mi van, ha a Tavaszi áldozat botrányos premierje meg sem történt?

Lehet, hogy a bemutató karmestere terjesztette el, hogy összeverekedtek Sztravinszkij balettje közben a nézők? Úgy tűnik, a Sacre botránya csak egy jól csengő reklámszöveg.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Mi inspirálja Harcsa Veronikát?

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának február 16-i adásában vendégünk lesz Harcsa Veronika énekesnő, Sümegi Eszter opera-énekesnő, Juhász Anna irodalmár és Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója.
Klasszikus hír

Ha ez így marad, ellehetetlenül az ELTE Zenei Tanszék működése

Le kellett építeni az oktatói létszám egyharmadát, miután 250 millió forintot von el tőlük a kormány.
Klasszikus ajánló

Zongorás mini maraton lesz a hétvégén a Festetics Palotában

A nagysikerű „MVM Koncertek – A Zongora”-sorozat mini maratonján vehet részt február 16-án és 17-én a vállalkozó kedvű közönség. A hétvégén, szombaton és vasárnap összesen négy koncertet tartanak a Festetics Palotában.
Klasszikus ajánló

Vidovszky 75 – Szerzői esttel tisztelegnek a mester előtt

A legendás pécsi zeneszerző, Vidovszky László 75. születésnapja tiszteletére ad koncertet február 23-án a Kodály Központban a Pannon Filharmonikusok.