Klasszikus

Remekműként előadott szalonzene

2014.11.30. 06:58
Ajánlom
A Fesztiválzenekar november 21-ei koncertjén bizonyította, a középszerű műveket is olyan élményszerűen, olyan meggyőző erővel tudja előadni, hogy ha be nem is csapja, de megtéveszti kissé a hallgatókat. Azt az illúziót kelti, hogy a megszólaltatott művek: remekművek. KRITIKA

Azért volt felvillanyozó, az egyébként karmesterként sem túl meggyőző Mihail Pletnyov vezette koncert, mert most, eme nem túl eredeti műveket előadva lehetett igazán látni, hogy a Fesztiválzenekar az a magyar zenekar, amely a zenélés öröméért zenél. Nem azért, mert kielégítő, nagyszerű élmény nagy műveket játszani, mert oly jó nagyszerű karmesterek intéseit figyelni, hanem azért, mert a tagok szeretnek zenélni.

Eszembe jutott a Bécsi Filharmonikusok primáriusának cinkos kifakadása: "és ezért még fizetnek is nekünk" (ez könyvének címe is). Nem elég, hogy a legnagyobbakkal játszhatunk, a legjobb műveket, még pénzt is kapunk érte. Lám: akkor is látható a zenekar nagysága, ha nem korszakos művészek vezetik, és nem megkérdőjelezhetetlenül nagy műveket kell játszaniuk, hanem a kor zenei frázisain túl nem lépő, ügyes kézzel odavetett mesterdarabokat. Ilyen Chopin másodiknak mondott (valójában első) zongoraversenye, vagy a keveset játszott szerzők közé (elég alapos okkal) besüllyedt Glazunov Négy évszak (Évszakok) című balettje.  

Nem a szünet után megszólaló szerzemény volt egyébként az, amit alapos revízió alá vett a karmester, látván annak hibáit, hanem a nevesebb szerző, Chopin, főleg a hangszerelését tekintve közhelyes műve. A darabban a zenekar kifejezési lehetőségeit nem használta ki Chopin annyira, mint a zongoráét. Ennek következménye, hogy már az első tétel hallgatása közben is türelmetlenül várja a hallgató a szólóhangszer belépését. Seong-Jin Cho, a fiatal zongorista kétségkívül az egyik legnagyobb ígéret, és ezt, még ezen a koncerten is, bizonytani tudta, de a belépés, az a várva várt akkord, kissé bizonytalanra sikeredett. Az eléggé férfias, karakán dallam szépsége elsikkadt, vagyis nem emelkedett fel a zenekar fölé. A lassú, Románc címre keresztelt, gyöngédebb téma már kifogástalanul, bár ez sem eléggé áradóan, szólalt meg. Ehhez a tételhez kapcsolta (ehhez illeszkedett a leginkább), a ráadásként megszólaló Noktürn is. Az ügyesnek mondható koreai pianista mintha a lágyabb, szerelmesebb témáknál talált volna magára. Az impulzív harmadik tételben sem alakított emlékezeteset: mondhatni csak korrektül eljátszotta azt. A hangszerelést Pletnyov elképzelései gazdagították: helyenként klarinét színezte a vonós témát, helyenként fuvola.

Az est második részében nem is a zenekar játéka, hanem maga a mű okozta a legnagyobb meglepetést: Glazunov Évszakokja ugyanis nagyon hatásos, mondhatni hatásvadász alkotás, csupa tűz, kitörés, lázas szenvedély. A tételek többsége gazdagon hangszerelt - ez pont az előtte megszólaló mű, tehát a kontraszt miatt, még fényesebben látszott -, időjárási jelenségeket, az évszakok szépségeit megjelenítő zsánerdarab (hó, jég, fagy, virágok, pitypangok). Ami nálunk Hubay, Vecsey Ferenc, az az oroszoknál Glazunov. Nem feltétlenül a koncerttermekben van a helye a műveinek, inkább az operaházakban, lévén az Évszakok is balett, a báltermekben (kiváló muzsika a tél tétel szalagavatóra), a szalonokban.

 

A neves könyvkiadó családból származó Alekszandr Glazunov mentora Rimszkij-Korszakov. Tizenhat évesen írt szimfóniájával berobbant a köztudatba. Kevesen tudják, de neki köszönhető - bőkezű támogatásának, illetve annak, hogy kijárta a zsidó származásúak letelepedési engedélyét Péterváron -, hogy Auer Lipótnál tanulhattak az olyan rendkívüli hegedűs talentumok, mint Milstein, Heifetz, Mischa Elman.

Az allegorikus balett koreográfusa, 1900-ban, Marius Petipa volt (koreográfiája még nem is kopott ki a mű alól), a zenekart Riccardo Drigo vezette, a Fagy szerepét Anna Pavlovára osztották. A crescendokat a Fesztiválzenekar mindig teljes átéléssel, teljes lelkesedéssel játszotta, és szinte minden tétel egy crescendora fut ki. E crescendokat rendre a rézfúvósok támogatják meg - e darab előadásakor ők tündökölhettek. És tündököltek is. A tavasz könnyű zafírjai, a lebegő virágok megjelenítése után (e finom, kissé melankolikus tétel igen szépen szólalt meg), az ősz Bacchanáliájában tomboltak a kürtök, a trombiták, a tubák. A műsor végi lelkesültség, az ujjongó taps, talán nem is csak az előadóknak, de a felfedezett műnek is szólt. Az Évszakok, mely remekműnek nem mondható, eszményi, minden értékét felmutató előadásban szólalt meg.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.
Klasszikus

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Megtelik zenével a Vajdahunyadvára!

Július 2. és augusztus 2. között szimfonikus koncerteket, valamint a Budapest Bár, a 100 Tagú Cigányzenekar és a Sabbathsong Klezmer Band előadásait élvezhetjük a 27. Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztiválon.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.