Klasszikus

Rejtélyes Händel-portré került elő

2015.03.05. 12:40
Ajánlom
Georg Friedrich Händel (1685-1759) német zeneszerzőről 1734-ben készült, a múlt év végén Londonban megvásárolt portrét mutattak be március 4-én a komponista szülővárosában, Halléban, a Händel-házban.

Szakértők eredetinek nyilvánították a festményt, amelyet egy C. Klein vagy G. Klein nevű festő készített egy másik portré alapján, és amelyet 12 ezer euróért vásárolt meg a Händel-ház Alapítvány a Sotheby's árverésén. A zeneszerzőt 50 évesen ábrázoló festményhez feltehetően Balthasar Denner (1685-1749) 1733-as portréja szolgált mintául - közölte Clemens Birnbaum, az alapítvány igazgatója.

A képen az arc feltűnően kétdimenziójú, a háttér pedig teljesen elmosódott. Egy alkalmi munka lehet, amelyhez az ábrázolt személy nem ült modellt. Nem tudni, hogy milyen alkalomból készülhetett, de akkoriban gyakran másoltak portrékat, ez jellemző volt a 18. századi emlékezéskultúrára - fejtette ki Birnbaum. A portré 1734 és 1888 közötti sorsáról semmit sem tudni, a képet 1888-ban egy magdeburgi ócskásboltban fedezte fel egy udvari vésnök, aki 1908-ban Georg Schumann-nak (1866-1952), a berlini Sing Akadémia igazgatójának adta el 450 birodalmi márkáért. A festmény múlt év végi piacra kerüléséig a Schumann család tulajdonában maradt. A portré április 6-ig lesz kiállítva a hallei Händel-házban, utána további tudományos vizsgálatoknak vetik alá. Händel Halléban született és Londonba halt meg. Hallei szülőháza jelenleg a város zenei múzeuma.

A képet itt tekintheti meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.