Klasszikus

Rekordmennyiségű Grammy-jelölés Norah Jonesnak

2003.01.11. 00:00
Ajánlom
Sok kitüntetést gyűjthetnek be a Blue Note lemezkiadó művészei a 45. Grammy-díj átadásán. Norah Jones máris rekorder, de izgulhatunk Jane Bunnettért és Bebo Valdesért is.

Az énekes, zeneszerző, zongorista Norah Jones folytatta rendkívüli sikersorozatát, hiszen összesen nyolc kategóriában jelölték Grammy-díjra Come Away With Me című lemezét a 45. alkalommal megrendezendő gálán. A Come Away With Me-ről az is elmondható, hogy az az egyetlen olyan album, mely a főbb kategóriák közül mindháromban jelölést kapott, tehát eséllyel indul a "legjobb lemez", a "legjobb album" és a "legjobb dal" elismerésekért.

A Blue Note sztárjai közül a kanadai szaxofonművésznő, Jane Bunnett a "legjobb latin jazzlemez"-nek járó kitüntetést hozhatja el Alma de Santiago című CD-jéért, melyről a Jazziz magazin azt írta "ez a lemez trópusi villámként hasít át a kubai égen".

A kubai zongorista Bebo Valdes, akit a Los Angeles Times olyan zongoristának nevezett, aki "ritka érzékenységgel, árnyaltsággal és magabiztossággal játszik hangszerén", El Arte del Sabor című lemezével a "legjobb hagyományos latin zenei album" kategóriájában indul a versenyen.

A jelöltek listáját január 7-én, a New York-i Madison Square
Gardenben hirdették ki, a díjkiosztó gála pedig február 23-án lesz ugyanott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.